Οι συσκευασίες σου έχουν αξία

10:05 π.μ. - Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2020
10:02 π.μ. - Τετ, 05/05/2020
Image: Οι συσκευασίες σου έχουν αξία

Τι είναι η ανταποδοτική ανακύκλωση και πως θα εφαρμοστεί στον Δήμο Ιεράπετρας

Στο πρόγραμμα «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», συμμετέχει ο Δήμος Ιεράπετρας σε μια προσπάθεια να μειώσει τον όγκο των σκουπιδιών του. Μάλιστα θα υπάρχει μικρό οικονομικό όφελος για τον δημότη. Το πρόγραμμα σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει πιλοτικά δηλώνει στον Ηχώ 99,8 η αρμόδια αντιδήμαρχος κα Μαρία Ρουμελιωτάκη και προσθέτει.

Θα ανακυκλώνονται συσκευασίες πλαστικού, γυαλιού, χαρτιού και αλουμινίου. Το οικονομικό όφελος για τον πολίτη, όφελος που θα έχει συμβολικό χαρακτήρα κυρίως, θα είναι μέσω ενός κουπονιού που θα λαμβάνει ανά 33 συσκευασίες και θα αντιστοιχεί σε ένα ευρώ για αγορές από συνεργαζόμενα καταστήματα ή θα διατίθεται προς κάποιο κοινωφελές ίδρυμα. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία 3 ειδικά σπιτάκια. Θα υπάρξει ενημέρωση των πολιτών γιατί χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μαζί ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων μας που καταλήγουν στους πράσινους κάδους. Αυτό σημαίνει ότι λιγότερα απορρίμματα θα μεταφέρονται στον Άγιο Νικόλαο τώρα, στη Σητεία αργότερα, που συνεπάγεται οικονομία στα έξοδα της υπηρεσίας για μεταφορά τους, λιγότερα δρομολόγια, κλπ, εξήγησε, η αντιδήμαρχος.

Εν συνεχεία έκανε αναφορά στο θέμα των φυτικών υπολειμμάτων καθώς δυστυχώς δεν λείπουν απαράδεκτες εικόνες με φυτικά και άλλα θερμοκηπιακά υπολείμματα, νάιλον, συσκευασίες κλπ. Γίνεται προσπάθεια συνεργασίας με εταιρίες που παράγουν νάιλον ώστε να συμβάλλουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ωστόσο κάτι πιο συγκεκριμένο δεν υπάρχει τη δεδομένη στιγμή.

Μίλησε ακόμη και για τη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου, τον έλεγχο στατικότητας σχολικών κτιρίων αλλά και τις στειρώσεις ζώων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Ακολουθεί συνέντευξη κας Ρουμελιωτάκη: