Παραγωγοί με θερμοκήπια καταγγέλλουν το ΥπΑΑΤ γιατί κόβονται από το πρόγραμμα Νέων

1:51 μ.μ. - Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022
01:06 μ.μ. - Πέμ, 23/51/2022
Image: Παραγωγοί με θερμοκήπια καταγγέλλουν το ΥπΑΑΤ γιατί κόβονται από το πρόγραμμα Νέων

Όταν υπέβαλαν φάκελο για το πρόγραμμα Νέων, δεν τους είπε κανείς ότι πρέπει να έχουν αυτόνομο θάλαμο θερμοκηπίου, τονίζουν. Τι απαντά η αρμόδια Υπηρεσία.

Όταν υπέβαλαν φάκελο για το πρόγραμμα Νέων, δεν τους είπε κανείς ότι πρέπει να έχουν αυτόνομο θάλαμο θερμοκηπίου, τονίζουν. Τι απαντά η αρμόδια Υπηρεσία.

Το ΥπΑΑΤ καταγγέλλουν παραγωγοί με θερμοκήπια από την Κρήτη, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι μένουν εκτός προγράμματος, λόγω μιας εκ των υστέρων πρόβλεψης από το ΥπΑΑΤ σε σχέση με τους θαλάμους των θερμοκηπίων κι αν πρέπει να είναι αυτόνομοι και να δηλώνονται από πολλούς παραγωγούς ή όχι.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο εις εξ αυτών από την περιοχή της Μεσαράς, «όταν κάναμε την ενεργοποίηση πέρσι τέτοιο καιρό, ώστε να μπορούμε να μπούμε στο πρόγραμμα ως Νέοι Αγρότες, δεν υπήρχε καν αυτή η αξιολόγηση και δεν έλεγε πουθενά, ότι πρέπει να είναι ο θάλαμος του θερμοκηπίου αυτόνομος. Απλά έλεγε ότι με κάποια ορισμένα στρέμματα θερμοκηπίου, μπαίνεις ως Νέος Αγρότης. Όταν λοιπόν καταθέσαμε τους φακέλους, μετά από λίγο χρονικό διαστημα, μας εμφανίζουν την συγκεκριμένη πρόβλεψη. Ότι έτσι πρέπει να γίνεται ο επιτοπιος έλεγχος. Πόλλοι από τους αγρότες που είχαν θέματα με το χώρισμα του θερμοκηπίου μπήκαν στον κόπο και έδωσαν ορισμένα χρήματα και έκαναν τη σωστή διαμόρφωση του θαλάμου του θερμοκηπίου, ώστε να μην έχουν πρόβλημα. Από την αρμόδια Υπηρεσία έδωσαν γραμμή στους αξιολογητές να κόβουν τέτοιες περιπτώσεις όταν δεν υπάρχει αυτόνομο θερμοκήπιο. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δεχτεί τον τρόπο διαχωρισμού των θερμοκηπίων μας, το ΥπΑΑΤ και η ΔΑΟ γιατί μας πετάνε εκτός;».

Τι απαντά η ΔΑΟ Κρήτης

Για το πρόβλημα που ανέκυψε, μιλήσαμε με τον επικεφαλής της ΔΑΟ Κρήτης κ. Κώστα Φωτάκη, ο οποίος μας τόνισε πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ελαστικός και δέχεται τη δήλωση ενός θερμοκηπίου από... πολλούς παραγωγούς με διαχωρισμό των θαλάμων, όμως η δικιά μας κατεύθυνση για το πρόγραμμα λέει ότι πρέπει να υπάρχει αυτόνομο θερμοκήπιο για να μπει κανείς στο πρόγραμμα. Βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Φωτάκη, όποιος παραγωγός επιθυμεί μπορεί να κάνει ένσταση...

agrotypos.gr