Πανελλήνιες: Ανάλυση σχολών 1ου Επιστημονικού πεδίου – Εκτιμήσεις βάσεων

11:36 π.μ. - Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017
11:06 π.μ. - Παρ, 23/36/2017
Image: Πανελλήνιες: Ανάλυση σχολών 1ου Επιστημονικού πεδίου – Εκτιμήσεις βάσεων

Συμβουλές για τη δήλωση του μηχανογραφικού – Προσοχή στα επαγγελματικά δικαιώματα

Μερικές πρώτες εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθούν οι φετινές  βάσεις  των πανελλαδικών εξετάσεων μας δίνει ο κ. Μάρκος Άρχων κάνοντας στη συνέχεια εκτενή ανάλυση των σχολών του 1ου ΕΠΙΣΤHΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει   δεν μπορούμε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τις βάσεις  εάν δεν ανακοινωθούν   οι βαθμολογίες και τα στατιστικά των βαθμολογιών από το Υπουργείο Παιδείας . Επίσης δεν γνωρίζουμε τις προτιμήσεις των παιδιών οι οποίες δεν έχουν να κάνουν μόνο με το τι επιθυμούν να σπουδάσουν αλλά και με την οικονομική κρίση για αυτό μάλιστα αρκετά παιδιά ενδεχομένως να επιλέξουν σχολές κοντά την οικογένεια και το σπίτι του.
Σε ότι αφορά τις βάσεις  στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο  (ΕΠ) εκτιμάται ότι επειδή έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των υποψηφίων που θα το δηλώσουν ενδεχομένως να σημειωθεί  άνοδο στις σχολές αυτές.   Οι βάσεις στο 2ο ΕΠ  και στο 5ο  ΕΠ θα είναι  καθοδικές – αλλού περισσότερο αλλού λιγότερο - λόγω της αυξημένης  δυσκολίας  των θεμάτων στο μάθημα των  μαθηματικών .  Στο 3ο ΕΠ   και στο 1ο ΕΠ είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις.  
 
Για τα μηχανογραφικά για τα οποία έχει ξεκινήσει  η υποβολή συνέστησε στα  παιδιά  να κάνουν τις επιλογές σχολών ανάλογα με τις προτιμήσεις  τους και όχι με δεδομένο τις περυσινές βάσεις οι οποίες δεν αποκλείεται να μεταβληθούν και να κινδυνεύσει κάποιο παιδί να μην μπει σε σχολή της προτίμησής του επειδή απλά δεν τη δήλωσε.  Ιδιαίτερο βάρος στις επιλογές τους θα πρέπει να δώσουν στα επαγγελματικά δικαιώματα κάθε σχολής της επιλογής τους.
 


Ακολουθεί συνέντευξη Μάρκου Άρχων: