Οι προκλήσεις στον θερμοκηπιακό κλάδο στον κόσμο και στην Κρήτη

1:03 μ.μ. - Τετάρτη, 3 Μαΐου 2023
01:05 μ.μ. - Τετ, 03/03/2023
Image: Οι προκλήσεις στον θερμοκηπιακό κλάδο στον κόσμο και στην Κρήτη

Ο Ευάγγελος Δρίμτζιας υπεύθυνος της IQ CROPS στην αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8 « Ιεραπετρίτικη Γη»

Ο κ. Ευάγγελος Δρίμτζιας υπεύθυνος της εταιρίας IQ Crops ήταν καλεσμένος στην αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη» που μεταδίδεται κάθε Σάββατο στις 9.00 το πρωί και κάθε Πέμπτη σε επανάληψη στις 2.00 το μεσημέρι. Κύριο θέμα συζήτησης οι τρέχουσες προκλήσεις στο θερμοκηπιακό κλάδο στον κόσμο και στην Κρήτη. Με αναφορές στην κλιματική κρίση, τη διαχείριση του νερού, τους εργάτες γης, την καλλιέργεια ακριβείας κ.α.

Όπως είπε, οι προκλήσεις στον θερμοκηπιακό κλάδο επικεντρώνονται σε 5 θεματικές ενότητες συν μια για τη βόρεια Αμερική. Είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, το νερό, το κόστος καλλιέργειας, οι ασθένειες των καλλιεργειών και το ενεργειακό. Τα προβλήματα κοινά. Αυτό που αλλάζει είναι η προτεραιότητα, π.χ. αλλού μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το νερό, αλλού το ενεργειακό. Στην βόρεια Αμερική υπάρχει ένα επιπλέον θέμα που είναι η υγιεινή των φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Παρατηρήθηκαν δηλητηριάσεις και ηπατίτιδες σε ορισμένα μέρη καθώς συνδέθηκαν και ιχνηλατήθηκαν με εισαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών από Περού και Χιλή. Αυτό δημιούργησε μεγάλο θέμα στην αγορά της Αμερικής. Ωστόσο ήταν αφορμή για την Globalgap να αναμορφώσει τις συνθήκες που αφορούν τη συσκευασία, τη συντήρηση, τη μεταφορά των προϊόντων αυτών. Στην Ευρώπη ευτυχώς δεν  είδαμε τέτοια προβλήματα, με εξαίρεση τις πράσινες σαλάτες με θέματα υπέρβασης μικροβιακού φορτίου. Δεν αφορούν τέτοιες περιπτώσεις την Ιεράπετρα, τόνισε.

Για να προσθέσει ότι, στην περιοχή της Ιεράπετρας και όχι μόνο, το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να είναι τα εργατικά και ως προς την έλλειψη και ως προς το κόστος. Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι ζητάμε εποχιακούς εργάτες. Οπότε "είναι ζαριά" να βρεις καλούς εργάτες. Λόγω της φύσης της δουλειάς έπρεπε να ζητάμε εργάτες με συγκεκριμένες προδιαγραφές και για συνεχή δουλειά. Το θέμα του κόστους για τα εργατικά μπορεί να καλυφθεί αν παρθούν οι σωστές αποφάσεις, σε οργανωτικό επίπεδο και σε επίπεδο προσαρμογής στις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς.

Ένα επόμενο σοβαρό θέμα είναι αυτό του νερού ως προς τη διαχείρισή του κάτι που δεν αφορά μόνο την Ιεράπετρα αλλά όλη τη χώρα. Θεωρούμε το νερό ως δεδομένο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι. Και ότι απαιτούνται, σωστή διαχείριση από καταναλωτές και επαγγελματίες, σωστή τιμολογιακή πολιτική και υποδομές, υποστήριξε.

Ανέλυσε στη συνέχεια το πώς η υδροπονία ανοιχτού κυκλώματος αλλά και η ανακύκλωση νερού συμβάλλουν στην εξοικονόμηση νερού ανά κιλό παραγωγής και κατ΄επέκταση εξοικονόμηση στο κόστος παραγωγής. Τονίζοντας πως με  την παραπάνω μέθοδο μπορούν να αξιοποιηθούν ακόμη και τα απόνερα για πότισμα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνέχεια στις ασθένειες που προσβάλλουν τις καλλιέργειες και τη σταδιακή μείωση δραστικών, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει και εδώ να γίνεται μια καλή διαχείριση της καλλιέργειας αλλά και των φυτικών υπολειμμάτων. Μίλησε κατόπιν για τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται στην αγορά αλλά και τη σημασία να έχουν τα προϊόντα ένα brand name με τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά για τα προϊόντα, όπως ποιότητα, σταθερότητα κλπ.

Για το κόστος παραγωγής είπε ότι μπορούμε ως ένα βαθμό να το επηρεάσουμε, ανάλογα με το πόσο ακριβείς είμαστε στην καλλιέργειά μας. Για αυτό ως IQ CROPS "προμοτάρουν" την καλλιέργεια ακριβείας. Που μπορεί να κάνει την διαφορά. Βελτιώνοντας ο παραγωγός την δουλειά του, αυξάνοντας την παραγωγή του, μειώνοντας την κατανάλωση ανά κιλό παραγωγής. Το λειτουργικό κόστος που έχει ο μέσος Ιεραπετρίτης παραγωγός, είναι μεγαλύτερο ανά κιλό παραγόμενου προϊόντος από ότι στις μεγάλες μονάδες της Βορείου Ελλάδος. Αυτό πρέπει να προβληματίσει τον Ιεραπετρίτη παραγωγό. Που οφείλεται αυτό; Στο «δε βαριέσαι», στη νοοτροπία ότι δεν προσέχουμε να είμαστε όσο πιο ακριβείς είμαστε, επεσήμανε. Κλείνοντας μίλησε για τη διαχείριση του στρες των φυτών και τη λύση του IQ CROPS για την καλύτερη απόδοση των καλλιεργειών.