Ολοκληρώνεται η ηλεκτρική σύνδεση Κρήτης Κύπρου Ισραήλ

1:57 μ.μ. - Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016
01:06 μ.μ. - Πέμ, 30/57/2016
Image: Ολοκληρώνεται η ηλεκτρική σύνδεση Κρήτης Κύπρου Ισραήλ

Κλείνουν και την τοποθεσία κατασκευής του σταθμού μετατροπής του ρεύματος σε εναλασσόμενο

 
Με γοργούς ρυθμούς το EuroAsia Interconnector ολοκληρώνει τη συμφωνία για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από το Ισραήλ και την Κύπρο προς την Ελλάδα και την Ευρώπη μέσω της Κρήτης.  
 
Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη της κοινοπραξίας βρίσκονται στην Κρήτη  για να ετοιμάσουν την πόντιση του μεγαλύτερου υποβρύχιου καλωδίου στον Κόσμο, το οποίο θα συνδέσει  το Ισραήλ, την Κύπρο και την Κρήτη με την ηπειρωτική Ελλάδα και την Ευρώπη. Θεωρητικά οι συμφωνίες και οι λεπτομέρειες για τη σύνδεση της Κρήτης θα ολοκληρωθούν, πριν να κατατεθούν (στις 22 Ιουλίου) τα σχέδια για την πόντιση του καλωδίου που θα συνδέει την Κρήτη με την Αττική. Οι εργασίες για αυτόν τον αγωγό ρεύματος εκτιμάται ότι θα αρχίσουν το 2017. 
 
Με το έργο αυτό τερματίζεται η ενεργειακή απομόνωση της Κρήτης και της Κύπρου από την υπόλοιπη ΕΕ, η οποία και χρηματοδοτεί το έργο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλιμάκιο της  EuroAsia Interconnector  έχει επαφές στην Περιφέρεια Κρήτης, ενώ διαπραγματεύονται για να «κλείσουν» μια περιοχή, στην οποία θα κατασκευαστεί ο σταθμός μετατροπής του  ρεύματος σε εναλλασσόμενο. Οι συζητήσεις αφορούν την Κορακιά, αλλά ακούγεται ότι υπάρχει και άλλη περιοχή ως εναλλακτική.

 Η Κοινοπραξία ενδιαφέρεται να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα το έργο.  Πολύ σημαντική είναι η απόφαση τα δίκτυα στην Κρήτη, από τον σταθμό μετατροπής στους υποσταθμούς διανομής να είναι υπόγεια. 
 
Αξίζει να θυμίσουμε ότι το καλώδιο είναι το υποθαλάσσιο 600 kV DC, που συνδέει τα ηλεκτρικά συστήματα Ισραήλ – Κύπρου - Κρήτης – Ελλάδας. Θα έχει μεταφορική ικανότητα 2000 MW και συνολικό μήκος 1518 km. Θα επιτρέπει την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και προς τις δυο κατευθύνσεις.