Ορεινός Μαραθώνιος Κρήτης μαζί με τους 7ους Ορεινούς Αγώνες Καβουσίου

8:05 μ.μ. - Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2019
08:12 μ.μ. - Πέμ, 05/05/2019
Image: Ορεινός Μαραθώνιος Κρήτης μαζί με τους 7ους Ορεινούς Αγώνες Καβουσίου

Ο Σύλλογος Ορεινού Τρεξίματος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καβουσίου οργανώνουν για πρώτη φορά στην Κρήτη Ορεινό Μαραθώνιο AFENTIS MOUNTAIN MARATHON

 
Ο Σύλλογος Ορεινού Τρεξίματος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καβουσίου οργανώνουν για πρώτη φορά στην Κρήτη Ορεινό Μαραθώνιο “AFENTIS MOUNTAIN MARATHON” ταυτόχρονα με τους 7ους Αγώνες Ορεινού Τρεξίματος Καβουσίου, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 στις 9:30 το πρωί. 
Στόχος της διοργάνωσης είναι να δώσει την ευκαιρία στους δρομείς της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού, να αγωνισθούν στην ορεινή μαραθώνια απόσταση σ’ ένα τόπο της Ανατολικής Κρήτης με ιστορία 7000 χρόνων, να γνωρίσουν την ομορφιά του ορεινού όγκου της περιοχής και να κατακτήσουν την ψηλότερη κορυφή του ορεινού όγκου της Θρυπτής (1476 μ.).   
Η σπάνια ομορφιά του ορεινού τοπίου της περιοχής, των αρχαίων καλντεριμιών, των αρχαιολογικών χώρων, των εξωκλησιών, των φαραγγιών, των δασών, των ορεινών αγροτικών οικισμών, της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής, καθιστούν τους αγώνες ξεχωριστούς.
Ο τόπος
Το Καβούσι είναι το αρχαιότερο χωριό της Κρήτης, με διαρκή και αδιάλειπτη κατοίκηση από το 4.700 π.Χ., όπως μαρτυρούν αρχαιολογικά δεδομένα και οι 120 αρχαιολογικές θέσεις που διαθέτει.  Βρίσκεται στο φυσικό και γεωγραφικό κέντρο του νομού Λασιθίου και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 100 μέτρων στους πρόποδες του ορεινού όγκου της Θρυπτής. Απέχει 26 χλμ από τον Άγιο Νικόλαο, 20 χλμ από την Ιεράπετρα και 40 χλμ από την Σητεία.  Χαμένα στα βάθη της ιστορίας είναι τα μέρη που θα τρέξουν οι συμμετέχοντες, όπως η Αρχαία  Μινωική Ελιά Καβουσίου (5.000 χρόνων) του Ιερού Άλσους της περιοχής που περικλείεται από τους αρχαίους οικισμούς «Αζοριά», "Βρόντος", "Πλάι του Κάστρου", τον σύγχρονο παραδοσιακό οικισμό του Καβουσίου, με πλήθος βυζαντινών τοιχογραφημένων ναών. 
Αγώνες – Διαδρομές
A1. ΟΡΕΙΝΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ 42.195 μ. D± 2800 μ. 
A2. ΟΡΕΙΝΟΣ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ 21,2 χλμ  D±1300 μ. 
Α3. ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 10 χλμ  D±420 μ.
Α4. ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ  6 χλμ   D+/- 320 μ. 
Α1. ΟΡΕΙΝΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ 
Ο Ορεινός Μαραθώνιος Δρόμος (αγώνας θετικής/αρνητικής υψομετρικής ±2800 μ., 60% μονοπάτι) 42.195 μ., έχει αφετηρία κεντρικό σημείο του Καβουσίου (100 μ. υψ.) και ακολουθεί κυκλική πορεία διασχίζοντας την βόρεια πλευρά του φαραγγιού Χαυγά, την ρεματιά της Αύγου, καλντερίμια της κοιλάδας της Αύγου, το καλντερίμι του φαραγγιού Μέσωνα, τους ορεινούς αγροτικούς οικισμούς της Θρυπτής, τμήμα του δάσους της Θρυπτής και ανέβασμα στην κορυφή «Αφέντης» στα 1476 μ. Η διαδρομή από το σημείο αυτό είναι κατηφορική, με την μοναδική ευκαιρία που έχει ο αθλητής, να απολαύσει τον κόλπο του Μεραμπέλλου, τον Ισθμό της Ιεράπετρας, τις  άπειρες εικόνες βουνού, κάμπου και θάλασσας. Ο τερματισμός γίνεται στο σημείο εκκίνησης του αγώνα.  
 
Στον αγώνα δικαιούνται να συμμετάσχουν άνδρες και γυναίκες με ηλικία μεγαλύτερη των 18 ετών την ημέρα τέλεσης του αγώνα. Το κόστος συμμετοχής για τον Ορεινό Μαραθώνιο Δρόμο ορίζεται στο ποσό των 30 ευρώ. Το ποσό θα καταβληθεί στην Γραμματεία την ημέρα των αγώνων. Η διαδρομή του αγώνα είναι κυκλική και ακολουθεί κατά 60% μονοπάτια, μόνο 800 μέτρα άσφαλτο και τσιμέντο, και το υπόλοιπο της διαδρομής  αγροτικό χωματόδρομο. Η εκκίνηση γίνεται σε υψόμετρο 100 μέτρων και το υψηλότερο σημείο (κορυφή ΑΦΕΝΤΗΣ) είναι 1476 μ. Η διαδρομή είναι σαφέστατη και πλήρως σηματοδοτημένη. Η θετική και αρνητική διαφορά που καλύπτουν οι αθλητές φτάνει τα 2.800 μέτρα. Ο αγώνας κλείνει ακριβώς εννέα (9) ώρες μετά την εκκίνηση. Υπάρχουν δύο (2) ενδιάμεσα σημεία-όρια χρονικού αποκλεισμού στον αγώνα. Τα σημεία αποκλεισμού ορίστηκαν για την ασφάλεια των ίδιων των αθλητών και για την εύρυθμη διεξαγωγή του αγώνα. 
 
A2. ΟΡΕΙΝΟΣ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ 21,2 χλμ D±1300 μ. 
Α3. ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 10 χλμ D±420 μ
Α4. ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ  6 χλμ D+/- 320 320 μ  
Ο αγώνας των 21,2 χλμ (θετικής/αρνητικής υψομετρικής ±1300 μ., 60% μονοπάτι). Ο αγώνας των 10 χλμ (θετικής/αρνητικής υψομετρικής ±420 μ., 70% μονοπάτι) διατρέχει την πανέμορφη κοιλάδα της Αύγου σε παλιά μονοπάτια που πρόσφατα καθαρίστηκαν και έγιναν προσπελάσιμα. Ο αγώνας των 6 χλμ (θετικής/αρνητικής υψομετρικής +/- 320 μ) θα διεξαχθεί σε κοινή διαδρομή του αγώνα των 10 χλμ.  Οι αθλητές θα γνωρίσουν το μοναδικό φαράγγι Μέσωνα και Χαυγά, το πανέμορφο  πευκόδασος της Θρυπτής, την καταπράσινη περιοχή της Αύγου και θα μπορούν να απολαύσουν την απέραντη θέα του κόλπου του Μεραμπέλλου και του Κρητικού πελάγους με το άρωμα των βοτάνων της περιοχής να σας συνοδεύουν σε όλη την διαδρομή.
Στον αγώνα δικαιούνται να συμμετάσχουν άνδρες και γυναίκες με ηλικία μεγαλύτερη των 18 ετών την ημέρα τέλεσης του αγώνα. Το κόστος συμμετοχής για τον ορεινό  ημιμαραθώνιο δρόμο των 21,2 χλμ είναι 15 ευρώ, για τον αγώνα 10 χλμ είναι 10 ευρώ και 5 ευρώ για τον αγώνα των 6 χλμ. Το ποσό θα καταβληθεί στην Γραμματεία την ημέρα του αγώνα.   
Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονική χρονομέτρηση. Οι αιτήσεις συμμετοχών θα ξεκινήσουν ηλεκτρονικά την 1η Ιουνίου, σε ηλεκτρονική διεύθυνση που θα ανακοινωθεί το αργότερο έως την 30η Μαΐου και θα λήξουν στις 19 Σεπτεμβρίου 2019. Αιτήσεις μπορούν να γίνουν στην Γραμματεία την ημέρα των αγώνων εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός συμμετοχών. 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΕΙΝΟΥ ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΒΟΥΣΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΒΟΥΣΙΟΥ