Οροπέδιο Λασιθίου: Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα

8:16 π.μ. - Τρίτη, 26 Μαΐου 2020
08:05 π.μ. - Τρί, 26/16/2020
Image: Οροπέδιο Λασιθίου: Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Και το έθιμο τήρησαν και τις... αποστάσεις κράτησαν οι κάτοικοι στο Ψυχρό Οροπεδίου Λασιθίου, που προχθές Κυριακή έκαψαν τον Ιούδα, λίγο ετεροχρονισμένα βέβαια, λόγω των μέτρων για την παρεμπόδιση εξάπλωσης του κορωνοϊού, που δεν επέτρεπαν τις συναθροίσεις.

Έτσι την Κυριακή που μας πέρασε, άναψαν μια μεγάλη φουνάρα και παρέδωσαν τον Ιούδα στην πυρά, όπως προστάζει η παράδοση, στη διάρκεια εκδήλωσης η οποία πραγματοποιήθηκε με πολύ κέφι, γέλιο και χαρά. Γύρω από τη φωτιά μαζεύτηκαν μικροί και μεγάλοι, αφού πρώτα έκαναν μια τελευταία βόλτα τον Ιούδα μέσα στο χωριό.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως το έθιμο της κατασκευής του Ιούδα στο Ψυχρό Οροπεδίου Λασιθίου διατηρείται αναλλοίωτο και περνά από μάνα σε κόρη για περισσότερα από 40 χρόνια.

Συγκεκριμένα, η Μαρίκα Καραβαλάκη-Στεφανάκη, μητέρα του δημάρχου Γιάννη Στεφανάκη, μήνες πριν το Πάσχα ξημεροβραδιάζεται προκειμένου να φτιάξει με άπλετο μεράκι, τέχνη και φαντασία τον Ιούδα που θα κερδίσει τις εντυπώσεις το βράδυ της Ανάστασης. Κάτι που και εκείνη είχε διδαχτεί από τη μητέρα της.

Όμως φέτος ο Ιούδας, που είχε φτιαχτεί εδώ και μήνες από την κ. Μαρίκα, λόγω κορωνοϊού δεν παραδόθηκε στην πυρά στην ώρα του, αλλά λίγο καθυστερημένα.

Η κ. Μαρίκα, θέλοντας να περάσει το δικό της μήνυμα για τις δύσκολες μέρες που βιώνει όλος ο κόσμος, έφτιαξε τον Ιούδα χωρίς χέρια για να μην "κολλήσει" κορωνοϊό, ενώ στο μέτρο που θέλει να μείνουμε σπίτι, τον έβαλε σε "καραντίνα" και έτσι όλο το προηγούμενο διάστημα καθόταν μόνος του... αναμένοντας την ημέρα που θα τηρείτο η παράδοση. Όπως τελικά έγινε την Κυριακή που μας πέρασε, με όλους τους παρευρισκομένους να ανανεώνουν το ραντεβού και να εύχονται «και του χρόνου με υγεία!».

neakriti.gr