Παπαδόπουλος: Κινδυνολογία σε αναρτήσεις που προβλέπουν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη

10:42 π.μ. - Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2024
10:03 π.μ. - Πέμ, 07/42/2024
Image: Παπαδόπουλος: Κινδυνολογία σε αναρτήσεις που προβλέπουν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη

Τι είπε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος στον Ηχώ 99,8 για τον έλεγχο των δημοσίων κτηρίων στην Ελλάδα

Μετά από τον μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη το 1999, έγιναν έρευνες μέσα από τις οποίες βγήκε το πόρισμα πως μέσα στα επόμενα 30 χρόνια η πιθανότητα για έναν μεγάλο σεισμό στην ίδια περιοχή είναι υψηλή, όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Παπαδόπουλος, σεισμολόγος, στον Ηχώ 99,8. Από τότε έχουν περάσει 25 χρόνια και δεν υπάρχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα που να τροποποιούν την πρόβλεψη που είχε δοθεί. «Αναπαράγεται η πρόβλεψη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δίχως να υπάρχουν νέα στοιχεία.»

Στην χώρα μας ο ΟΑΣΠ έχει οργανώσει άσκηση σεισμού όπου θα συμμετέχουν αρκετοί φορείς. Πιο συγκεκριμένα, έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κομμάτι της άσκησης που αφορά την σύσκεψη μεταξύ φορέων όπου συζητήθηκε πως θα συνεργαστούν οι φορείς μεταξύ τους. Τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθεί 3ήμερη άσκηση στην οποία θα συμμετέχει και η Πυροσβεστική. «Είναι σημαντική η ετοιμότητα των υπηρεσιών καθώς και η διαλειτουργικότητά τους, δηλαδή η συνεργασία μεταξύ τους.

Σε ερώτηση που τέθηκε σχετικά με το αν έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος στα δημόσια κτήρια, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε πως έχουν ελεγχθεί τα 20.000 δημόσια κτήρια από τα 80.000. Συνεχίζοντας, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε πως πέρυσι αναλήφθηκε μια πρωτοβουλία προκειμένου να επιταχυνθεί ο έλεγχος. Αναλυτικότερα, θα κινητοποιηθούν 2.000 μηχανικοί σε ολόκληρη την Ελλάδα για να στελεχώσουν τις επιτροπές ελέγχου. Υπενθυμίζεται πως αύριο λήγει η παράταση που είχε δοθεί στους δημόσιους φορείς για να καταχωρήσουν ηλεκτρονικά τα τεχνικά στοιχεία των κτηρίων έτσι ώστε να υπάρχει μια πλήρη εικόνα προτού ξεκινήσει η δράση. Ο έλεγχος όλων των κτηρίων προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί σε περίπου ένα χρόνο, τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως ένα κτήριο δεν πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας, θα πραγματοποιείται δευτεροβάθμιος έλεγχος με την χρήση οργάνων.