Οι καινοτομίες στην ελληνική γεωργία στο συνέδριο Agrotica

11:32 π.μ. - Δευτέρα, 2 Απριλίου 2018
11:04 π.μ. - Δευ, 02/32/2018
Image: Οι καινοτομίες στην ελληνική γεωργία στο συνέδριο Agrotica

3-4 Φεβρουαρίου

Η ανάδειξη και η λειτουργική ενσωμάτωση της καινοτομίας στη γεωργία βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Agrotica, που ξεκίνησε στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει μέχρι αύριο, Κυριακή.
 
Το συνέδριο αποτελεί μία συνδιοργάνωση της ΔΕΘ - HELEXPO και του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. ενώ χορηγός είναι η εταιρεία Yara.
 
Ο πρύτανης του Α.Π.Θ., Περικλής Μήτκας, επισήμανε πως "οι επιστήμονες σε όλα τα γνωστικά πεδία ασχολούνται και πάλι με τον πρωτογενή τομέα, ενώ το ΑΠΘ με παράδοση πολλών δεκαετιών στον τομέα αυτό στέκεται δίπλα στον παραγωγό και εξακολουθεί να τον συμβουλεύει σε όλες τις δραστηριότητες του".
 
Ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., Δημήτρης Κωβαίος, τόνισε πως το 7ο Συνέδριο είναι η κορυφαία εκδήλωση της Σχολής και μία μεγάλη ευκαιρία για παρουσίαση μέρους του έργου της.
 
Ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ., Χρήστος Δόρδας, σημείωσε ότι το Τμήμα Γεωπονίας έχει συμβάλλει πολύ στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας, ενώ πλέον στην Ελλάδα «γίνεται στροφή προς τη γεωργία και αυτό καθιστά τον ρόλο μας σημαντικό».
 
Στη μεγάλη αξία της καινοτομίας στη γεωργία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Σπυρίδων Μάμαλης, επισημαίνοντας πως το θέμα του συνεδρίου της Agrotica βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων για την αναθεώρηση της ΚΑΠ. «Η καινοτομία έχει μπει πολύ υψηλά στην ατζέντα για την υποβοήθηση των ανθρώπων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα», είπε.
 
Εκ μέρους της διοίκησης της ΔΕΘ - Helexpo τις εργασίες χαιρέτισε η Διευθύντρια Συνεδρίων και Εκδηλώσεων της εταιρείας, Δώρα Κανακίδου.
 
Για τη διαχείριση του αρδευτικού νερού και τις σύγχρονες τάσεις στο πεδίο αυτό μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, Πανταζής Γεωργίου, σημειώνοντας ότι οι καινούργιες τεχνολογίες αφορούν, μεταξύ άλλων: τη συλλογή αξιόπιστων αγρομετερεωλογικών δεδομένων, την προσομοίωση και βελτιστοποίηση των υδατικών συστημάτων, το σχεδιασμό και την κατασκευή λειτουργικών εγγειοβελτιωτικών έργων για αποθήκευση και μεταφορά του νερού, τη μείωση των απωλειών μέσω εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων, την εισαγωγή προηγμένων αρδευτικών συστημάτω, την προώθηση της άρδευσης με ανακυκλωμένα νερά.
 
Στην «πράσινη» γεωργία με ρομπότ, αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη αναφέρθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, Δημήτριος Μόσχου, τονίζοντας ότι τα σύγχρονα αυτοματοποιημένα συστήματα γεωργικής παραγωγής εξαρτώνται από τη συλλογή και διαχείριση πληροφοριών για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ποιότητας.
 
Για την κινητοποίηση των αποθηκών φωσφόρου στο έδαφος μίλησε ο Διονύσιος Γασπαράτος, επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ, υπογραμμίζοντας πως η διαχείριση του φωσφόρου αποτελεί μια πρόκληση με πολλαπλές όψεις από την παγκόσμια επισιτιστική κρίση και την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων μέχρι την παραγωγικότητα των οικοσυστημάτων και την περιβαλλοντική υποβάθμιση.
 
Στις σύγχρονες τάσεις τηλεπισκόπησης (δορυφορικής και UAV) στη βιώσιμη αγροτική παραγωγή αναφέρθηκε ο Θωμάς Αλεξανδρίδης, επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ, σημειώνοντας ότι η βιώσιμη αγροτική παραγωγή έχει ως στόχους την εκμετάλλευση της αγροτικής γης προωθώντας την κοινωνική ισότητα, την αύξηση της απασχόλησης στο γεωργικό τομέα και την εντατικοποίησή της, με γνώμονα τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος.
 
Πηγή: in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ