Ολοκληρώθηκε η Β΄φάση του 5ου Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας

9:09 π.μ. - Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023
09:09 π.μ. - Δευ, 18/09/2023
Image: Ολοκληρώθηκε η Β΄φάση του 5ου Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας

Δίνεται ραντεβού για την επόμενη διοργάνωση

Την Παρασκευή 15/9 ολοκληρώθηκε η δεύτερη εβδομάδα του 5ου Θερινού Σχολείου και μαζί της η δεύτερη φάση. Έτσι έκλεισε τον κύκλο του και για φέτος το 5ο Θερινό Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 41 μαθητές από 15 διαφορετικές χώρες. 

hxonews

Οι διοργανωτές περιγράφουν

"Η τελευταία εβδομάδα ήταν γεμάτη δραστηριότητες εντός και εκτός σχολείου, καθώς οι μαθητές μας πέρα από τα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας, του χορού και της μουσικής, συμμετείχαν σε εξωτερικές δραστηριότητες και παρακολούθησαν παρουσιάσεις σχετικές με την κρητική φύση, το κρητικό φαγητό, την αυθεντική ζωή, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας.Τη Δευτέρα 11/9 πραγματοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου παρουσίαση «Κρητικών φορεσιών» από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό  Σύλλογο Ιεράπετρας «Κρητικός Χορός» και τη χοροδιδάσκαλο κα Κατερίνα Βαγγέλα. Οι μαθητές μας πληροφορήθηκαν την ιστορία της κρητικής γυναικείας και αντρικής φορεσιάς και έμαθαν για την κατασκευή και χρήση  κάθε τμήματος της. Την Τετάρτη 13/9 το μεσημέρι έγινε επίσκεψη στο εργαστήριο Αγιογραφίας «Δια χειρός» του Νίκου Γρινιεζάκη. Οι μαθητές μας άκουσαν χρήσιμες πληροφορίες για την τέχνη της Αγιογραφίας και είχαν την ευκαιρία να δουν τον αγιογράφο επί τω έργω. Το μεσημέρι ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στον Ι.Ν. Παναγίας Ελεούσας όπου και είδαν τις τοιχογραφίες. 

hxonews
hxonews
hxonews

Τέλος, αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε εγκάρδια εκ μέρους όλων των συντελεστών, Υπεύθυνου οργάνωσης, δασκάλων και μαθητών, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Κύριλλο που στάθηκε στο πλευρό και αυτής της προσπάθειας, μας στήριξε, μας ενθάρρυνε και μας τίμησε με την επίσκεψη Του στις 4 Σεπτεμβρίου οπότε και καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην πόλη μας και στο σχολείο.

Οι 25 συμμετέχοντες αυτής της δεύτερης φάσης του Θερινού Σχολείου έμειναν στην περιοχή μας 2 εβδομάδες. Μελέτησαν τη γλώσσα μας, βελτίωσαν σημαντικά τις γνώσεις τους, άκουσαν και μίλησαν ελληνικά εντός και εκτός αιθουσών, τραγούδησαν στη γλώσσα μας. Γνώρισαν την Ελλάδα, την Κρήτη, την Ιεράπετρα και τους ανθρώπους  της στην πιο αυθεντική μορφή. Έκαναν φιλίες, φιλίες μεταξύ τους, φιλίες με τους ντόπιους. Το ραντεβού μαζί τους ανανεώθηκε για το καλοκαίρι του 2024. Σύντομα θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες υλοποίησης του 6ου Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας Ιεράπετρας. Εις το επανιδείν!"