Παπαδόπουλος για σεισμό Κρήτης: Η περιοχή έχει «δώσει» στο παρελθόν πάνω από 6 Ρίχτερ

1:26 μ.μ. - Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019
01:09 μ.μ. - Τρί, 24/26/2019
Image: Παπαδόπουλος για σεισμό Κρήτης: Η περιοχή έχει «δώσει» στο παρελθόν πάνω από 6 Ρίχτερ

«Το μέγεθος ήταν 5 Ρίχτερ και δεν μας τρομάζει διότι η περιοχή έχει υψηλή σεισμικότητα» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος

«Πρόκειται για μία περιοχή με υψηλή σεισμικότητα» τόνισε στο in.gr ο σεισμολόγος και μέλος της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου  Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφερόμενος στο σεισμό που σημειώθηκε το πρωί ανοιχτά της Κρήτης.
 
Τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δείχνουν πως ο σεισμός σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή 62 χιλιόμετρα νότια της Ζάκρου. «Το μέγεθος ήταν 5 Ρίχτερ και δεν μας τρομάζει διότι η περιοχή έχει υψηλή σεισμικότητα» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος για να προσθέσει ότι δεν θα πρέπει να μας εκπλήξεις εάν ακολουθήσουν μετασεισμοί στην περιοχή.
 
Αναφερόμενος στο «ιστορικό» της περιοχής είπε ότι ο πιο πρόσφατος μεγάλος σεισμός είχε γίνει τον Ιούλιο του 2009 εντάσεως 6,4 Ρίχτερ. «Το 2009 η ισχυρότατη σεισμική δόνηση προερχόταν από το ίδιο επίκεντρο στη θάλασσα» επεσήμανε ο σεισμολόγος.
 
Έσπευσε όμως να καθησυχάσει τον κόσμο τονίζοντας ότι το σημείο όπου εντοπίζεται το επίκεντρο δημιουργεί μία απόσταση ασφαλείας από τις κοντινότερες περιοχές.
 
Τα ρήγματα της περιοχής
Στις 31 Ιουλίου είχε σημειωθεί ισχυρός σεισμός και πάλι στην Κρήτη, εντάσεως 5,2 Ρίχτερ και ο κ. Παπαδόπουλος είχε αναφερθεί στα ρήγματα της περιοχής.
 
 
 
Αναφερόμενος στα ρήγματα της περιοχής, τόνισε πως είναι αρκετά και πως ορισμένα από αυτά είναι ενεργά και κάποια όχι.
 
«Κυρίως εντοπίζονται στα νότια του νησιού στο θαλάσσιο χώρο καθώς επίσης ανατολικά και δυτικά. Υπάρχει ένα σύστημα ρηγμάτων που συγκροτεί το ελληνικό σεισμικό τόξο. Κάποια από αυτά παραμένουν ενεργά και κάποια όχι» εξήγησε.
 
Κάποια από αυτά τα ρήγματα, είχε δηλώσει, έχουν δώσει στο παρελθόν ισχυρούς σεισμούς ακόμη και πάνω από 7 Ρίχτερ, όπως το το 1952 στα νότια της Κρήτης.
 
 
in.gr