Οι στόχοι του αντιδημάρχου Α. Πανταζή για την ανάπτυξη των χωριών και την προώθηση αγροτικού - τουριστικού τομέα

12:06 π.μ. - Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017
12:03 π.μ. - Τετ, 29/06/2017
Image: Οι στόχοι του αντιδημάρχου Α. Πανταζή για την ανάπτυξη των χωριών και την προώθηση αγροτικού - τουριστικού τομέα

Τι δήλωσε στον ΗΧΩFM για Farmers Market, Τουριστική διαδρομή στον αγροτικό τομέα, τα χωριά και την νήσο Χρυσή

Για τους στόχους του για τον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό και την περαιτέρω ανάπτυξη των χωριών και την αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινότητες της Ιεράπετρας , μίλησε σήμερα στον ΗΧΩFM  99,8 , ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Αργύρης Πανταζής μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και τις αρμοδιότητές του στους παραπάνω τομείς. Σε ότι αφορά τον αγροτικό τομέα είπε ότι υπάρχουν πολλές σκέψεις στήριξης του πρωτογενή τομέα,  κάποιες από αυτές σε συνδυασμό με τον τουρισμό. Μια από τις πρώτες σκέψεις είναι η δημιουργία αγοράς  αγροτικών προϊόντων παραγωγών γνωστή ως  farmers market.  Η φιλοσοφία των farmers market είναι ότι οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων θα διαθέτουν απευθείας τα προϊόντα τους στον καταναλωτή, όπως σημείωσε.
Μια άλλη είναι  η  Τουριστική  διαδρομή στον αγροτικό τομέα, μια διαδρομή που μέσα από μια καλή οργάνωση θα μπορεί ο επισκέπτης της Ιεράπετρας να επισκεφθεί ένα θερμοκήπιο , να δει πως παράγονται τα αγροτικά προϊόντα  ή και το ελαιόλαδο , τα εργαλεία και τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή  και στο τέλος της διαδρομής  σε μια παραδοσιακή ταβέρνα να γεύεται όλα αυτά τα προϊόντα.  Επίσης το κρητικό πρωινό, το ντόπιο πρωινό σε ξενοδοχεία ή εστιατόρια είναι  σκέψεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν προκειμένου να διαφημιστούν τα προϊόντα που παράγει η περιοχή. 
Είπε στη συνέχεια σε ότι αφορά την Επιτροπή Αγροτικών θεμάτων στην οποία  και θα προεδρεύσει πως θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο η πρόταση για τα μέλη που θα την απαρτίζουν, λέγοντας ακόμη ότι  στην επιτροπή επιτρέπεται πέρα από τα τακτικά μέλη να μετέχουν  επιστημονικοί σύμβουλοι σε ειδικευμένα θέματα. Ο αναπληρωτής καθηγητής του ΙΕΤ κ. Παναγιώτης Σαρρής είναι ένα από τα πρόσωπα αυτά . Θα μετέχουν ακόμη εκπρόσωποι από τον ενιαίο αγροτικό σύλλογο,  τον συνεταιριστικό τομέα , των ελαιοπαραγωγών ,  των γεωπόνων,  τον ΤΟΕΒ κ.α.   
 
Ειδικότερα ως προς τον τουρισμό ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Σπίτι του Μέγα Ναπολέοντα  όπου στόχος και προσωπικό στοίχημα είναι ο χώρος να είναι επισκέψιμος. 
 Για  τα χωριά ανέφερε ότι γνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν, θα γίνει προσπάθεια σε συνεργασία με τους προέδρους και τα τοπικά συμβούλια να αντιμετωπιστούν, η καθημερινότητα θα είναι στις προτεραιότητες ενώ έμφαση θα δοθεί και σε έργα που απαιτούνται να γίνουν. Μίλησε μεταξύ άλλων για το πρόβλημα με τα απορρίμματα που καταλήγουν στην παραλία της Παχείας Άμμου, για τη διάθεση από την Περιφέρεια ενός ποσού για την αντικατάσταση του δικτύου άρδευσης που υπέστη ζημιά από πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στην περιοχή κ.α. 
 
 
Τέλος ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση των κέδρων στη νήσο Χρυσή σημείωσε οτι θα γίνει μια μελέτη που θα εντοπίσει ακριβώς τα αίτια που προκαλούν  ζημιά στους κέδρους , θα εξεταστεί  εάν είναι μόνο από κάποιο βακτήριο ή υπάρχει άλλη παθογένεια στην χλωρίδα του νησιού.  Ήδη μάλιστα  έχουν γίνει οι πρώτες διεργασίες και θα υπάρξει συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην προσπάθεια αυτή. Και με την Δασική υπηρεσία. 
 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Πανταζή