Οι ευχές του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κκ Κύριλλου για τα Χριστούγεννα

11:16 π.μ. - Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020
11:12 π.μ. - Τρί, 22/16/2020
Image: Οι ευχές του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κκ Κύριλλου για τα Χριστούγεννα

Ποιμαντική εγκύκλιος επί τοις Χριστουγέννοις

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ

Αριθ. Πρωτ. 2941

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΠΙ ΤOIΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΟΙΣ

† Κ Υ Ρ Ι Λ Λ Ο Σ

ΕΛΕῼ ΚΑΙ ΧΑΡΙΤΙ ΘΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ

Τῼ ΙΕΡῼ ΚΛΗΡῼ ΚΑΙ Τῼ ΘΕΟΦΡΟΥΡΗΤῼ ΛΑῼ

ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΧΑΡΙΝ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΝ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΕΝ ΒΗΘΛΕΕΜ ΤΕΧΘΕΝΤΟΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

«Δεύτε αγαλλιασώμεθα τω Κυρίω το παρόν μυστήριον εκδιηγούμενοι, το μεσότοιχον του φραγμού διαλέλυται ... καγώ του Παραδείσου της τρυφής μεταλαμβάνω» (στιχηρό ιδιόμελο Εσπερινού εορτής Χριστουγέννων).

Αγαπητοί μου αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Μας αξιώνει και φέτος η χάρη και η φιλανθρωπία του μεγάλου Θεού να εορτάζουμε τη χαρμόσυνη ημέρα της Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η ψυχή μας ευφραίνεται και αγάλλεται για την ανατολή του «Ηλίου της Δικαιοσύνης» και την είσοδο του Θεού στην ιστορία του ανθρώπου, την οποία 800 χρόνια νωρίτερα είχε προφητεύσει με σαφήνεια ο Προφήτης Ησαΐας, ως εξής: «παιδίον εγενήθη ημίν, υιός και εδόθη ημίν... καλείται το όνομα αυτού μεγάλης βουλής άγγελος, Θεός ισχυρός, εξουσιαστής, αρχηγός ειρήνης, πατήρ του μέλλοντος αιώνος» (Ησ. θ 6).

Η ένσαρκη φανέρωση του Θεού αποτελεί «το μόνον καινόν υπό τον ήλιον», το σπουδαιότερο γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία, καθώς ενώνεται η θεία και η ανθρώπινη φύση στο πρόσωπο του Θεανθρώπου Ιησού. Κατά την διατύπωση του Μεγάλου Αθανασίου «αυτός εφανέρωσεν εαυτόν δια σώματος..., ίνα ημείς αθανασίαν κληρονομήσωμεν» (P.G., 25, 192). Ο προαιώνιος Λόγος του Θεού γεννιέται ταπεινά και αθόρυβα ως «παιδίον» στο σπήλαιο της Βηθλεέμ, για να θεραπεύσει το «μέγα τραύμα», τον άνθρωπο, από την ασθένεια της αμαρτίας και για να τον ελευθερώσει από την εξουσία του διαβόλου, της φθοράς και του θανάτου. Δορυφορείται από τους αγγέλους, τους ταπεινούς ποιμένες και τους μάγους, οι οποίοι ακολουθώντας τον υπερφυσικό αστέρα, που ήταν Άγγελος Κυρίου κατά τον Ιερό Χρυσόστομο, αξιώθηκαν να αναγνωρίσουν και να προσκυνήσουν τον Μεσσία.

Στην Αγία Γραφή και τους Πατέρες το μυστήριο της θείας Ενανθρωπήσεως χαρακτηρίζεται κένωση και πτώχευση του Θεού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, «ο αχώρητος χωρείται, ο άκτιστος κτίζεται και ο πλουτίζων πτωχεύει, για να πλουτήσουμε εμείς με την θεότητά Του» (Λόγος 45,9 PG 36, 633-6). Ο Υιός και Λόγος του Θεού γίνεται «πρωτότοκος εν πολλοίς αδελφοίς» (Ρωμ. 8,29), οικείος και συγγενής σε εμάς, λαμβάνοντας «μορφήν δούλου» (Φιλιπ. 2,7), χωρίς όμως να κουβαλά την προπατορική αμαρτία, για να μας επαναφέρει στο πρωτόκτιστο κάλλος. Γίνεται τέλειος άνθρωπος και παραμένει τέλειος Θεός. Γεννιέται και ακολουθεί τα στάδια της ενηλικιώσεως του ανθρώπου και τρέφεται με υλική τροφή -«βούτυρον και μέλι» κατά τον Προφήτη Ησαΐα (Ησ. 7, 15)- για να βεβαιώσει ότι δεν είναι φαινομενικός άνθρωπος, με «κατά δόκησιν και φαντασίαν» υλικό σώμα, αλλά με πλήρη ανθρωπίνη φύση, εκτός από την αμαρτία και την ροπή προς το κακό.

Από τότε η ανθρώπινη φύση παραμένει αδιαίρετη με τη θεία φύση στο πρόσωπο του Θεανθρώπου Χριστού. Και κάθε φορά που εμείς οι χοϊκοί άνθρωποι κοινωνούμε της τεθεωμένης σαρκός και του Τιμίου Αίματος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού ενεργεί μέσα στην ανθρώπινη φύση μας η θεία Χάρη Του, ενωνόμαστε μαζί Του και γινόμαστε Μέλη του Σώματος Του, σύσσωμοι, σύναιμοι, σύμψυχοι, σύμπνοοι Αυτού, αλλά και «αλλήλων μέλη».

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Κάθε εκκλησιαστική εορτή είναι ανάμνηση ενός θείου γεγονότος, το οποίο ενώ έγινε στο παρελθόν εφάπαξ, φανερώνεται, βιώνεται και εορτάζεται μυστηριακώς στο παρόν. Καλούμαστε και εμείς σήμερα να μετάσχουμε βιωματικά και προσωπικά στο χαρμόσυνο γεγονός της γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού. Να μεταφερθούμε νοερά στο σπήλαιο της Βηθλεέμ και με τα όμματα της ψυχής μας να συναντήσουμε τον νηπιάσαντα για τη δική μας σωτηρία Κύριο και να Του εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας. Ας προσπαθήσουμε να γίνουμε και εμείς ταπεινοί μαθητές Του και να συμμετέχουμε στον πλούτο της Χάρης Του, στη δόξα και στην ατελεύτητη Βασιλεία Του.

Ας Τον παρακαλέσουμε ταπεινά να απαλλάξει την Πατρίδα μας αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα από τις πρωτόγνωρες τραγικές καταστάσεις που βιώνουμε. Ας ενσκήψουμε με ταπείνωση, πίστη, αγάπη και προπάντων με ενότητα στο μέγα μυστήριο της συγκαταβάσεώς Του, προκειμένου να πληρωθούν οι καρδιές μας με την ειρήνη, τη χαρά και την ελπίδα της ευεργετικής παρουσίας Του, με την οποία μπορούμε να υπερβούμε τους πειρασμούς, τις δοκιμασίες και τις απογοητεύσεις της ζωής μας και να απαλλαγούμε από τα δεινά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αδελφοί, Χριστός Ετέχθη!

Αληθώς Ετέχθη!

Χριστούγεννα 2020

† Ο Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος

Διάπυρος προς τον Ενανθρωπήσαντα Σωτήρα ευχέτης πάντων υμών