Ολοκαύτωμα Βιάννου και Δυτικής Ιεράπετρας - Εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης παρουσία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου

11:55 π.μ. - Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021
11:09 π.μ. - Τρί, 14/55/2021
Image: Ολοκαύτωμα Βιάννου και Δυτικής Ιεράπετρας - Εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης παρουσία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Ο Α. Συγγελάκης Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα στον Ηχώ 99,8

Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου.

Ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία από το ολοκαύτωμα της Βιάννου και των Δυτικών χωριών Ιεράπετρας ανέλυσε σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο κ. Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου. Κάνοντας μάλιστα και αναφορά στις εκδηλώσεις μνήμης που θα γίνει παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Όπως είπε ο κ. Συγγελάκης, από τις 14 έως τις 16.9.1943 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής δολοφόνησαν άνανδρα και εν ψυχρώ, πάνω από 400 πολίτες, ενώ κατέστρεψαν τα χωριά της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας, με βάση, όπως προκύπτει, ένα καλά μελετημένο σχέδιο, Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου είναι το πρώτο στην Ελλάδα μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας με τους Συμμάχους και αποτελεί μία εξαιρετικά σκληρή αντίδραση των Γερμανών στο ενδεχόμενο αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους. Τα γερμανικά στρατεύματα, δεν σεβάστηκαν ούτε ιερό ούτε όσιο: χτύπησαν την ημέρα της ανυψώσεως του Τιμίου Σταυρού, τοπικής εορτής του Αμιρά, Σοκάρει ο κυνισμός των γερμανικών στρατευμάτων Κατοχής, όπως αποτυπώνεται στη χαλκευμένη αναφορά των ναζί: 280 πολίτες είχαν ήδη εκτελεστεί την πρώτη μέρα της τριήμερης Σφαγής της Βιάννου αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό και συνέχισαν για άλλες δύο μέρες, αναφέρει.

Σε άλλο σημείο ο κ. Συγγελάκης αναφέρει ότι πέραν των ανδρών και των εφήβων 16 ετών και άνω, οι Γερμανοί έσφαξαν εγκύους, παιδιά, υπερήλικες, ανάπηρους και τετραπληγικούς, κατάκοιτους ανθρώπους. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο μαρτύριο των αδελφών Ευαγγελίας, Μαρίας και Στυλιανού Βερβελάκη, 8,10 και 12 ετών αντιστοίχως, που δολοφονήθηκαν με φοβερά βασανιστήρια για να αποκαλύψουν πού είχαν κρυφτεί οι γονείς τους.

Εν συνεχεία κάνει αναφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις, τα νεότερα στοιχεία που υπάρχουν γύρω από αυτή την προσπάθεια και κλείνοντας επισημαίνει ότι θα πρέπει τα θύματα να δικαιωθούν για τη θυσία τους.

Ακούστε εδώ τον κ. Συγγελάκη:

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Από την 8η πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 19ης Σεπτεμβρίου 2021:

Γενικός σημαιοστολισμός των δημόσιων, δημοτικών καταστημάτων, Ν.Π.Δ.Δ., Σχολείων και Τραπεζών στα διοικητικά όρια του Δήμου Βιάννου.

ΩΡΑ 09:45

Πέρας προσέλευσης επισήμων

ΩΡΑ 10:00

Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου κ.κ. Ανδρέα.

ΩΡΑ 10:30

Τελετή στο μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στην περιοχή Σελί Αμιρών.

• Επιμνημόσυνη δέηση, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου κ.κ. Ανδρέα

• Ομιλία για το ιστορικό του Ολοκαυτώματος, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου κ.κ. Ανδρέα

• Προσκλητήριο Νεκρών

• Απόδοση του Ύμνου της Βιάννου από τη Μικτή Χορωδία της Π.Ε. Ηρακλείου, υπό την διεύθυνση της Μαέστρου, Λένας Χατζηγεωργίου.

• Βουβός Πεντοζάλης του Πένθους από τη σχολή χορού του Χριστόφορου Μπριντάκη

• Κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

• Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών

• Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου

• Λήξη τελετής – αποχώρηση επισήμων