Οι λογαριασμοί… τους πέφτουν από τα χέρια! Στενάζουν Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Κρήτης λόγω ΔΕΗ!

10:11 π.μ. - Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022
10:05 π.μ. - Παρ, 20/11/2022
Image: Οι λογαριασμοί… τους πέφτουν από τα χέρια! Στενάζουν Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Κρήτης λόγω ΔΕΗ!

Το κόστος της ενέργειας είναι πλέον δυσβάστακτο για τα Ιδρύματα που ζητούν από την Πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα

Αν δε ληφθούν μέτρα, τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας αλλά και της Κρήτης θα αδυνατούν να λειτουργήσουν! Ο λόγος είναι πως έχουν φτάσει… στον Θεό οι λειτουργικές τους δαπάνες, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ έρχονται «φουσκωμένοι» και οι υπάρχοντες προϋπολογισμοί δεν αρκούν για να τους καλύψουν.

Το θέμα τέθηκε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στην τελευταία σύνοδο των πρυτάνεων των ΑΕΙ και αναμένεται η όποια απάντησή της.

Ο αρμόδιος αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, αναφέρει πως οι λογαριασμοί ρεύματος είναι σχεδόν τριπλάσιοι από το προηγούμενο διάστημα. «Εμείς δεν έχουμε υιοθετήσει μία πολιτική άρνησης πληρωμών των λογαριασμών, στον βαθμό που μπορούμε τους εξοφλούμε. Είναι, όμως, βέβαιο, ότι αυτό δε θα μπορέσει να κρατήσει ως το τέλος του έτους», σχολιάζει.

«Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, όπως και όλα τα Πανεπιστήμια, αν δεν ενισχυθεί με έξτρα χρηματοδότηση ειδικά για την ενέργεια θα αντιμετωπίσει, στο τέλος του 2022, σημαντικό πρόβλημα. Ένα τέτοιο κόστος δεν μπορεί να καλυφθεί, αυτή τη στιγμή συνθλίβει το Πανεπιστήμιο», αναφέρει ο αρμόδιος αντιπρύτανης, κ. Θρασύβουλος Μανιός.

Μέχρι πρότινος, το ΕΛΚΕΘΕ για τα κτήριά του στην Κρήτη πλήρωνε 40.000 ευρώ τον μήνα στη ΔΕΗ, πλέον πληρώνει περίπου 100.000 ευρώ!

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών, Δρ. Ντίνος Μυλωνάς, αναφέρει πως δεν υπάρχει ο αντίστοιχος προϋπολογισμός για να καλυφθεί η παραπάνω αύξηση.

Κατά 170% αυξήθηκε ο λογαριασμός ρεύματος στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ενώ οι καταναλώσεις είναι σταθερές. Το ΙΤΕ έχει στείλει αίτημα προς την Πολιτεία να καλύψει αυτό το κόστος, να ενταχθεί στις πάγιες λειτουργικές δαπάνες, κάτι που δε γίνεται σήμερα. Είναι ένα αίτημα υπό εξέταση και αναμένεται η απάντηση της Πολιτείας.

Πηγή: cretalive.gr