Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

10:54 π.μ. - Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017
10:03 π.μ. - Τρί, 21/54/2017
Image: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου

Καθιερώθηκε η ημέρα αυτή, το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, προς τιμήν των 69 ειρηνικών διαδηλωτών, στην πόλη Σάρπβιλ της Ν Αφρικής, που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ στις 21 Μαρτίου 1960 από το βάρβαρο και απάνθρωπο καθεστώς του απαρτχάιντ.
 
Ήταν 21 Μαρτίου του 1960, όταν χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές. Κατευθύνθηκαν προς το αστυνομικό τμήμα του Σάρπβιλ. Οι αστυνομικοί της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής δεν δίστασαν να σηκώσουν τα όπλα και να ανοίξουν πυρ προς το άοπλο πλήθος. Συνολικά 69 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 180 τραυματίστηκαν. Ανάμεσά τους ήταν γυναίκες και πολλά παιδιά. Έξι χρόνια μετά τη σφαγή, ο ΟΗΕ ανακήρυξε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.
 
ΣΥΡΙΖΑ: Η αντίθεση στον ρατσισμό εκδηλώνεται στους καθημερινούς αγώνες μας
 
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι αυτή «βρίσκει την Ευρώπη και τον κόσμο, μπροστά σε νέες προκλήσεις, σε κινδύνους επανεμφάνισης και νομιμοποίησης, ρατσιστικών – ναζιστικών αντιλήψεων που τροφοδοτούνται από τις πολιτικές λιτότητας, ανισότητας και αποκλεισμών, ενισχύοντας την ακροδεξιά και τον σκοταδισμό».
 
«Για εμάς», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του, «η αντίθεση στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία δεν εξαντλείται στις επετείους, αλλά εκδηλώνεται στους καθημερινούς αγώνες μας, μαζί με χιλιάδες αλληλέγγυους/ες, αγώνες που δίνονται με αυταπάρνηση, στα νησιά, στα κέντρα φιλοξενίας, στις δομές, στα σχολειά, στο πλευρό προσφύγων και μεταναστών».
 
ΚΚΕ: Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα να πολεμάμε έμπρακτα το ρατσισμό και την ξενοφοβία
 
Στον «απάνθρωπο χαρακτήρα» του καπιταλιστικού κόσμου στις ΗΠΑ, την ΕΕ, αλλά και την Ελλάδα, «απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες, στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης», κάνει λόγο το ΚΚΕ, στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού.
 
«Στην Ελλάδα, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που προέκυψε από το άθλιο παζάρι της ΕΕ με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας» αναφέρει το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι:
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που πανηγύρισε για τη συμφωνία, προσπαθεί με νύχια και δόντια να την εφαρμόσει, αδιαφορώντας για τις άθλιες συνθήκες στις προσφυγικές δομές των νησιών, αλλά και για τις συνέπειες στους κατοίκους από το διπλό εγκλωβισμό που έχει διαμορφώσει στα νησιά του Αιγαίου.
 
Το ΚΚΕ αναφέρει επίσης, ότι η κυβέρνηση, με την στήριξη όλων των αστικών κομμάτων «συμμετέχει ενεργά σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις που ευθύνονται για τα μεγάλα προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα».




 
Πηγή: thepressproject.gr