Οι Έλληνες δουλεύουν έξι μήνες για να πληρώνουν φόρους και εισφορές στο κράτος

3:04 μ.μ. - Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019
03:07 μ.μ. - Τρί, 30/04/2019
Image: Οι Έλληνες δουλεύουν έξι μήνες για να πληρώνουν φόρους και εισφορές στο κράτος

Χαοτική απόσταση από την υπόλοιπη Ευρώπη

 
Η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που οι Έλληνες δουλεύουν το μισό του έτους για το κράτος είναι το 2019, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) Μάρκος Δραγούμης για την «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας». Φέτος οι πολίτες θα εργαστούν 180 από τις 365 ημέρες του έτους για να πληρώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές σε ένα Δημόσιο που απογοητεύει το 82% των φορολογουμένων με τις δυσανάλογα χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρει.
 
Η επίδοση αυτή είναι οριακά βελτιωμένη σε σύγκριση με πέρυσι (182 ημέρες εργάζονταν οι Έλληνες για το κράτος το 2018), αλλά αισθητά χειρότερη σε σχέση με το 2014, προτού αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας (174 ημέρες). Η επιδείνωση είναι πολύ μεγαλύτερη εάν συγκρίνει κανείς με τα προ κρίσης επίπεδα, καθώς το 2009 οι Έλληνες εργάζονταν 148 ημέρες του έτους για να καταβάλουν φόρους και εισφορές. Κατά μέσο όρο, από το 2009 και μετά προστίθενται κάθε χρόνο 3,5 επιπλέον ημέρες εργασίας του μέσου πολίτη για το κράτος.
 
Η έρευνα επισημαίνει ότι τα συνολικά φορολογικά βάρη θα φθάσουν φέτος, βάσει της πρόβλεψης του κρατικού προϋπολογισμού, τα 77,5 δισ. ευρώ (31,4 δισ. ευρώ για έμμεσους φόρους, 19,7 δισ. ευρώ για άμεσους φόρους και 26,4 δισ. ευρώ για κοινωνικές εισφορές) και είναι σχεδόν διπλάσια από τις δαπάνες των νοικοκυριών για τις βασικές ανάγκες τους (41,7 δισ. ευρώ, βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων για το 2017). Η κατάταξη της Ελλάδας είναι η τέταρτη χειρότερη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι Έλληνες το 2018 ήταν οι πιο δυσαρεστημένοι μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ ως προς τη φορολογική επιβάρυνση που υφίστανται.
 
Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας είναι η πρώτη μέρα του χρόνου που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν οι ίδιοι τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν το εισόδημά τους, εάν έπρεπε να πληρώσουν πρώτα φόρους και εισφορές. Για το 2019 το ΚΕΦίΜ υπολογίζει ως Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας την 30ή Ιουνίου (όπως και το 2017), ενώ πέρυσι ήταν η 2α Ιουλίου. Από τις 180 ημέρες δουλειάς για το κράτος, οι 73 θα είναι για έμμεσους φόρους, οι 46 για άμεσους φόρους και οι 61 για ασφαλιστικές εισφορές.
 
«Οι κυβερνήσεις πρέπει να επιτυγχάνουν μετρήσιμους στόχους και να ελέγχονται για την επίπτωση των αποφάσεών τους στη ζωή των πολιτών. Με την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή και του επόμενου φορολογικού νομοσχεδίου και με τη γενικότερη οικονομική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχουμε μετρήσιμη επίπτωση στον δείκτη φορολογικής ελευθερίας», τόνισε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Πρόσθεσε δε ότι αποδέχεται την πρόκληση του ΚΕΦίΜ και θα παρευρίσκεται και τον επόμενο χρόνο στην παρουσίαση της έρευνάς του, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να αρχίσει η αντίστροφη πορεία της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας προς τα πίσω. «Πρέπει να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που θα ομοιάζουμε με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και -γιατί όχι;- να είμαστε και καλύτεροι σε βάθος χρόνου», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.
 
Την ανάγκη επίτευξης υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης μέσω ενός ενάρετου κύκλου αύξησης των επενδύσεων επισήμανε από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. «Πρέπει να σεβόμαστε τους φορολογούμενους», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης, που ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να μειώσει τους φόρους χωρίς να δημιουργηθεί δημοσιονομική «τρύπα» χάρη στην αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δεικτών απόδοσης των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, στην επισκόπηση δαπανών και τη μείωση των οροφών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού χωρίς να μειώνεται η πραγματική δαπάνη.
 
Από την πλευρά του ο εμπειρογνώμων Δημόσιας Διοίκησης και στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής Παναγιώτης Καρκατσούλης σημείωσε ότι θα πρέπει τα ερευνητικά φώτα να στραφούν και προς το γιατί οι πολίτες λαμβάνουν κακές υπηρεσίες.
 
Χαοτική απόσταση από την υπόλοιπη Ευρώπη
 
Η έκταση της φορο-αφαίμαξης των Ελλήνων γίνεται ακόμα πιο αισθητή μέσα από τη σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Το Οικονομικό Ινστιτούτο Molinari υπολογίζει την Ημέρα Φορολογικής Απελευθέρωσης (Tax Liberation Day) για όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρησιμοποιώντας μία εναλλακτική μεθοδολογική προσέγγιση σε σχέση με την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας του Tax Foundation την οποία χρησιμοποιεί το ΚΕΦίΜ.
 
Σύμφωνα με αυτή τη μεθοδολογία, η Ημέρα Φορολογικής Απελευθέρωσης για την Ελλάδα το 2019 ήταν η 10η Ιουλίου. Οι μόνες χώρες που είχαν αργότερα Ημέρα Φορολογικής Απελευθέρωσης φέτος ήταν το Βέλγιο (15 Ιουλίου), η Αυστρία και η Γαλλία (19 Ιουλίου και οι δύο), αλλά οι πολίτες τους δεν έχουν τον βαθμό δυσαρέσκειας που έχουν οι Έλληνες από τις υπηρεσίες που απολαμβάνουν σε συνάρτηση με τη φορολογική επιβάρυνσή τους.
 
Επιπλέον, γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος ή χώρες που επίσης βρέθηκαν σε Μνημόνια, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, βρίσκονται μεταξύ των κρατών με τη μικρότερη φορολογική επιβάρυνση. Μάλιστα, η Κύπρος και η Ιρλανδία βρίσκονται μαζί με τη Μάλτα για τέταρτη συνεχή χρονιά στις τρεις καλύτερες θέσεις.
 
protothema.gr