Όμιλος Μεταξά: Βήμα εγκρίσεων για την επένδυση των 126 εκατ. στην Ιεράπετρα

9:32 π.μ. - Πέμπτη, 18 Μαΐου 2023
09:05 π.μ. - Πέμ, 18/32/2023
Image: Όμιλος Μεταξά: Βήμα εγκρίσεων για την επένδυση των 126 εκατ. στην Ιεράπετρα

Ακόμη ένα επώνυμο θέρετρο στην ξενοδοχειακή αγορά της Κρήτης αναμένεται να προσθέσει ο όμιλος Μεταξά, έχοντας λάβει το πράσινο φως για τη στρατηγική επένδυση στο Καβούσι Ιεράπετρας από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Προ λίγων ημερών το υπουργείο ενέκρινε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΕΣΧΑΣΕ για το Cape Tholos, την επένδυση προϋπολογισμού άνω των 126 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο υλοποιεί η Maris Hotels, θυγατρική της Metaxas Hospitality Group, που λειτουργεί ήδη τα πεντάστερα Creta Maris Beach Resort στη Χερσόνησο και Club Magic Life Candia Maris,στην Αμμουδάρα Ηρακλείου, συνολικής δυναμικότητας 968 δωματίων.

Το τρίτο θέρετρο του ομίλου στο νησί θα λειτουργήσει με την συνεργασία διεθνώς επώνυμου διαχειριστή. Το πεντάστερο Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα θα αποτελείται από κεντρικό κτίριο, δύο εστιατόρια, spa που θα αποτελεί και την ειδική υποδομή του, γυμναστήριο, κοινόχρηστες πισίνες, 189 δωμάτια ξενοδοχείου, 136 κατοικίες διαφόρων μεγεθών και ελικοδρόμιο, καθώς και τουριστική λιμενική εγκατάσταση δυναμικότητας 33 σκαφών. Ο συντελεστής δόμησης θα είναι 0,045 και η προγραμματισμένη δόμηση είναι 47.000 τ.μ., έκταση στην οποία δεν προσμετρώνται βοηθητικοί χώροι και εγκαταστάσεις.

Πώς «μίκρυνε» η επένδυση

Κατά την ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις το επενδυτικό σχέδιο για το Cape Tholos ήταν διαφορετικό, καθώς περιλάμβανε παραθεριστικό – τουριστικό Χωριό με περίπου 74 κατοικίες, σύνθετο τουριστικό κατάλυμα κατηγορίας 5 αστέρων με 134 κατοικίες και 160 δωμάτια, δυναμικότητας αθροιστικά 726 κλινών, δύο ξενοδοχεία 5 αστέρων, δυναμικότητας 370 και 150 κλινών, ελικοδρόμιο, μαρίνα 33 τουριστικών σκαφών και τεχνητή παραλία με εγκαταστάσεις αναψυχής. Το σύνολο της έκτασης ήταν 1.300 στρ, η συνολική δόμηση 63.850τ.μ. και ο συντελεστής δόμησης 0,05.

Αυτό σημαίνει πως η επένδυση «μίκρυνε» κατά 5,8%, ενώ προστέθηκαν δύο στενά τμήματα για την διευκόλυνση της κατασκευής της οδοποιίας και των έργων τεχνικής υποδομής.

Σύμφωνα με τους επενδυτές, με τις τροποποιήσεις αυτές ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις του επενδυτικού σχεδίου στο φυσικό περιβάλλον ενώ αυτό εξακολουθεί να πληροί τα κριτήρια των στρατηγικών επενδύσεων δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός του ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια, ενώ κατά την λειτουργία του προβλέπεται η δημιουργία 46 μόνιμων θέσεων εργασίας και 1640 εποχικών. Επιπλέον, κατά την φάση υλοποίησης της επένδυσης αναμένεται να απασχοληθούν 250-300 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων.

Παράλληλα, ο όμιλος Μεταξά σχεδιάζει την επέκταση της παρουσίας του στη Σαντορίνη, καθώς στα σκαριά είναι η ανέγερση πεντάστερου ξενοδοχείου σε έκταση 20 στρεμμάτων στο Μεγαλοχώρι, στο νότιο τμήμα της Σαντορίνης, ενώ στα σχέδια ήταν και δεύτερη μονάδα στην παραλία της Βλυχάδας (στην Οία λειτουργεί ήδη το Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa, δυναμικότητας 59 δωματίων). Να σημειωθεί ότι η επένδυση στη Βλυχάδα αντιμετώπισε από τοπικούς φορείς, λόγω της εγγύτητας στην παραλία, παρόλο που οι αρχικές άδειες εξασφαλίστηκαν πριν από περίπου 14 χρόνια.

Και στην περίπτωση της Ιεράπετρας, η επένδυση θα προχωρήσει υπό τους όρους που έθεσε το υπουργείο Πολιτισμού. Μεταξύ άλλων, το υπουργείο ορίζει ότι μετά την οριστική έγκριση του έργου θα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και της εταιρείας. Επίσης, ορίζει να περιοριστούν στο ελάχιστο οι επεμβάσεις στο οικόπεδο (πέραν των κτιριακών κατασκευών) και να γίνει προσπάθεια διατήρησης του φυσικού αναγλύφου του εδάφους, καθώς και την προστασία του σπηλαιοβάραθρου πλησίον της επένδυσης.

mononews.gr