Πάιατ: Φοβάμαι για «ατύχημα» στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

10:56 π.μ. - Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018
10:01 π.μ. - Τετ, 31/56/2018
Image: Πάιατ: Φοβάμαι για «ατύχημα» στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Αισιόδοξος για λύση στο «Μακεδονικό»

Το φόβο του για ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ενώ για το θέμα του ονοματολογικού με την πΓΔΜ, εμφανίστηκε αισιόδοξος για λύση εκφράζοντας τη στήριξή του στον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.
 
Ο κ. Πάιατ μίλησε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ιστορίες» και προειδοποίησε λέγοντας ότι «όσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο υπάρχει πάντα φοβερός κίνδυνος ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας». 
 
Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε ακόμη στον τομέα της οικονομίας, λέγοντας ότι η κατάσταση είναι καλύτερη από τότε που ήρθε ο ίδιος στην Ελλάδα ενώ δεν απέφυγε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την άδεια που δόθηκε πρόσφατα στον καταδικασμένο για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα. «Θεωρήσαμε ότι η άδεια που δόθηκε στον κ. Κουφοντίνα ήταν βαθύτατα προσβλητική στη μνήμη των θυμάτων. Σεβόμαστε την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Δικαιοσύνης, αλλά ελπίζουμε ότι αυτοί που αποφασίζουν γι’ αυτά τα θέματα, θα λάβουν υπόψη τα συναισθήματα των θυμάτων αυτών των εγκλημάτων», είπε.
 
Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο από τα μνημόνια, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η χώρα μπορεί να επανέλθει ως μια κανονική οικονομία της Ευρωζώνης. «Και αν δείτε κάποιες από τις υπόλοιπες χώρες, είχαν και αυτές να περάσουν από αυτήν την αυστηρή προσαρμογή. Όμως νομίζω ότι πολλά εξαρτώνται από το πώς τοποθετείται η κυβέρνηση και μιλώντας ειλικρινά, θεωρώ ότι ξεκινώντας από αυτήν την άνοιξη, το πώς η κυβέρνηση θα εξηγήσει την πολιτική της μετά για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου» είπε. 
 
Ο Αμερικανός πρέσβης μίλησε ακόμη για τη σχέση των ΗΠΑ με τη Ρωσία ενώ άφησε αιχμές για ορισμένες επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη καθώς όπως είπε, ο κόσμος αναρωτιέται ποιοι είναι πίσω από τις επενδύσεις. «Υπάρχει μια ρωσική τράπεζα. Έχω ακούσει ιστορίες ότι υπάρχει δυσκολία στο να αποκτήσει πίστωση από ευρωπαϊκή τράπεζα. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι συνεργάτες και ειδικά η γερμανική εταιρεία και αυτό το φέρνω σε αντιπαράθεση με την Fraport», τόνισε για να προσθέσει. «Δεν είναι θέμα προσώπων. 
 
Δεν είναι θέμα ατόμων. Είναι θέμα αρχών. Και πώς θα ενισχύσεις με τον καλύτερο τρόπο τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τους ευρωπαϊκούς κανόνες, που έχουν βοηθήσει την Ελλάδα, που έχουν βοηθήσει τις επενδύσεις και διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα από αυτά τα πρότυπα, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα την περασμένη δεκαετία». 
 
 
Πηγή: tovima.gr