Πανταζής στον Ηχώ: Ευθύνες και καθυστερήσεις πίσω από τις καταστροφές στην Ιεράπετρα

8:57 π.μ. - Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026
08:10 π.μ. - Τετ, 07/57/2026
Image: Πανταζής στον Ηχώ: Ευθύνες και καθυστερήσεις πίσω από τις καταστροφές στην Ιεράπετρα

Κριτική σε Δήμο, Περιφέρεια και κυβέρνηση για την πρόληψη και την αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων — Ζητά άμεσες παρεμβάσεις και στήριξη των πληγέντων.

Καθυστερήσεις στην αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων και στην πρόληψη επισημαίνει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος — Ζητά άμεση αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας, αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και ουσιαστική στήριξη των πληγέντων

Την ανάγκη να αναζητηθούν οι πολιτικές ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην προστασία της Ιεράπετρας, αλλά και να προχωρήσουν άμεσα οι παρεμβάσεις αποκατάστασης, υπογράμμισε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Αργύρης Πανταζής, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» του Ηχώ FM 99,8.

Ο κ. Πανταζής, έχοντας υπηρετήσει στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή, στην Περιφέρεια και στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι οι αιρετοί οφείλουν να συντονίζουν, να διεκδικούν και να επισπεύδουν τις διαδικασίες. Παράλληλα, καταλόγισε στην αντιπολίτευση ανεπαρκή πίεση και έλεγχο, διαχωρίζοντας, ωστόσο, τις δικές της ευθύνες από εκείνες όσων ασκούν διοίκηση.

Καθυστερήσεις στις μελέτες και στην αξιοποίηση χρημάτων

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών από την προηγούμενη πυρκαγιά. Ο κ. Πανταζής αναφέρθηκε σε αρχική εξαγγελία δύο εκατομμυρίων ευρώ και σε διαθέσιμο ποσό 1,5 εκατομμυρίου, υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν σοβαρές καθυστερήσεις στη σύνταξη της αναγκαίας μελέτης και στην αξιοποίηση των χρημάτων.

Όπως ανέφερε, ο ίδιος ο δήμαρχος είχε αναγνωρίσει την καθυστέρηση, επικαλούμενος τη γραφειοκρατία. Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος αναγνώρισε ότι οι διοικητικές αγκυλώσεις και η υποστελέχωση αποτελούν πραγματικά προβλήματα, τόνισε όμως ότι δεν αρκούν ως δικαιολογία.

Κατά την άποψή του, ο ρόλος των αιρετών είναι ακριβώς να αντιμετωπίζουν αυτά τα εμπόδια, να παρακολουθούν την πορεία των έργων και να αναζητούν λύσεις. Αντίστοιχα, υποστήριξε ότι η ευθύνη των κυβερνητικών εκπροσώπων δεν ολοκληρώνεται με την ανακοίνωση μιας χρηματοδότησης, αλλά περιλαμβάνει και την παρακολούθηση της αξιοποίησής της.

Ερωτήματα για τον καθαρισμό των ρεμάτων

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις καθυστερήσεις στον καθαρισμό των ρεμάτων, ζητώντας εξηγήσεις από την Περιφέρεια για την πορεία των σχετικών διαδικασιών.

Περιγράφοντας τη δική του εμπειρία στην Πολιτική Προστασία, ανέφερε ότι είχε αναλάβει πρωτοβουλίες καθαρισμού με μέσα του Δήμου, χωρίς να περιμένει να ολοκληρωθούν οι ενέργειες της Περιφέρειας. Υποστήριξε ότι απαιτείται διαρκής συνεργασία μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, με προτεραιότητα την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους.

Τόνισε ακόμη τη σημασία του έγκαιρου προγραμματισμού των παρεμβάσεων, επισημαίνοντας ότι η παρουσία νερού και λάσπης δυσκολεύει πλέον τις εργασίες στα ρέματα.

Διαχωρίζει την πρόληψη από τη διαχείριση της κρίσης

Ο κ. Πανταζής ξεκαθάρισε ότι η κριτική του για τις καθυστερήσεις πριν από την καταστροφή δεν αναιρεί την αξιολόγηση των ενεργειών που έγιναν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Όπως είπε, από τις επαφές του με πληγέντες κατοίκους και παραγωγούς αποκόμισε θετική εικόνα για την κινητοποίηση στελεχών της δημοτικής αρχής τις δύσκολες ώρες. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν είναι συνολικά ικανοποιημένος από το έργο της, ούτε από τη λειτουργία της αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, επέκρινε και την επιλογή του χρόνου για το αίτημα έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου, θεωρώντας ότι προείχε η παρουσία των αρμοδίων στο πεδίο και στις συναντήσεις με το κυβερνητικό κλιμάκιο. Η θέση αυτή αποτέλεσε σημείο έντονης αντιπαράθεσης στη συζήτηση, με τη δημοσιογράφο να επιμένει στην ανάγκη ελέγχου της δημοτικής αρχής και ανάδειξης των ευθυνών για τις καθυστερήσεις.

Άμεση πρόσβαση στα χωράφια και έργα προστασίας

Για την επόμενη ημέρα, έθεσε ως βασική προτεραιότητα την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας. Προειδοποίησε ότι η αδυναμία πρόσβασης στις καλλιέργειες, ενόψει και της ελαιοσυγκομιδής, μπορεί να παρατείνει τις οικονομικές συνέπειες για τους παραγωγούς.

Ζήτησε κινητοποίηση περισσότερων μηχανημάτων και συντονισμό Δήμου, Περιφέρειας και κεντρικής διοίκησης. Παράλληλα, πρότεινε τεχνική αποτύπωση των σημείων από τα οποία πέρασαν τα ορμητικά νερά και σχεδιασμό κατάλληλων έργων συλλογής και απορροής, με στόχο την καλύτερη προστασία του οδικού δικτύου και των οικισμών.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη καθαρισμού των δρόμων από τη λάσπη και τη σκόνη, καθώς και στην ολοκλήρωση υποδομών πριν από την επόμενη τουριστική περίοδο.

Οι εξαγγελίες να κριθούν στην πράξη

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος ζήτησε γρήγορη καταγραφή των ζημιών και ουσιαστική επιτάχυνση της στήριξης των πληγέντων. Για τις αγροτικές καταστροφές, υπογράμμισε την ανάγκη παρουσίας κλιμακίων του ΕΛΓΑ και επανέφερε το αίτημα αλλαγής του κανονισμού του, ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες.

Κλείνοντας, τόνισε ότι οι πολιτικοί πρέπει να κρίνονται από το αποτέλεσμα των ενεργειών τους και όχι από τις υποσχέσεις. Δήλωσε μάλιστα ότι θα αναγνωρίσει δημόσια τη συμβολή όλων, εφόσον προχωρήσουν οι αναγκαίες αποκαταστάσεις και τα έργα προστασίας.