Πάνω από 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στο Φράγμα Μπραμιανών

10:48 π.μ. - Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019
10:01 π.μ. - Τρί, 22/48/2019
Image: Πάνω από 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στο Φράγμα Μπραμιανών

Εάν είχαμε την προσαγωγό διώρυγα δεν θα κατέληγε τόσο νερό στη θάλασσα, δηλώνει στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ

Πολύτιμες οι βροχές που τους τελευταίους μήνες πέφτουν στην Ιεράπετρα ποτίζοντας τη διψασμένη γη. Παράλληλα ενισχύεται ο υδροφόρος ορίζοντας , οι πηγές και τα ρυάκια ΄΄ανοίγουν΄΄ και το φράγμα Μπραμιανών αρχίζει με αργούς ρυθμούς να γεμίζει. Αυτή την περίοδο σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Κ. Μανώλη Παπαδάκη  στο φράγμα υπάρχουν  λίγο παραπάνω από 3 εκατομμύρια κ.μ. νερού και η αγωγιμότητα είναι περίπου στο 1,9. Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός πως γεμίζουν οι χαβούζες  και εκτιμάται ότι άλλα 2  εκατομμύρια κ.μ. αποθηκεύονται. Αυτό που λυπεί,  είναι το νερό  που χάνεται και καταλήγει στη θάλασσα. Εάν είχε κατασκευαστεί , εδώ και χρόνια,  η προσαγωγός διώρυγα τότε οι ποσότητες νερού που θα κατέληγαν στο φράγμα θα ήταν πολύ περισσότερες.  Οι μελέτες για το έργο έχουν γίνει και  υπάρχουν κυβερνητικές δεσμεύσεις για την υλοποίησή του.  Τρέχει  αυτό τον καιρό η διαδικασία των απαλλοτριώσεων που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου έναν μήνα. Οπότε και αναμένεται στη συνέχεια να γίνει η δημοπράτηση του έργου σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις.  



 
ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΣΤΗ ΜΑΛΑΥΡΑ
 
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη,  ξεκίνησε με τη στήριξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη  η διαδικασία εκπόνησης μελέτης  για την κατασκευή μιας μονάδας αφαλάτωσης των υφάλμυρων νερών των πηγών της Μαλαύρας.  Η μελέτη θα δώσει χρήσιμα στοιχεία για το εάν χρειάζεται να γίνει ένα τέτοιο έργο , εάν συμφέρει και ποια τα οφέλη του.  Θα  προβλέπει την κατασκευή και δεύτερου αγωγού για τη μεταφορά του αφαλατωμένου νερού. Το πώς θα αξιοποιηθεί θα το δείξει και αυτό η μελέτη, επεσήμανε.
 
 
 
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΟΑΠ
 
Εν συνεχεία  ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ αναφέρθηκε στο  ΣΧΟΟΑΠ λέγοντας ότι συντάχθηκε μια πρόταση   σε συνεργασία με τον ενιαίο αγροτικό σύλλογο , ειδικό μελετητή, τη διεύθυνση γεωργίας  και άλλους ΤΟΕΒ . Τα όσα προβλέπονται σήμερα στο ΣΧΟΟΑΠ θέτουν υπό διωγμό το  θερμοκήπιο , όπως είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι  οι προτάσεις τους κατατέθηκαν στον δήμο και το δημοτικό συμβούλιο είναι αυτό που θα αποφασίσει  ποιες προτάσεις θα γίνουν αποδεκτές.  

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Παπαδάκη: