Πάμε Κύρβεια.... Πάμε Ανατολή!

9:28 π.μ. - Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020
09:07 π.μ. - Τετ, 29/28/2020
Image: Πάμε Κύρβεια.... Πάμε Ανατολή!

Το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Αυγούστου περπατάμε το φωτογραφικό μονοπάτι στην Ανατολή

Το χωριό του ανατέλλοντος ηλίου είναι η πρώτη στάση του πολιτιστικού μας ταξιδιού στα χωριά της Ιεράπετρας στο πλαίσιο των Κυρβείων 2020.

Το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Αυγούστου από τις 6.00 το απόγευμα σας περιμένουμε να περπατήσετε το φωτογραφικό μονοπάτι, από τον κεντρικό δρόμο μέχρι το παλιό σχολειό.

Μια διαδρομή βγαλμένη από το παρελθόν.

Πάμε Κύρβεια … Πάμε Ανατολή

Λίγα λόγια για τη Συλλογή

Η συλλογή αυτή, με το πολύτιμο φωτογραφικό υλικό που περιέχει, επιχειρεί μιαν αναδρομή στο βάθος του χρόνου, που ξετυλίγει 70 χρόνια πίσω.

Προσπαθεί να ξεθαμπώσει έναν τρόπο ζωής που σήμερα δεν υπάρχει, φωτίζοντας την μαυρόασπρη αποτύπωση ενός φωτογραφικού φακού και αναβιώνοντας εικόνες μιας ζωντανής Ανατολής και των γύρω χωριών, στο δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα.

Με πίστη ότι θα αναστηθούν πολλές μνήμες που τις σκέπασε ο χρόνος και θα ακουστούν φωνές, τραγούδια και κοντυλιές πανηγυριών, που δε σβήνουν ούτε χάνονται, μα είναι έτοιμες να ξυπνήσουν στο κάλεσμα μας, τολμούμε αυτό το εγχείρημα, αναδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο το φωτογραφικό αρχείο του αείμνηστου Μιχ. Αγγελάκη, ακριβό απόκτημα του συλλόγου μας, πολύτιμος θησαυρός, για την Ανατολή και τους ανθρώπους της.

Για να επιλεγεί το φωτογραφικό υλικό, να ταξινομηθεί και να φτάσει στην έκδοση χρειάστηκε πολύς κόπος. Ώρες ατέλειωτες πάνω σε 5,5 χιλιάδες φωτογραφίες, σκυμμένοι με λαχτάρα, αγωνία, συγκίνηση σαν προσκυνητές στους αγίους τόπους, σε μια προσπάθεια να αποτυπωθούν γενιές, ήθη και έθιμα, αλλά και η καθημερινή, κοινωνική, σχολική, θρησκευτική ζωή μιας περασμένης εποχής, που τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας δεν είχαν την τύχη να ζήσουν.

Δύσκολο το εγχείρημα μα τολμήσαμε γιατί κανένας κόπος δεν είναι μάταιος όταν ξαμώνει στη δικαίωση μιας ενδόψυχης επιθυμίας που γεννά το προγονικό χρέος. - Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Ανατολής

Μαρία Σακαδάκη Μπαχλιτζανάκη

Πρόεδρος ΝΠΔΔ ΚΟΙΝΩΠΟΛΙΤΙΑ Δήμου Ιεράπετρας