Πάνω από 40 νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας της ISIS στην Καμπούλ

6:11 μ.μ. - Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017
06:12 μ.μ. - Πέμ, 28/11/2017
Image: Πάνω από 40 νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας της ISIS στην Καμπούλ

Νέο χτύπημα με στόχο σιίτες

Toυλάχιστον 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 80 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ. 
 
Στόχος της τρομοκρατικής επίθεσης ήταν σιιτικός πολιτιστικός οργανισμός, χτυπήθηκαν όμως και τα γραφεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Afghan Voice που βρίσκονταν στην περιοχή, όπου σημειώθηκε η επίθεση. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, μετά την πρώτη έκρηξη στον οργανισμό, ακολούθησαν άλλες δύο εκρήξεις. 
 
Η ISIS βρίσκεται πίσω από σειρά επιθέσεων σε σιιτικές περιοχές του Αφγανιστάν, τους τελευταίους μήνες.
 
H πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στο πολιτιστικό κέντρο Ταμπαγιάν, όπου ανάμεσα στους συγκεντρωμένους βρίσκονταν και φοιτητές που είχαν επισκεπτεί το κέντρο για την παρακολούθηση συνεδρίου. 

 
Σύμφωνα με την αφγανική κυβέρνηση, η εκδήλωση οργανώθηκε για την 38η επέτειο από την σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν. 
 
«Βρισκόμασταν στην αίθουσα όταν εκτυλίχθηκε η έκρηξη. Μετά το περιστατικό, είδαμε φωτιά και καπνούς στο κτίριο, όπως και πανικόβλητους ανθρώπους να φωνάζουν βοήθεια» δήλωσε φοιτητής μετά το τρομοκρατικό χτύπημα. 
 
Δημοσιογράφος του Afghan Voice δήλωσε στο Reuters, ότι ένας ρεπόρτερ σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν. 
 
Ανακοίνωση του Ισλαμικού Κράτους στο προπαγανδιστικό πρακτορείο Amaq ανέφερε ότι στόχος της επίθεσης ήταν σιιτικό κέντρο με έναν βομβιστή αυτοκτονίας και άλλες βόμβες. 
 
Νωρίτερα, μέσα από ανακοίνωσή τους, οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι δεν είχαν σχέση με την επίθεση. Η συγκεκριμένη οργάνωση, άλλωστε, δεν φημίζεται για τις επιθέσεις που στόχο έχουν τους σιίτες. 
 
Αντίθετα, το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε τους τελευταίους μήνες επιθέσεις που έπληξαν σιιτικές περιοχές στην Καμπούλ, όπου ζει ο μεγαλύτερος πληθυσμός σιιτών του Αφγανιστάν. 
 
Το κέντρο Ταμπαγιάν διατηρεί γραφεία και στις ιρανικές πόλεις Τεχεράνη και Μασλαντ, ενώ εκτιμάται ότι διατηρεί στενές σχέσεις με θρησκευτικά και πολιτιστικά κέντρα στο Ιράν. 
 
Πηγή: in.gr