Όλα δείχνουν ότι έρχονται δυσάρεστες αλλαγές για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας

12:35 μ.μ. - Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2023
12:10 μ.μ. - Πέμ, 19/35/2023
Image: Όλα δείχνουν ότι έρχονται δυσάρεστες αλλαγές για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας

Ο Σταύρος Χατζάκης καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου μιλά στον Ηχώ 99,8

Ο κ. Σταύρος Χατζάκης καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, δημοτικός σύμβουλος Ιεράπετρας με την παράταξη του Α. Πανταζή «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα» φιλοξενήθηκε σήμερα στον Ηχώ 99,8 με αφορμή τις εξελίξεις στον χώρο της υγείας, τις κινητοποιήσεις εργαζομένων και την ανησυχία για μη εύρυθμη λειτουργία των Νοσοκομείων λόγω έλλειψης προσωπικού.

Όπως είπε, δυστυχώς τα προβλήματα και η έλλειψη γιατρών είναι κάτι που συναντάται σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. Οι γιατροί επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα ενώ πολλοί φεύγουν στο εξωτερικό, οπότε τα κενά είναι μεγάλα. Το ΕΣΥ νοσεί, στο διοικητικό κομμάτι, στο μισθολογικό και όπως προαναφέρθηκε πολλοί επιλέγουν να εργαστούν εκτός του δημόσιου τομέα για διάφορους λόγους ο καθένας. Πρέπει να αλλάξουν πράγματα στην κατεύθυνση της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, εξοπλισμού και της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Η επιλογή του κράτους να φέρει ιδιώτες γιατρούς μέσα στα νοσοκομεία εντάσσεται στην προσπάθεια να καλύψουνε τα κενά και να πάνε σταδιακά σε μια νέα μετάβαση στα νοσοκομεία, πιο συγκεντρωτική. Γιατί με τον νέο χάρτη υγείας θέλουν να πάνε σε έναν συγκεντρωτισμό στα νοσοκομεία. Το νοσοκομείο Ιεράπετρας έχει 38% πληρότητα σε νοσηλείες, του Αγίου Νικολάου 46% και της Σητείας 18%. Σκέφτονται λοιπόν κάποιοι, γιατί η Ιεράπετρα και η Σητεία να μην καλύπτονται από τον Άγιο Νικόλαο συγκεντρώνοντας εκεί το ανθρώπινο δυναμικό; Αυτά τα νούμερα όμως, είναι κατά κάποιο τρόπο πλασματικά. Αφού λόγω έλλειψης γιατρών, οι ασθενείς μετακινούνται σε άλλο νοσοκομείο αυξάνοντας εκεί τα ποσοστά του. Υπάρχει και μια άλλη διάσταση που πρέπει να δούμε και αυτό είναι το πώς ένα Νοσοκομείο όπως της Ιεράπετρας μπορεί να γίνει ανταγωνιστικό. Ένα κίνητρο για να έρθει ένα γιατρός σε περιφερειακό νοσοκομείο είναι να καλύπτει ο Δήμος τα έξοδα ενοικίου όπως γίνεται σε άλλες περιοχές της χώρας. Φτάνει αυτό; Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις. Ένας γιατρός όμως εξετάζει το θέμα των εφημεριών. Εξετάζει οτι θα δουλέψει σε ένα εργασιακό περιβάλλον που υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού και δεν θα έχει δίπλα του τις ειδικότητες που έχει ανάγκη. Όταν λοιπόν βγει μια προκήρυξη γιατρού στην Ιεράπετρα και στον Άγιο Νικόλαο, αντιλαμβάνεται κανείς ποιο Νοσοκομείο θα διαλέξει ο γιατρός.

Χρειάζεται επίσης να σταματήσει το εργασιακό bullying όταν ένας γιατρός επιλέγει να μετακινηθεί από ένα νοσοκομείο σε άλλο γιατί πχ εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος. Σε κάθε περίπτωση έρχονται αλλαγές και φοβάμαι ότι θα έρθουν αλλαγές δυσάρεστες για το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας όπως και για άλλα νοσοκομεία της χώρας, σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζάκης.