ΟΠΕΚΕΠΕ: Θέμα ωρών να ανοίξει το ΟΣΔΕ για τη ενεργοποίηση των δικαιωμάτων! - «Πιο αποδοτικό, με λιγότερη γραφειοκρατία»

12:47 μ.μ. - Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2023
12:06 μ.μ. - Τετ, 07/47/2023
Image: ΟΠΕΚΕΠΕ: Θέμα ωρών να ανοίξει το ΟΣΔΕ για τη ενεργοποίηση των δικαιωμάτων! - «Πιο αποδοτικό, με λιγότερη γραφειοκρατία»

Σήμερα, το αργότερα αύριο οι βγαίνουν εφαρμοστικές εγκύκλιοι και ξεκινά η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων - Ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από τη νέα χρονιά το σύστημα

Αν όχι σήμερα Τετάρτη, σίγουρα αύριο Πέμπτη 8 Ιουνίου, αποστέλλονται οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για να ανοίξει, επιτέλους, το σύστημα του ΟΣΔΕ του 2023 και να μπει σε εφαρμογή η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που εμπεριέχει τεράστιες αλλαγές για τις επιδοτήσεις των Ελλήνων αγροτών, που βασίζονται κυρίως στην “πράσινη” πολιτική των Βρυξελλών στα ζητήματα της αιρεσιμότητας (που χωρίς την τήρησή της θα μειώνεται ακόμα και η βασική ενίσχυση) και των οικολογικών σχημάτων.

Τη ρητή αυτή διαβεβαίωση έδωσαν στους εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων ολόκληρης της χώρας, το μεσημέρι της Τρίτης 6 Ιουνίου, σε συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μάλιστα, βγήκε διαδικτυακά και μίλησε στους συνεταιριστές ο πρόεδρος του Οργανισμού Ευάγγελος Σημανδράκος, διαβεβαιώνοντάς τους ότι το σύστημα θα εφαρμοστεί σωστά!

Από την ώρα που το σύστημα θα ανοίξει, θα μείνει ανοιχτό μέχρι τις 21 Αυγούστου για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι διορθώσεις για να κλείσει και να δρομολογηθούν οι πληρωμές της πρώτης και της δεύτερης δόσης των αγροτικών επιδοτήσεων μετά τα μέσα Οκτωβρίου η βασική και στα τέλη της χρονιάς η εξόφληση.

Αυτό που όμως αποτελεί μία ευχάριστη εξέλιξη, που δεν έχει προηγούμενο, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν χθες, ήταν ότι το ΟΣΔΕ από του χρόνου θα ανοίξει και δε θα ξανακλείσει, με τους παραγωγούς να μπορούν να εφαρμόζουν ανά πάσα στιγμή μέσω των φορέων ενεργοποίησης όσες αλλαγές θέλουν, για να ενταχθούν σωστά στα οικολογικά σχήματα, που θα τους δώσουν την επιπλέον ενίσχυση με βάση τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Όλο τον χρόνο!

«Από του χρόνου, το σύστημα θα μένει όλο τον χρόνο ανοιχτό», είπε στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, που συμμετείχε στη χθεσινή ενημερωτική συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτό», όπως μας είπε ο συνεταιριστής, «αφού θα μπορεί ο παραγωγός ανά πάσα στιγμή να μπαίνει στο σύστημα και να κάνει αλλαγές στην αίτησή του, να δηλώνει σε ποιο οικολογικό σχήμα έχει μπει και γενικά θα μπορεί να επωφελείται από τις επιπλέον ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ. Μέχρι τώρα, άνοιγε το σύστημα και έμενε ανοιχτό για δύο μήνες, χωρίς να μας δίνει στη συνέχεια τη δυνατότητα να μπούμε να κάνουμε αλλαγές ή να διορθώνουμε τα λάθη που μπορεί να έχουν γίνει»...

Στο σημείο αυτό, ο Μύρων Χιλετζάκης διαβεβαιώνει τους παραγωγούς ότι η ΕΑΣΗ είναι σε όλα έτοιμη, προκειμένου να κάνει την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους. Και ήδη έχει στη διάθεσή της το 40% των εξαψήφιων κωδικών των παραγωγών της δύναμής της, ενώ έχουν επιστρατευτεί στα χωριά οι πρόεδροι των Συνεταιρισμών που παραλαμβάνουν τους κωδικούς και τους προσκομίζουν στην Ένωση για να γίνει χωρίς να υπάρχει συνωστισμός και χρονοτριβή όλες οι διαδικασίες της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους μέσα σε όσο γίνεται πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

«Πιο αποδοτικό, με λιγότερη γραφειοκρατία»

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους συνεταιριστές της χώρας χθες, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελος Σημανδράκος είπε πως πλέον το ΟΣΔΕ θα είναι «πιο εύκολο. Πιο αποδοτικό. Με λιγότερη γραφειοκρατία. Με ισονομία. Με συνέπεια στις απαιτήσεις που έχει η νέα ΚΑΠ που έχει ξεκινήσει»...

Παρακάτω, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε λόγο για πλήρη εκσυγχρονισμό του συστήματος. «Ο Οργανισμός θέλει να δημιουργήσει μια νέα εποχή όσον αφορά στις αιτήσεις και να αφήσει πίσω τις παλιές αναχρονιστικές ρυθμίσεις και τα προβλήματα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο κ. Σημανδράκος τόνισε, επίσης, ότι το σύστημα, το οποίο διορθώνεται και δουλεύεται, θα δίνει τη δυνατότητα στους εξουσιοδοτημένους φορείς να μπαίνουν ανά πάσα στιγμή στην αίτηση των παραγωγών και να κάνουν τις διορθώσεις που απαιτούνται, πάντα μέσα από την τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας που εφαρμόζονται και ισχύουν.

neakriti.gr