Όλα στο φως για τα φάρμακα και το εμβόλιο

1:31 μ.μ. - Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020
01:12 μ.μ. - Παρ, 18/31/2020
Image: Όλα στο φως για τα φάρμακα και το εμβόλιο

Ο Δ. Κούβελας, καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας ΑΠΘ, καλεσμένος στην εκπομπή "Όλα στη φόρα" με τον Νίκο Δασκαλάκη

Είναι ανεπίτρεπτο και ταυτόχρονα ανεξήγητο ο ΕΜΑ να προχωράει με εντυπωσιακή ταχύτητα στη χορήγηση άδειας υπό όρους για το εμβόλιο και να μην επιδεικνύει την ίδια σπουδή για τα φάρμακα των μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Ο κος Κούβελας δηλώνει φανατικός υποστηρικτής των εμβολίων, όμως από τη στιγμή που τα εμβόλια απευθύνονται για προληπτική θωράκιση στον υγιή πληθυσμό ενώ τα φάρμακα των μονοκλωνικών αντισωμάτων απευθύνονται σε προσβεβλημένους με ήπιας και μέτριας βαρύτητας συμπτώματα από τον ιό, γιατί η χώρα μας δεν εξαντλεί την δυνατότητα που υπάρχει για όσους νοσούν ή θα νοσήσουν; Αφού η πανδημία δεν θα εξαφανιστεί από τη μια μέρα στην άλλη, γιατί να μην γίνεται η χορήγηση του φαρμάκου σε όσους χρήζουν θεραπείας, αφού το εμβόλιο δεν θα μπορούν να το κάνουν;

Ο κος Κούβελας, που για χρόνια ήταν αντιπρόσωπος της χώρας στο ΕΜΑ, υπέδειξε και τον τρόπο εισαγωγής τέτοιων φαρμάκων. Απάντησε στις αιτιάσεις περί διαθεσιμότητας, αναφέροντας ότι είναι διαθέσιμα 3.000 τέτοια φάρμακα για τη χώρα μας, σημειώνοντας ότι ο αριθμός αυτός είναι ικανοποιητικός για τις ανάγκες της χώρας. Πρόσθεσε, ότι υπάρχουν δυνατότητες μαζικής παραγωγής τους το 2021 στο βαθμό που θα απαιτηθεί.

Δεν μπορεί να έχουν δικαίωμα στο φάρμακο μόνο οι επώνυμοι.

Τέλος, αναφέρθηκε ότι δεν νομιμοποιούνται όσοι από υψηλές κρατικές θέσεις οδήγησαν τη χώρα μας, τη "ψωροκώσταινα" όπως την αποκαλούν, σε αυτή την κατάσταση το σύστημα υγείας και που έδειξαν ιδιαίτερη σπουδή για έγκριση φαρμάκων επικίνδυνων για την υγεία, να αποκαλούν ειδικούς επιστήμονες ειρωνικά "ως μεγάλους παίχτες" και "Άντε γεια".

Ας αντιμετωπίσουν την διαχείριση της πανδημίας με διαφάνεια και ας μπουν στον κόπο να δεχτούν το διάλογο.