Οι τωρινές καιρικές συνθήκες εγκυμονούν κινδύνους για την απόδοση της ελιάς του χρόνου

12:03 μ.μ. - Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023
12:01 μ.μ. - Τρί, 10/03/2023
Image: Οι τωρινές καιρικές συνθήκες  εγκυμονούν κινδύνους για την απόδοση της ελιάς του χρόνου

Ας κρατήσουμε λάδι στο σπίτι μας για του χρόνου προτρέπει τους παραγωγούς ο Μ. Αγιαννιωτάκης πρόεδρος του Β΄ Ελαιουργικού συνεταιρισμού «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»

Θετικά τα μηνύματα από τη φετινή ελαιοπαραγωγική χρονιά στην Ιεράπετρα που είναι ακόμη σε εξέλιξη καθώς εκτιμάται ότι έχει συγκομιστεί περίπου το 70%. Από άποψη απόδοσης του ελαιοκάρπου , ¨βεντέμας¨, η χρονιά ήταν μέτρια προς καλή ενώ καλή είναι και η ποιότητα του ελαιολάδου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Β΄ Ελαιουργικού συνεταιρισμού «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» κ. Μάρκο Αγιαννιωτάκη.

Η ιδιαιτερότητα της χρονιάς είναι οι καιρικές συνθήκες με τις ελάχιστες βροχοπτώσεις που αφενός μεν βοήθησαν τους παραγωγούς στη διαδικασία της ελαιοσυγκομιδής. Αφετέρου δε έχουν προκαλέσει «σοκ» στα ελαιόδεντρα και οι όποιες συνέπειες θα φανούν την επόμενη χρονιά. προέτρεψε μάλιστα τους παραγωγούς να κρατήσουν λάδι στο σπίτι τους για του χρόνου καθώς εκτιμάται ότι η απόδοση των δέντρων ειδικά εάν δεν έρθει το κρύο θα είναι μειωμένη.

Επεσήμανε στη συνέχεια ότι η τιμή του ελαιολάδου κινείται γύρω στο 4,5 με 5,0 ευρώ μια καλή τιμή για τον παραγωγό ο οποίος όμως φέτος έχει επωμιστεί από το αυξημένο κόστος για τα εργατικά χέρια και τις αυξημένες τιμές στα λιπάσματα. Οπότε ο καθένας στο τέλος κάνει τον απολογισμό του αν και κατά πόσο βγήκε κερδισμένος.

Ο κ. Αγιαννιωτάκης στάθηκε σε μια ακόμη ιδιαιτερότητα που είναι το αυξημένο κόστος λειτουργίας των ελαιουργείων λόγω των υψηλών λογαριασμών ρεύματος εξαιτίας της ευρύτερης κατάστασης ως προς το ενεργειακό και όπως είπε χαρακτηριστικά οι μέχρι τώρα λογαριασμοί είναι διπλάσιοι με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των ελαιουργείων. Ως συνεταιρισμός πάντως καταφέρνουν να είναι βιώσιμοι και η συνεχής αύξηση των μελών τους είναι αποτέλεσμα της καλής δουλειάς που γίνεται και η σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται τόσο με τα μέλη όσο και με τους εμπόρους που συνεργάζεται για να διαθέσουν το ελαιόλαδο σε εγχώριες αγορές ή αγορές του εξωτερικού.