Ομόφυλα ζευγάρια: Έτσι ψήφισαν τελικά οι βουλευτές της Κρήτης - Ποιοι άλλαξαν τελευταία στιγμή το "όχι" και την αποχή σε... "ναι"!

9:36 π.μ. - Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2024
09:02 π.μ. - Παρ, 16/36/2024
Image: Ομόφυλα ζευγάρια: Έτσι ψήφισαν τελικά οι βουλευτές της Κρήτης - Ποιοι άλλαξαν τελευταία στιγμή το "όχι" και την αποχή σε... "ναι"!

Δείτε πως κινήθηκαν οι βουλευτές της Κρήτης κατά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και τι ψήφισαν στο τέλος

Παρά τον προβληματισμό που εξέφραζαν ένα 24ωρο πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου ορισμένοι από τους βουλευτές της Κρήτης με δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης για το πως και τι θα ψηφίσουν τελικά από τους 16 μόνο οι 4 δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Αν και η καταγραφή που είχε γίνει με τηλεφωνική και προσωπική επικοινωνία με τον καθένα έδειχνε ότι η πλειοψηφία των βουλευτών της Κρήτης θα ψήφιζε το νομοσχέδιο σε ποσοστό περίπου 53% δηλαδή οι 9 από τους 16 καταγραφόταν ένα 47% δηλαδή οι υπόλοιποι 7 που δήλωσαν ότι είτε θα καταψηφίσουν είτε θα επιλέξουν παρών, αποχή ή απουσία. Οι συσχετισμοί αυτοί άλλαξαν τελευταία στιγμή και τελικά το 75% των βουλευτών της Κρήτης ψήφισε "ναι", το 12,5% ψήφισε "όχι" και το 12,5% απείχε.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ελένη Βατσινά αν και την προηγούμενη ημέρα δήλωνε ότι θα ψηφίσει "όχι" εν τέλει ψήφισε "ναι".

Η επιλογή της αποχής από τον Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη που προβληματιζόταν στις 14 Φεβρουαρίου έγινε στην ηλεκτρονική ψηφοφορία της Βουλής στις 15 Φεβρουαρίου "ναι" κάνοντας την έκπληξη την τελευταία στιγμή. Βεβαίως ο ίδιος βρισκόταν σε έντονο προβληματισμό ακόμη και την ημέρα της ψηφοφορίας αναφέρουν οι πληροφορίες.

Οι επιφυλάξεις του Φραγκίσκου Παρασύρη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο φαίνεται ότι κάμφθηκαν αν και ταλαιπωρούνταν εβδομάδες να πάρει την απόφαση και στο τέλος αντί για αποχή επέλεξε το "ναι".

Ο Μανώλης Χνάρης που έλεγε ότι είχε αποφασίσει "τι δεν θα ψηφίσει" εννοώντας το νομοσχέδιο επέλεξε την αποχή τηρώντας εκείνο που έλεγε και την προηγούμενη ημέρα όπως και ο Παύλος Πολάκης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά ο οποίος είχε εκφράσει και στην Πολιτική Επιτροπή και το Πολιτικό Συμβούλιο τις επιφυλάξεις του δηλώνοντας ότι δεν μπορείς να πας σε χωριό σε υψόμετρο 300 μέτρων και να μη σε ρωτήσουν τήρησε αυτό που εξ αρχής έλεγε ότι δεν θα παραστεί στη Βουλή.

"Όχι" έλεγαν εξ αρχής και οι βουλευτές του ΚΚΕ στο Ηράκλειο Μανώλης Συντυχάκης και των "Σπαρτιατών" Μιχάλης Γαυγιωτάκης και αυτό ψήφισαν στη Βουλή.

Δηλαδή το 75% των βουλευτών της Κρήτης ψήφισε "ναι", το 12,5% "όχι" και το υπόλοιπο 12,5% επέλεξε την αποχή και την απουσία.

Έτσι ο χάρτης της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια όπως διαμορφώθηκε μετά την ψήφιση στη Βουλή διαμορφώνεται ως εξής:

Ψήφισαν "ναι"

Λευτέρης Αυγενάκης Ν.Δ

Μάξιμος Σενετάκης Ν.Δ

Ντόρα Μπακογιάννη Ν.Δ

Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης Ν.Δ

Γιάννης Κεφαλογιάννης Ν.Δ

Γιάννης Πλακιωτάκης Ν.Δ

Ελένη Βατσινά ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ελένη Σπυριδάκη ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Φραγκίσκος Παρασύρης ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Σέβη Βολουδάκη Ν.Δ

Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης Ν.Δ

Χάρης Μαμουλάκης ΣΥΡΙΖΑ

Ψήφισαν "όχι"

Μανώλης Συντυχάκης ΚΚΕ

Μιχάλης Γαυγιωτάκης Σπαρτιάτες

Αποχή

Μανώλης Χνάρης ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Απουσία (δεν παρέστη)

Παύλος Πολάκης ΣΥΡΙΖΑ

Συνολικά ψήφισαν 254 βουλευτές, απουσίασαν συνολικά 46, με όλα σχεδόν τα κόμματα που επισήμως το στήριξαν (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά) να μετρούν τις δικές τους απώλειες, εκτός της Πλεύσης Ελευθερίας που και οι έξι της κοινοβουλευτικής της ομάδας το υπερψήφισαν.

Από τη Νέα Δημοκρατία ψήφισαν «ναι» 107 βουλευτές, «όχι» ψήφισαν 20, ενώ υπήρξαν και 31 αποχές.

Από τους υπουργούς απουσίασαν από την ψηφοφορία οι εξής: Μάκης Βορίδης, Μαρία Κεφάλα, Σταύρος Κελέτσης και ο Ιωάννης Μπούγας.

Από το ΠΑΣΟΚ 11 βουλευτές επέλεξαν την αποχή από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ το υπερψήφισαν 21.

Οι βουλευτές που επέλεξαν αποχή είναι οι εξής:

Ευαγγελία Λιακούλη (Λάρισας, Γραμματέας ΚΟ ΠΑΣΟΚ)

Ανδρέας Πουλάς (Αργολίδας)

Μανώλης Χνάρης (Ρεθύμνης)

Κατερίνα Καζάνη (Εύβοιας)

Σταύρος Μιχαηλίδης (Χίου)

Παναγιώτης Παρασκευαΐδης (Λέσβου)

Χριστίνα Σταρακά (Αιτωλοακαρνανίας),

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Αρκαδίας)

Μπουρχάν Μπαράν (Ξάνθης)

Απόστολος Πάνας (Χαλκιδικής)

Τάσος Νικολαΐδης (Δράμας)

Από τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν 33 «ναι», η Νίνα Κασιμάτη δήλωσε «παρών», ενώ οι δύο αποχές ήταν ο Όθωνας Ηλιόπουλος και ο Παύλος Πολάκης.

Επίσης, απείχαν οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές της Νέας Αριστεράς.

ΕΔΩ μπορείτε να δείτε αναλυτικά τι ψήφισαν όλοι οι βουλευτές.

neakriti.gr