Παπαδάκης: Καθυστερούν επικίνδυνα τα έργα του φράγματος και της προσαγωγού

11:29 π.μ. - Τρίτη, 5 Μαρτίου 2024
11:03 π.μ. - Τρί, 05/29/2024
Image: Παπαδάκης: Καθυστερούν επικίνδυνα τα έργα του φράγματος και της προσαγωγού

Μόλις 9.200.000 cm3 νερού στο φράγμα

Για την απένταξη του έργου του φράγματος των Μπραμιανών από χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και για το έργο της ενεργειακής κοινότητας τοποθετήθηκε ο κ. Παπαδάκης, πρόεδρος του ΤΟΕΒ, στην εκπομπή του Ηχώ 99,8.

Σχετικά με το φράγμα των Μπραμιανών, υπήρχε διαβεβαίωση ότι έχει ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ, ωστόσο δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για την έναρξη του αφού απουσίαζε ο κωδικός ένταξης στο πρόγραμμα. Σε ερώτηση σχετικά με την ποσότητα του νερού που υπάρχει τώρα μέσα στο φράγμα, ο κ. Παπαδάκης απάντησε πως υπάρχουν 9.200.000 cm3. Όμως αυτή η ποσότητα δεν επαρκεί καθώς συντηρείται η κατανάλωση των πολιτών και δεν υπάρχει ουσιαστική αύξηση της ποσότητας του νερού. «Του χρόνου το πρόβλημα με το νερό θα είναι πάρα πολύ σοβαρό.» Μεταξύ άλλων ανέφερε πως το έργο της προσαγωγού διώρυγας έχει σταματήσει λόγω της έλλειψης των υλικών που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή του.

Ο κ. Παπαδάκης έκανε γνωστό πως ξεκίνησε η μελέτη για την Ενιαία Διαχείριση του νερού στην Κρήτη. «Το θέμα είναι να έχουμε νερό να διαχειριστούμε.» Επιπρόσθετα, δεν έχει λάβει απάντηση για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η ενιαία διαχείριση.

Άλλο ένα έργο που ήταν προς χρηματοδότηση αφορούσε την δημιουργία 4 ενεργειακών κοινοτήτων στην περιφέρεια της Κρήτης, δηλαδή μια κοινότητα ανά νομό. Μια από τις προϋποθέσεις ήταν να έχουν βρεθεί τα οικόπεδα με τα φωτοβολταϊκά, όπως και βρέθηκαν και ενοικιάστηκαν για 40 χρόνια. Στην συνέχεια κατατέθηκαν οι φάκελοι που περιλάμβαναν τις άδειες και ό,τι αφορούσε τα οικόπεδα αλλά δεν κατατέθηκε η συμβολαιογραφική πράξη από τον ιδιοκτήτη των οικοπέδων στην εφορία. Αυτή η παράλειψη ήταν η αιτία που δεν εγκρίθηκε το έργο για τον νομό Λασιθίου. Ο μόνος νομός που κατέθεσε την συμβολαιογραφική πράξη ήταν το Ρέθυμνο και γι’ αυτό αποτέλεσε τον μοναδικό νομό από τους 4 της Κρήτης που εντάχθηκε στο πρόγραμμα. Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα υπήρχε πρόβλεψη και για αναβάθμιση των λιμνοστασίων προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα.

«Δυστυχώς δεν δέχονται την συμπλήρωση του φακέλου μετά την εκπνοή της προθεσμίας. Επομένως όλες οι ενέργειες που έγιναν είναι άκαρπες.»