«Οι Τούρκοι θα μας ψήσουν το ψάρι στα χείλη με τους Έλληνες στρατιωτικούς»

8:56 π.μ. - Τρίτη, 3 Ιουλίου 2018
08:07 π.μ. - Τρί, 03/56/2018
Image: «Οι Τούρκοι θα μας ψήσουν το ψάρι στα χείλη με τους Έλληνες στρατιωτικούς»

Λένε διπλωματικές «πηγές»

Με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο αποδείχθηκε τις τελευταίες ώρες ότι η κυβέρνηση υποτίμησε από την πρώτη στιγμή την υπόθεση της σύλληψης των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αποδείχθηκε δε ότι τα εγκληματικά λάθη που έκανε κόστισαν πολύτιμο χρόνο και κυρίως διπλωματικό κεφάλαιο.
 
Και πλέον όλα είναι στον αέρα, η κυβέρνηση δείχνει να τα έχει χαμένα, κάνει κινήσεις κατόπιν εορτής την ίδια ώρα που ακόμη και υπουργοί ομολογούν ότι δεν ξέρουν πότε θα αποφυλακιστούν οι στρατιωτικοί. Η γραμμή του «τυπικού γεγονότος» που εξέθεσε την Παρασκευή τους κ. Τζανακόπουλο και Κουβέλη έχει μετατραπεί σε «περιμένουμε τις κινήσεις της Τουρκίας και θα δράσουμε αναλόγως».
 
Τη ίδια στιγμή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αυτό που μπορεί να περιμένει η Αθήνα από τη γειτονική χώρα είναι ένας συνεχόμενος πόλεμος νεύρων. «Θα μας ψήσουν το ψάρι στα χείλη. Οσο τους παίρνει θα μας προκαλέσουν ταραχή διαρκείας», τονίζει άνθρωπος που γνωρίζει τα όσα θα πρέπει να περιμένουμε.
 
Πράγματι, όπως αναφέρει το in.gr, μετά τις χθεσινές εξελίξεις αυτό που μπορεί να περιμένουμε είναι μια παράταση της αγωνίας που ενδεχομένως να κρατήσει πολύ καιρό. Κάποιοι μάλιστα δε διστάζουν να θυμίσουν την περίπτωση του Γερμανού δημοσιογράφου με τη διπλή υπηκοότητα ο οποίος κρατήθηκε στις τουρκικές φυλακές επί ένα χρόνο και πλέον χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες. 
 
Απελευθερώθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες και με προσωπική παρέμβαση της Αγγελα Μέρκελ στον Ταγίπ Ερντογάν. Η Αθήνα μοιάζει προετοιμασμένη για το χειρότερο. Μια πολύμηνη παραμονή των Ελλήνων στις τουρκικές φυλακές κι ένα διπλωματικό μπρα ντε φερ μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας.
 
Η κυβέρνηση αποφάσισε χθες στο άτυπο συμβούλιο που συγκάλεσε ο πρωθυπουργό, να διεθνοποιήσει το πρόβλημα. Να ενημερώσει όλη την Ευρώπη, όπως κι έκανε, να ενημερώσει το ΝΑΤΟ, όπως κι έγινε, να προσφύγει στον ΟΗΕ, όπως κι έκανε ο πρωθυπουργός. Η διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την κυβέρνηση ότι προχωρά σε δυναμικές ενέργειες, ωστόσο, ενδεχομένως να μην έχει πρακτικά αποτελέσματα αφού ο Σουλτάνος Ερντογάν δείχνει να αδιαφορεί για τις διεθνείς πιέσεις και τα μηνύματα.
 
Αυτό πάντως που έχει κάνει εντύπωση μετά τα χθεσινά γεγονότα ήταν ότι η κυβέρνηση «εμφανίστηκε» έπειτα από πέντε και πλέον ημέρες «εξαφάνισης». 
 
Και ο πρωθυπουργός, με τη σύγκληση του κυβερνητικού συμβουλίου, την προσφυγή στον ΟΗΕ, το μήνυμα στην Τουρκία να μην εκμεταλλευτεί το περιστατικό στον Εβρο.
 
Και ο Νίκος Κοτζιάς που ενημέρωσε τους βουλευτές των κομμάτων για τις εξελίξεις, χωρίς όμως να μπορεί να πει με σιγουριά πότε θα επιστρέψουν οι στρατιωτικοί.
 
Αλλά και ο Πάνος Καμμένος με τις δηλώσεις του στις Βρυξέλλες και την ενημέρωση των ομολόγων του, υπουργών Αμυνας. Ο κ. Καμμένος που χρεώνεται κατά κύριο λόγο την υποτίμηση της κατάστασης και το γεγονός ότι είναι ο τελείως ακατάλληλος να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση με την Τουρκίας καθώς είναι persona non grata για τη γειτονική χώρα.
Οι φόβοι
Αυτό που φοβάται όσο τίποτε η κυβέρνηση είναι να «φυτευτεί» στο κατηγορητήριο και η κατασκοπεία. Η εμμονή στα κινητά τηλέφωνα, η έρευνα που γίνεται για να αποδειχθεί αν έχουν σβηστεί φωτογραφίες ή άλλα στοιχεία, αλλά και η αναφορά του κ. Κοτζιά περί εμπειρογνωμόνων που θα πρέπει να πάνε στην Τουρκία για τα τηλέφωνα, δείχνει ακριβώς αυτό τον φόβο.
 
Και βεβαίως το επόμενο βήμα, δηλαδή η μακροχρόνια παραμονή των Ελλήνων στις φυλακές με πιέσεις για τους 8 αξιωματικούς που βρίσκονται στην Τουρκία. Αλλωστε, το κλίμα επιβαρύνθηκε περαιτέρω από μια ακόμη απόφαση ελληνικού δικαστηρίου να μην εκδόσει Κούρδο που ζητούσε επιτακτικά η Αγκυρα.