Όλη η αλήθεια για τις νέες ταυτότητες από τον αντιπρόεδρο των «Πειρατών»

12:57 μ.μ. - Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2023
12:08 μ.μ. - Τετ, 30/57/2023
Image: Όλη η αλήθεια για τις νέες ταυτότητες από τον αντιπρόεδρο των «Πειρατών»

Ο Βασίλης Περαντζάκης προγραμματιστής - αναλυτής και Αντιπρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Κόμματος Πειρατών Ελλάδας μιλά στον Ηχώ 99,8

Οι νέες ταυτότητες έχουν προβληματίσει μέρος του πληθυσμού που σπεύδει στα αστυνομικά τμήματα να αλλάξει ταυτότητα πριν βγουν οι νέες. Ο κ. Βασίλης Περαντζάκης προγραμματιστής αναλυτής και  Αντιπρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Κόμματος Πειρατών Ελλάδας μίλησε σήμερα στον Ηχώ 99,8 δίνοντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις νέες ταυτότητες. Η ταυτότητα, είπε, είναι ένα κρατικό έγγραφο. Δεν χρειάζεται να εμπλέκουμε τη θρησκευτική πίστη. Οπότε θα σταθούμε στο τεχνικό κομμάτι. Είναι παραπληροφόρηση ότι θα μπορούν να μας παρακολουθούν μέσω των ταυτοτήτων γιατί έχουν GPS επειδή έχουν μέσα τσιπάκι.  Έχει τσιπάκι, σαν αυτό που έχει μια πιστωτική κάρτα. Αυτό το τσιπάκι όμως δεν έχει κάποια πηγή ενέργειας, δεν έχει μπαταρία, δουλεύει επαγωγικά και διαβάζεται από ειδικό μηχανισμό. Αυτή η ενέργεια που απαιτείται είναι εκατοντάδες φορές μικρότερη από ένα GPS  ή ένα τσιπάκι GPRS που μεταδίδει δεδομένα. Τεχνικά δεν μπορεί να φορτίσει για να κάνει οτδήποτε. Η συγκεκριμένη λειτουργία δουλεύει  από λίγα εκατοστά απόσταση όπως πχ κάνουμε στο σούπερ μάρκετ. Περισσότερες πληροφορίες βέβαια και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέων ταυτοτήτων θα τα ξέρουμε στη ΔΕΘ. Η Ε.Ε. ξέρουμε τι κανονισμούς ασφαλείας επιβάλλει για αυτές τις περιπτώσεις. Ξέρουμε ότι υπάρχει μεγάλη ασφάλεια στα δεδομένα που θα έχει το τσιπάκι που θα χρησιμοποιηθεί στις νέες ταυτότητες.  Η ΕΕ δεν επιβάλλει την έκδοση συγκεκριμένου είδους ταυτότητας, είναι θέμα κράτους τι θα εφαρμόσει.  Η νέα ταυτότητα έχει δυο τσιπάκια. Το ένα είναι ανέπαφο όπως οι χρεωστικές κάρτες και τα στοιχεία είναι κωδικοποιημένα. Δεν ξέρουμε ακόμα ποια στοιχεία θα είναι αυτά πχ αν θα είναι ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κ.α.  Μπορούν να διαβαστούν μόνο από κρατικούς μηχανισμούς. Δεν μπορούν να διαβαστούν από οποιαδήποτε συσκευή. Ο αστυνομικός πχ δεν θα μπορεί να διαβάσει αυτά τα δεδομένα. Υπάρχει και το τσιπάκι επαφής που περιλαμβάνει στοιχεία που υπάρχουν ήδη στην ταυτότητά μας.  πχ  φωτογραφία, χρώμα ματιών, ύψος. Και πάλι όμως θα υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, εξηγεί ανάμεσα σε άλλα.

Ακούστε εδώ αναλυτικά

Δυο λόγια για τον Β. Περαντζάκη

Γεννήθηκε στα Χανιά και ζει στην Αθήνα. Προγραμματιστής/Αναλυτής, εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα, με 30 χρόνια εμπειρία.

Συνεργάτης και μεταφραστής σε διάφορα προγράμματα ανοιχτού λογισμικού.

Ακτιβιστής και ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας για το Βασικό Εισόδημα στην Ελλάδα. Αρθρογράφος για θέματα πολιτικής, οικονομίας, ανοιχτού λογισμικού, πατεντών και προσωπικών δεδομένων.