Π. Δασκαλάκης: Ακυρώνονται οι εθελοντικές δράσεις καθαρισμών στη Χρυσή

12:20 μ.μ. - Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024
12:04 μ.μ. - Δευ, 29/20/2024
Image: Π. Δασκαλάκης: Ακυρώνονται οι εθελοντικές δράσεις καθαρισμών στη Χρυσή

Ο Παύλος Δασκαλάκης, μέλος της Επιτροπής Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης για την νήσο Χρυσή και πρόεδρος της ΑΜΚΕ ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ μίλησε στον Ηχώ 99,8

Ο Παύλος Δασκαλάκης, μέλος της Επιτροπής Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης για την νήσο Χρυσή και πρόεδρος της ΑΜΚΕ ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ μίλησε στον Ηχώ 99,8 για την ακύρωση της εθελοντικής δράσης καθαρισμών στη Χρυσή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΜΚΕ ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ:

Για το θέμα αυτό θα θέλαμε, ως ΑΜΚΕ ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ που είχαμε αναλάβει την ευθύνη αυτής της δράσης με απόφαση της Επιτροπής Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης για την νήσο Χρυσή, να δώσουμε αναλυτικές πληροφορίες διότι το να ακυρώνεται μια εθελοντική δράση είναι ένα μείζον για εμάς θέμα.

Στην 11η Συνεδρίαση της Επιτροπής Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης για την ν. Χρυσή, που πραγματοποιήθηκε στις 13/11/2023, στο 4ο θέμα διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα να ενεργοποιηθούν άμεσα διάφορες δράσεις μεταξύ των οποίων και η απομάκρυνση των μικρών πλαστικών και μικρών απορριμμάτων που είναι διάσπαρτα στη Χρυσή, με δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών. Η πρόταση ήταν ιδέα της Ειδικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Κοζυράκη. Ο Πρόεδρος της επιτροπής κ. Παραγκαμιάν αναπτύσσοντας το σκεπτικό αναφέρθηκε ότι η δράση μπορεί να γίνει με την συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων, σχολείων, εθελοντικών ομάδων, του ιδρύματος Λασκαρίδη πιθανόν που διαθέτει το σκάφος ΤΥΦΩΝΑΣ και υλοποίει πρόγραμμα καθαρισμού των ακτών της χώρας μας κλπ οργανώσεων. Ο Πρόεδρος της επιτροπής κ. Παραγκαμιάν πρότεινε, ο κ. Δασκαλάκης από την ΑΜΚΕ ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ και ο ίδιος να συγκεκριμενοποιήσουν την ιδέα αυτή. Ο κ. Δασκαλάκης, υπέβαλε σε σύντομο χρονικό διάστημα, στον Πρόεδρο της Επιτροπής πλήρες σχέδιο κατά το οποίο η ν. Χρυσή χωριζόταν σε 5 τομείς (Α,Β,Γ,Δ,Ε) και ο κάθε τομέας χωρίζονταν σε μικρότερες περιοχές (συνολικά 15). Σε κάθε περιοχή θα προσέφεραν εθελοντική εργασία 2 ομάδες των 20 περίπου εθελοντών οι οποίοι θα εργάζονταν περίπου τρεις ώρες. Η Χρυσή έτσι ήταν χωρισμένη συνολικά σε 30 υπο-περιοχές μέσα στις οποίες θα μπορούσαν ελεγχόμενα να εργαστούν οι εθελοντές. Στην πρόταση αναφέρονταν οι εθελοντικές ομάδες και οι φορείς που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν αλλά και οι δυνατότητες μεταφοράς των εθελοντών.

Στη συνέχεια στην 12η συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 15/03/2024, μπαίνει προς συζήτηση στο θέμα (3.β) η πρόταση της ΑΜΚΕ ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ (υποβλήθηκε εγγράφως στις 28/02/2024) για διοργάνωση, σε πρώτη φάση, μιας πιλοτικής δράσης εθελοντικών καθαρισμών για απομάκρυνση μικρό – αντικειμένων από τη Χρυσή. Η επιτροπή αποφασίζει ομόφωνα να εγκρίνει την εν λόγω δράση, η οποία θα γινόταν με υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου και του Δήμου Ιεράπετρας, ενώ την πληρωμή του σκάφους μεταφοράς των εθελοντών στη Χρυσή ανέλαβε η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και ο κ. Ανδρουλάκης.

Για την υλοποίηση της εν λόγω δράσης, η ΑΜΚΕ ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ, έρχεται σε επαφή με τον Αντιδήμαρχο Ιεράπετρας, υπεύθυνο για την καθαριότητα και αιτείται την συνεργασία του δήμου στο εγχείρημα. Προτείνεται, να γίνει κοινή συνάντηση με τους Αντιδημάρχους υπεύθυνους για την ν. χρυσή και την Καθαριότητα, ώστε να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της εν λόγω δράσης. Η συνάντηση αυτή δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Η ΑΜΚΕ ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ, στη συνέχεια, απευθύνεται σε εθελοντικές ομάδες και φορείς της Ιεράπετρας ώστε μέλη τους να συμμετάσχουν στους καθαρισμούς. Στην πρόσκληση αυτή ανταποκρίνονται οι φορείς: ΚΠΕ Ιεράπετρας, ΚΠΕ Αρχανών, Protect Ierapetra seas, Εθελοντική Ομάδα Μύρτου, Μεσογειακή Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος, η ομάδα «Αλλοκοτοι» που συμμετέχει στο παιχνίδι του κυνηγιού θησαυρού της Ιεράπετρας, Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ιεράπετρας και μέλη της ΑΜΚΕ ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ. Δημιουργείται έτσι η ομάδα των 19 ατόμων που θα συμμετείχαν στη δράση, αφού το σκάφος τόσα άτομα είχε νηολόγιο.

Η ΑΜΚΕ ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ, με αίτημά της (από 20/03/2024) προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και στην Διεύθυνση Δασών Λασιθίου αιτείται τις σχετικές άδειες. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου με το υπ. Αριθμ. 122545/ 26.03.2024 έγγραφό της εγκρίνει την εν λόγω δράσης ενώ η Διεύθυνση Δασών Λασιθίου με τηλεφώνημα του Προϊσταμένου της κ. Κουδουμά προς τον πρόεδρο της ΑΜΚΕ ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ κ. Δασκαλάκη, στις 04/04/2024, δίνει την προφορική έγκριση της εν λόγω δράσης.

Στις 09/04/2024 ανακοινώνεται από τα τοπικά ΜΜΕ της Ιεράπετρας ότι ο δήμος Ιεράπετρας προτίθεται να διοργανώσει μαζική εθελοντική δράση στη Χρυσή, το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου, με συμμετοχή ατόμων που θα μεταφερθούν δωρεάν από τα σκάφη που δραστηριοποιούνται προς Χρυσή.

Στις 22/04/24 η ΑΜΚΕ ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ ενημερώνει τηλεφωνικά τον Διευθυντή Δασών Λασιθίου κ. Κουδουμά ότι το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας χρειάζεται έγγραφη άδεια για την αποβίβαση των εθελοντών. Ο κ. Κουδουμάς άρει την προφορική άδεια που είχε δώσει για την δράση της ΑΜΚΕ ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ, με το αιτιολογικό ότι ο δήμος προτίθεται να μεταφέρει 200 εθελοντές για καθαρισμούς και έναν τέτοιον αριθμό δεν μπορεί να τον εγκρίνει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δώσει έγκριση ούτε και για την δράση της ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ. Ο κ. Κουδουμάς ανέφερε ότι οι εν λόγω καθαρισμοί θα γίνουν με δράσεις δημόσιων φορέων.

Διαφωνούμε με την απόφαση του Διευθυντή της Δασικής Υπηρεσίας κ. Κουδουμά, που απέρριψε, μια υιοθετημένη από την Επιτροπή δράση, που θα ήταν ελεγχόμενη σε μέγεθος, σε χρόνο και σε συγκεκριμένη περιοχή. Αντιλαμβανόμαστε ωστόσο την θέση του και τις ευθύνες του απέναντι στη ν. Χρυσή και είμαστε σε αναμονή και πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουμε την δασική υπηρεσία αν θελήσει να υλοποιήσει παρόμοιες δράσεις υπό την ευθύνη της και την καθοδήγησή της.

Την ώρα που γράφονταν αυτό το κείμενο, μας ήλθε η πληροφορία ότι ο δήμος αιτείται από την Διεύθυνση Δασών άδεια εισόδου στη Χρυσή 20 ατόμων τελικά, οι οποίοι θα είναι υπηρεσιακοί (δηλαδή δημοτικοί υπάλληλοι;).

Ως ΑΜΚΕ ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ, θεωρούμε ατυχή την αρχική διαδικασία που ακολούθησε ο δήμος Ιεράπετρας, που αντί να συμπορευθεί με τις σχετικές αποφάσεις της Επιτροπής στο θέμα των εθελοντικών καθαρισμών, στην ουσία με την στάση του οδήγησε στην ακύρωση όλης αυτής της δράσης αλλά και των μελλοντικών αντίστοιχων δράσεων. Αν η ΑΜΚΕ ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ είχε υλοποιήσει την εν λόγω, εγκεκριμένη από τις υπηρεσίες δράση, που ήταν τονίζουμε πιλοτική και θα έδινε ουσιαστικά και σημαντικά στοιχεία για το αποτέλεσμα τέτοιων δράσεων, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να μην δινόταν και νέες άδειες για εθελοντικές δραστηριότητες μικρής κλίμακας, ώστε μέσα στην φετινή σεζόν να μπορούσαμε να είχαμε σοβαρά αποτελέσματα στην απομάκρυνση μικροαντικειμένων από το φυσικό περιβάλλον της Χρυσής, με ομάδες των 20 ατόμων που θα εργάζονταν σε συγκεκριμένες οριοθετημένες περιοχές.

Γεννιούνται μερικά ερωτήματα σχετικά με την τελευταία εξέλιξη της μετάβασης προσωπικού του δήμου στη Χρυσή για εργασίες καθαριότητας. Θα γίνει με συγκεκριμένο σχέδιο η ενέργεια αυτή; Θα γνωρίζουμε μετά το πέρας της, πόσος χρόνος χρειάζεται μια συγκεκριμένη περιοχή για να καθαριστεί; Θα γνωρίζουμε πόσα κυβικά απορριμμάτων μπορούν 20 άτομα να απομακρύνουν με εργασία 3 ωρών περίπου; Εφόσον έχουμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα ρωτάμε: θα ήταν ωφέλιμο, εθελοντές να βοηθήσουν αφιλοκερδώς στην προσπάθεια απομάκρυνσης μικρο- αντικειμένων από την Χρυσή, εν αναμονή της νέας μεγάλης εργολαβίας που θα υλοποιηθεί για την απομάκρυνση δεκάδων κυβικών απορριμμάτων που υπάρχουν επάνω στη Χρυσή; Θα απομακρυνθούν με την δράση που θα κάνει ο δήμος οι 8 χημικές τουαλέτες που είναι εγκαταλειμμένες στη Χρυσή; Ενδιαφέρον και πολύ ωφέλιμο, τέλος θα είναι, να δούμε το προσωπικό του δήμου Ιεράπετρας να καθαρίζει τη ν. Χρυσή και να αλλάζει μια σελίδα στη στάση των μέχρι σήμερα δημοτικών αρχών που ή θα έδιναν σε εργολαβία τους καθαρισμούς (στο μακρινό παρελθόν) ή θα κρατούσαν στάση ότι η Χρυσή δεν αφορά το Δήμο αλλά μόνο το δασαρχείο (πρόσφατο παρελθόν).

Οι εθελοντές και οι οργανώσεις που εκπροσωπούν, και αιτήθηκαν να συμμετάσχουν στην δράση της ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ, απογοητεύτηκαν. Ουσιαστικά μπαίνει μια ταφόπλακα σε τέτοιου είδους εθελοντικές δράσεις. Δράσεις που ήταν οι μόνες θετικές που πραγματοποιούνταν στη Χρυσή δεκαετίες τώρα , με συμμετοχή σχεδόν κάθε χρόνο σχολείων και περιβαλλοντικών ομάδων. Δεκάδες φορές εθελοντικές ομάδες προέβησαν σε τέτοιου είδους δράσεις όπως η περιβαλλοντική ομάδα του ΕΠΑΛ Ιεράπετρας, η οικολογική ομάδα Ιεράπετρας, το ΚΠΕ Ιεράπετρας, με καθαρισμούς και αποκομιδή κάθε φορά αρκετών κυβικών απορριμμάτων αλλά και χαρτιών υγείας που ήταν διαχρονικά γεμάτοι οι μισοί κέδροι του νησιού.

Κλείνοντας, δηλώνουμε ότι με ενδιαφέρον και αγωνία θα παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης, ώστε να μην χαθεί η δυνατότητα να υλοποιούνται τέτοιες δράσεις, που μόνο θετικό αποτέλεσμα έχουν στο φυσικό περιβάλλον της Χρυσής και που αποτελούν μεγάλο κεφάλαιο στην ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στα ζητήματα βιώσιμης διαχείρισης της Χρυσής.