Παπαδάκης – Πλακαντωνάκης για την αύξηση ρεύματος στους ΤΟΕΒ εν όψει κινητοποιήσεων

10:00 π.μ. - Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021
10:09 π.μ. - Παρ, 17/00/2021
Image: Παπαδάκης – Πλακαντωνάκης για την αύξηση ρεύματος στους ΤΟΕΒ εν όψει κινητοποιήσεων

Κάλεσμα σε Δήμους και φορείς για κοινό μέτωπο

Αναφορικά με τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και αν και κατά πόσο θα επηρεάσει αυτό, τα κόστη στον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων Ιεράπετρας, μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος κ. Μανώλης Παπαδάκης. Όπως είπε, το κόστος για να λειτουργήσουν αντλιοστάσια, γεωτρήσεις, υπερυψωτές, αντλήσεις στη Μαλαύρα και στο Χα, κλπ, ετησίως ανέρχεται σε περίπου 1.200.000, 00 ευρώ. Εάν αυξηθεί το κόστος κατά 50% αντιλαμβάνεται κανείς τι επιβάρυνση θα υπάρξει. Και για να μπορέσει ο ΤΟΕΒ να ανταπεξέλθει αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αυξήσεις νερού. Τώρα το κόστος του νερού είναι 0,18 λεπτά. Αν τελικά αυξηθεί το νερό, πόσο και πότε θα γίνει αυτό, είναι υπό συζήτηση. Ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας έχει συνεργασία με ιδιωτική εταιρία άλλοι ΤΟΕΒ είναι στη ΔΕΗ. Περιμένουμε και από την πολιτεία να δούμε εάν θα «προστατεύσει» με κάποιο τρόπο το αγροτικό ρεύμα, τόνισε ο πρόεδρος.

Πρόσθεσε οτι οι αυξήσεις δεν αφορούν μόνο τους ΤΟΕΒ. Επηρεάζονται και οι ίδιοι οι αγρότες που πρέπει να λειτουργήσουν τα μηχανήματά τους, τα μηχανάκια κλπ. Αυξήσεις όμως στον αγροτικό τομέα δεν έχουμε μόνο στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αυξήσεις έχουμε και στα φάρμακα, τα λιπάσματα, τις σωλήνες κ.α. Και είναι τόσο μεγάλες που δεν τις αντέχει ο αγροτικός τομέας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Υπάρχει επικοινωνία με τους υπόλοιπους ΤΟΕΒ και καλό είναι να ασχοληθεί με το θέμα και ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος, τόνισε. Έκανε στη συνέχεια αναφορά και στην προσπάθεια μέσω της περιφέρειας Κρήτης και του Πολυτεχνείου Κρήτης ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες με φωτοβολταϊκά , ωστόσο όπως προέκυψε από την παρουσίαση της μελέτης η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας σύμφωνα με όσα επιτρέπει η νομοθεσία αντιστοιχεί στο 29%, οπότε καταντά ασύμφορη.

Ο κ. Παπαδάκης τέλος αναφέρθηκε και στην AgroExpo 2021 τονίζοντας τη σημασία της, σχολιάζοντας ότι θα πρέπει να διοργανώνεται σε περίοδο που υπάρχει πληθώρα προϊόντων γιατί τώρα είναι περίοδος φυτεύσεων καλώντας τον κόσμο να επισκεφθεί την έκθεση.

Ακούστε εδώ τον κ. Παπαδάκη:

-

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Παχειάς Άμμου – Καβουσίου κ. Κώστας Πλακαντωνάκης λέγοντας πως ήδη έχουν δει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ αυξήσεις τέτοιες, που ξεπερνούν και το 50%. Μάλιστα στους λογαριασμούς αναγράφεται ως ρήτρα αναπροσαρμογής. Βλέποντας λοιπόν την κατάσταση που δημιουργείται πήραν την πρωτοβουλία και ήρθαν σε επαφή με άλλους ΤΟΕΒ ώστε από κοινού να προχωρήσουν σε μια σειρά ενεργειών προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να εξεταστεί με πιο τρόπο θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία γιατί η επιβάρυνση είναι πάρα πολύ μεγάλη και δεν ξέρουν πόσο θα αντέξουν. Στόχος η διοργάνωση μιας εκδήλωσης όπου θα τεθούν όλα αυτά, θα κληθεί εκπρόσωπος της ΔΕΗ, της ΡΑΕ για εκτενέστερη ενημέρωση κλπ. Μια πρότασή τους πάντως είναι , η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων , σε οικόπεδα που θα μπορούσαν να παραχωρηθούν από την Κτηματική υπηρεσία ή τους Δήμους προς τους ΤΟΕΒ ώστε να τα αξιοποιήσουν για τον σκοπό αυτό.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη του κ. Πλακαντωνάκη: