Όλα στη φόρα | Βιώνουμε ανθρωπιστική κρίση

2:51 μ.μ. - Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021
02:01 μ.μ. - Δευ, 25/51/2021
Image: Όλα στη φόρα | Βιώνουμε ανθρωπιστική κρίση

Ο Παναγιώτης Εγγλέζος, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου και ο Μανώλης Πεπόνης, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου στην εκπομπή του Νίκου Δασκαλάκη στον Ηχώ 99,8

Δραματική αύξηση των καταγεγραμμένων ανέργων - Χιλιάδες άνεργοι είναι πλέον αόρατοι, εκτός συστήματος.

Η διπλή κρίση, υγειονομική και οικονομική, έχει προκαλέσει σημαντικές αρνητικές συνέπιες στην αγορά εργασίας και στη ζωή των εργαζομένων, έκρηξη αβεβαιότητας και ανασφάλειας και σε καταστρατήγηση της προστασίας θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων.

Δραματική μείωση του βιοτικού τους επιπέδου σε βαθμό που να μην εξασφαλίζεται όχι μόνο ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής αλλά σημαντικό μέρος ιδιαίτερα των ανέργων να οδηγούνται στη φτωχοποίηση.

Το μέγεθος του σοκ απασχόλησης που προκάλεσε η πανδημία, μετά και από δέκα χρόνια κρίσης, αποτυπώνεται στον τεράστιο αριθμό των καταγεγραμμένων ανέργων που μαζί με τους αόρατους και τους εκτός συστήματος καταγραφής, ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο.

Η διαχείριση της πανδημικής κρίσης με παρεμβάσεις που μειώνουν την απασχόληση και επίσης μειώνουν δραματικά τις αμοιβές καθώς και το αβέβαιο της διάρκειας της, επιδεινώνει περεταίρω την ήδη εύθραυστη κατάσταση και το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών, χιλιάδες στην ένδυα και σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο μεγαλύτερος όγκος εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, έχασε περισσότερο από 50% του μισθού τους.

Χαρακτηριστική περίπτωση όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ε.Κ. Ρόδου κ. Εγγλέζος, στον Ηχω99.8 και στην εκπομπή «Όλα στη Φόρα» είναι ότι μόνο από 19000 από σύνολο 40000 εργαζομένων, έλαβαν την πενιχρή κρατική ενίσχυση και ο αριθμός των ατόμων που προσφεύγουν στα κοινωνικά παντοπωλεία αυξήθηκε 100%.

Συμμετέχοντας στη συζήτηση ο κ. Πεπόνης, πρόεδρος του Ε.Κ. Λασιθίου είπε ότι φαίνεται πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ίδια η υγειονομική κρίση, όσο το ότι η αγορά εργασίας στην Ελλάδα οδηγήθηκε σε αρνητικές απορρυθμίστηκες παρεμβάσεις τα μνημονιακά χρόνια και ότι σήμερα ακολουθούνται όλο και φτωχότερες πολιτικές για τους εργαζομένους, για τη στήριξη της εργασίας και την ενίσχυση των ανέργων.

Τέλος, τονίστηκε και από τους δύο καλεσμένους, η πρωτοποριακή συνεργασία των εργατικών κέντρων της Κρήτης και της Ρόδου με ουσιαστικά αποτελέσματα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, με το σύνθημα «Κανένας μόνος του» απεύθυναν κάλεσμα στους εργαζόμενους να πυκνώσουν τις γραμμές των σωματείων τους και να στηρίξουν τις προσπάθειες και τους αγώνες των εργατικών κέντρων.