Οι πρώτες μελέτες για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου

4:09 μ.μ. - Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017
04:01 μ.μ. - Δευ, 23/09/2017
Image: Οι πρώτες μελέτες για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου

Στη δημοσιότητα η διακήρυξη

Την «Εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας, μελέτης κόστους οφέλους και παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών για το έργο Διασύνδεση Ε 1 0 2 200 ( 2 140 ) ΚΡΗΤΗ- ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», συνολικού προϋπολογισμού 100.000 €, έδωσε στη δημοσιότητα ο ΑΔΜΗΕ. Οι σχετικές προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.
Πρόκειται για το λεγόμενο "μικρό καλώδιο", που θα συνδέσει ενεργειακά την Κρήτη με την Πελοπόννησο και αυτή είναι η δεύτερη μελέτη που βγαίνει στον "αέρα" μετά την μετά τον διαγωνισμό για την αναγνωριστική ωκεανογραφική – βυθομετρική έρευνα στη θαλάσσια περιοχή από τον κόλπο Νεάπολης της Νότιας Πελοποννήσου, μέχρι τον Κόλπο Κισσάμου.
 
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη τη διακήρυξη, που βγήκε στον "αέρα" την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου
Και σε pdf την πρόσκληση και τους όρους του διαγωνισμού



Η συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα- Κύπρο- Ισραήλ προβλέπει οι πρώτες εργασίες θα άρχιζαν μέσα στο 2017. Το υποβρύχιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θα ξεκινά από το Ισραήλ, και μέσω της Κύπρου θα φτάνει στην Κρήτη και στη συνέχεια στην ηπειρωτική Ελλάδα.
 
Η EuroAsia Interconnector, ο επίσημος φορέας που ανέλαβε τη σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας από την Ασία στην Ευρώπη, ένα έργο που έχει εγκριθεί και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι τεχνικές και οικονομικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και οι εργασίες για τη μήκους 1520 χιλιομέτρων υποθαλάσσια διαδρομή ηλεκτρικής ενέργειας, θα ξεκινήσει με επιτυχία 2017.
 
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ανακοινώθηκε, η ολοκλήρωση του πρώτου τμήματος (Κύπρος-Ισραήλ) αναμένεται το 2019, το δεύτερο τμήμα (Κρήτη-Αττική) το 2020 και το τελικό τμήμα (Κύπρος-Κρήτη) το 2022.
 
Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομίας, ήδη έχουν διασφαλιστεί 300 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, μέσω ΕΤΕπ για τη διασύνδεση της Κρήτης.

candianews.gr