Π. Σαρρής: Μονοθεματική συνεδρίαση εισηγείται η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Ιεράπετρας για τα υπό αναστολή τμήματα του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.

2:35 μ.μ. - Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021
02:03 μ.μ. - Τετ, 24/35/2021
Image: Π. Σαρρής: Μονοθεματική συνεδρίαση εισηγείται η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Ιεράπετρας για τα υπό αναστολή τμήματα του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.

Έπειτα από συνεδρίαση της σήμερα 24/03/2021 και την συζήτηση κατεπείγοντος θέματος σχετικά με την δημιουργία των σχολών του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. στον Νομό Λασιθίου

Η Επιτροπή Παιδείας του δήμου Ιεράπετρας έπειτα από συνεδρίαση της σήμερα 24/03/2021 και την συζήτηση κατεπείγοντος θέματος σχετικά με την δημιουργία των σχολών του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. στον Νομό Λασιθίου, εισηγείται προς τον κο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας για την σύγκληση μονοθεματικού ΔΣ με την συμμέτοχή των καθ’ ύλην αρμόδιων, πολιτικών και υπηρεσιακών προσώπων και εκπροσώπων θεσμών, που έχουν άμεση σχέση με την ανάπτυξη και την λειτουργία των υπό αναστολή τμημάτων. Η εισήγηση πέρασε κατά πλειοψηφία, μειοψηφούντος ενός εκ των επτά μελών που απαρτίζουν την επιτροπή.

Εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπή Παιδείας (ΕΠ) Ιεράπετρας

Προς: κο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας

Ιεράπετρα, 21/03/2021

Θέμα: Εισήγηση της ΕΠ του δήμου Ιεράπετρας για την διεξαγωγή Μονοθεματικού Δημοτικού Συμβουλίου (ΔΣ) με θέμα την Λειτουργία του τμήματος Φυσικοθεραπείας του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. στην Ιεράπετρα.

Η δημιουργία νέων Τμημάτων του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. με τον νόμου 4610/2019, για πρώτη φορά θέτει σε ισότιμη βάση τον Ν. Λασιθίου με τους άλλους νομούς της Κρήτης, σε θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η χωροθέτηση των νέων τμημάτων έγινε στο πλαίσιο σχεδιασμού για την κάλυψη των αναγκών της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Κρήτη και με γνώμονα την μη ύπαρξη αλληλοκάλυψης με υπάρχοντα τμήματα. Επίσης στο πλαίσιο του 4610/2019 και για τη σωστή προετοιμασία των νεοϊδρυθέντων τμημάτων του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., προβλέφθηκε να υπάρξει αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου «..η οποία υποβάλλεται έως 30 Απριλίου του προηγουμένου έτους από το έτος έναρξης, και πάντως όχι νωρίτερα από το έτος 2021 – 2022 για το Τμήμα Φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα…».

Εντούτοις, τον Ιανουάριο του 2020, το Υπουργείου Παιδείας με απόφαση του, αναστέλλει την λειτουργία 37 νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των τμημάτων στο Ν. Λασιθίου.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου Υφυπουργού Παιδείας κ. Συρίγου, σχετικά με την λειτουργία των νέων τμημάτων στην Π.Ε. Λασιθίου, έρχονται να ενισχύσουν τις ανησυχίες μας για την τύχη του τμήματος Φυσικοθεραπείας του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. στην Ιεράπετρα.

Πιστεύουμε ότι, μέσω των σχετικών δηλώσεων γίνεται φανερή η πρόθεση του υπουργείου να μην προχωρήσει στην άρση της αναστολής λειτουργίας των νέων τμημάτων στο Λασίθι, με κίνδυνο να χαθούν δια παντός τα τμήματα αυτά.

Για τον λόγω αυτό, προτείνουμε στον Πρόεδρο του ΔΣ Ιεράπετρας την σύγκληση της ολομέλειας του ΔΣ με την συμμετοχή των καθ’ ύλην αρμόδιων, πολιτικών και υπηρεσιακών προσώπων και εκπροσώπων θεσμών, που έχουν άμεση σχέση με την ανάπτυξη και την λειτουργία των νέων τμημάτων.

Πιστεύουμε ότι χρειάζεται άμεση εγρήγορση, προτού την λήψη των οριστικών αποφάσεων από το Υπουργείο Παιδείας, και δυναμική διεκδίκηση της ίδρυσης και λειτουργίας του τμήματος Φυσικοθεραπείας του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. στην Ιεράπετρα.

Για την ΕΠ του δήμου Ιεράπετρας,

Ο πρόεδρος

Δρ. Π. Φ. Σαρρής