Παραγκαμιάν: «Η Χρυσή δεν είναι μπαούλο να ανοίγει και να κλείνει»

11:34 π.μ. - Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2023
11:01 π.μ. - Τρί, 17/34/2023
Image: Παραγκαμιάν: «Η Χρυσή δεν είναι μπαούλο να ανοίγει και να κλείνει»

Τα τεκμηριωμένα συμπεράσματα για το νησί θα τα έχουμε σύντομα

Ο κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, πρόεδρος της Επιτροπής παρακολούθησης και εφαρμογής του σχεδίου δράσης για τη νήσο Χρυσή, φιλοξενήθηκε σήμερα στην πρωινή εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» σε μια συνέντευξη για το πως εξελίσσεται το έργο της επιτροπής και ποιος ο σχεδιασμός για τη λειτουργία του νησιού την ερχόμενη τουριστική περίοδο. Στάθηκε μάλιστα στο τελευταίο λέγοντας χαρακτηριστικά « η Χρυσή δεν είναι μπαούλο να ανοίγει και να κλείνει»

Ο κ. Παραγκαμιάν συνόψισε στο τι έχει γίνει ως τώρα λέγοντας ότι πέρυσι δεν είχαμε τη μαζική και ανεξέλεγκτη προσέλευση επισκεπτών, το οποίο επισκέφθηκαν τελικά περίπου 25.000 άτομα πέραν εκείνων που ίσως πήγαιναν με ιδιωτικό τους σκάφος. Το θετικό είναι ότι παρατηρείται μια αναγέννηση στο οικοσύστημα. Η παραγωγή σκουπιδιών ήταν μηδενική, ενώ δεν ασκήθηκε παράνομη οικονομική δραστηριότητα. Επίσης δεν είχαμε διανυκτερεύσεις στο νησί.

Από εδώ και πέρα, πρέπει να γίνουν αλλαγές στην ΚΥΑ καθώς για παράδειγμα λόγω καθυστερήσεων, για διάφορους λόγους, τα 2 συν ένα χρόνια εφαρμογής του σχεδίου δεν επαρκούν για την υλοποίηση του όλου σχεδιασμού. Επίσης πρέπει να γίνουν αλλαγές μιας και η κα Μαρία Κοζυράκη είναι πλέον Ειδική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και όχι Συντονίστρια.

Επιπλέον αναμένονται μέσα στον Φλεβάρη η μελέτη, φέρουσας ικανότητας του νησιού που θα δείχνει πόσους επισκέπτες χωράει η Χρυσή ανά δυνατότητα φύλαξης και ελέγχου, καθώς και η μελέτη για το σχέδιο φύλαξης. Αφού παρουσιαστούν οι μελέτες θα κατατεθούν προτάσεις, θα παρθούν αποφάσεις για το καθεστώς λειτουργίας στο νησί και βέβαια πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι θα μεσολαβήσει ένα διάστημα εφαρμογής και ελέγχου των όσων αποφασιστούν.

Πρέπει επίσης να δούμε θέματα όπως το ιδιοκτησιακό που είναι πολύ σοβαρό, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παραγκαμιάν.

Ακούστε εδώ αναλυτικά