Οι άδειες για την απόσταξη της ρακής

12:06 π.μ. - Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017
12:09 π.μ. - Κυρ, 24/06/2017
Image: Οι άδειες για την απόσταξη της ρακής

Όπως μας ενημέρωσαν στελέχη του Τελωνείου Αγίου Νικολάου «ο αριθμός των ημερών ή και ωρών που δίνουμε άδεια για απόσταξη εξαρτάται από ένα συντελεστή ο οποίος έχει σχέση με διάφορους παράγοντες, όπως είναι η ποσότητα των στράφυλων, η χωρητικότητα του καζανιού, το καύσιμο που χρησιμοποιείται κ.ά

Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των σταφυλιών, μετά την οινοποίησή τους, είναι τα στέμφυλα (στράφυλα) από τα οποία θα βγει η ρακή. Σε αυτό το ποσοστό θα υπολογίζουμε την ποσότητα της ρακής και τον ανάλογο φόρο, αλλά και τις ώρες του καζανέματος».
 
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι άλλη είναι η άδεια κατοχής του καζανιού (άμβυκα) και άλλη η άδεια απόσταξης, αυτήν που θα πάρει εκείνος που θα φέρει τα στράφυλα για απόσταξη. «Μπορεί να συμπίπτουν οι άδειες αλλά τις περισσότερες φορές όχι», ήταν το σχόλιο.
 
Τα δικαιολογητικά
 
Τι χρειαζόμαστε όταν θα πάμε στο Τελωνείο για την έκδοση άδειας απόσταξης:
 
Την βεβαίωση παραγωγής σταφυλιών που είναι για οινοποίηση (όχι σουλτανίνα). Η βεβαίωση για συνολική έκταση αμπελιών μικρότερη του 1 στρέμματος μπορεί να εκδοθεί και από τον Δήμο, αλλιώς από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης.
 
Θα πρέπει να γνωρίζετε τον κάτοχο του άμβυκα, ο οποίος δεν πρέπει να έχει πεθάνει ή σε συνιδιοκτησία ένας από όλους δεν θα έχει πεθάνει.
 
Θα πρέπει να έχετε μαζί τα στοιχεία του taxisnet, δηλαδή αυτά με τα οποία μπαίνετε για την φορολογική σας δήλωση.
 
Θα πρέπει να έχετε συνεννοηθεί με τον καζανάρη πότε θα αποστάξετε.
 
Υποβάλλετε ηλεκτρονικά την δήλωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης προκειμένου να εκδοθεί η άδεια απόσταξης.
 
Έχετε μαζί σας την αίτηση – δήλωση συμπληρωμένη.
 
Κάνετε την ηλεκτρονική υποβολή της ΔΕΦΚ και στο Τελωνείο γίνονται οι υπόλοιπες διαδικασίες.
 
Πληρώνετε και παίρνετε την άδεια.
 
Μαζί τους, την ώρα που βγάζουν οι καζανάρηδες την πρώτη άδεια, φέρνουν και το καζάνι, που πρέπει να είναι σφραγισμένο οπωσδήποτε (μαζί και το πρωτόκολλο σφράγισης και αντίγραφο της άδειας) για να ξεσφραγιστεί.
 
Τέλος δηλώνουμε την αδιάθετη ποσότητα ρακής των προηγούμενων ετών, αν υπάρχει.
 
Δεν επιτρέπονται
 
Αν έχει πεθάνει o καζανάρης δεν επιτρέπεται η απόσταξη εκτός αν οι κληρονόμοι του έχουν μεταβιβάσει την άδεια στο όνομά τους. Αν ο καζανάρης έχει πεθάνει δεν θα δουλεύει το ΑΦΜ του.
 
Δεν αποστάζουμε κρασί ή σύγκρασα στέμφυλα. Αποστάζουμε μόνο τα στέμφυλα που προέρχονται από τα δικής μας παραγωγής σταφύλια. Απαγορεύεται η αγορά σταφυλιών προς απόσταξη.
 
Δεν αποστάζουμε χωρίς την άδεια και τηρούμε βιβλίο απόσταξης.
 
Για να πουλήσουμε ρακή έχουμε μαζί μας τα κατά τον νόμο σχετικά παραστατικά διακίνησης.
 
Δεν τυποποιούμε τη ρακή.
 
 
Πηγή: anatolh.com