Παραίτηση με σοβαρές καταγγελίες για τον Δήμο Ιεράπετρας από τον Γ. Τομαδάκη

11:57 π.μ. - Δευτέρα, 31 Μαΐου 2021
11:05 π.μ. - Δευ, 31/57/2021
Image: Παραίτηση με σοβαρές καταγγελίες για τον Δήμο Ιεράπετρας από τον Γ. Τομαδάκη

Ο Γ. Τομαδάκης ήταν μέλος του συμβουλίου της Τοπικής κοινότητας Κάτω Χωριού

Την παραίτησή του από μέλος του τοπικού συμβουλίου της κοινότητας Κάτω Χωριού υπέβαλε ο κ. Γιώργος Τομαδάκης προχωρώντας σε σοβαρές καταγγελίες τις οποίες εξέφρασε μέσω επιστολής του.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ

Αξιότιμε κε Δήμαρχε,

Συγχρόνως με την υποβολή της παραίτησης μου απο μέλος του τοπικού συμβουλίου της Κοινότητας Κάτω Χωριού σας απευθύνω δημόσια επιστολή ώστε και οι πολίτες να κατανοήσουν τους λόγους της ενέργειας μου αυτής και εσείς να δώσετε απαντήσεις αν το κρίνετε σκόπιμο. Οι διαπιστώσεις στις οποίες έφθασα και μερικά ερωτήματα τα οποία δημιουργούνται συνοπτικά μπορούν να αποδοθούν με τα πιο κάτω σημεία.

Κε Δήμαρχε

Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι καθιστά την κοινότητα Κάτω Χωριού τόσο σημαντική για εσάς ώστε να παρεμβαίνετε με θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους στον έλεγχο της με παράλληλη ακύρωση (κατα παραβαση της σχετικής νομοθεσίας) του ρόλου του τοπικού συμβουλίου;

Δεν γνωρίζω, αλλά φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει, ανάλογο παράδειγμα σε όλη την Ελλάδα που η δημοτική αρχή να παραχωρεί τα μηχανήματα του Δήμου σε ιδιώτη, υποψήφιο πρόεδρο κοινότητας της παράταξης ώστε να προσελκύει προεκλογικά προσωπικές ψήφους. Αυτό κάνατε με τον υποψήφιο σας καθόλη την προεκλογική περίοδο του 2019. Αυτό συνέβη προεκλογικά και συνεχίσθηκε και μετα απο αυτές μέχρι να αναλάβει ως πρόεδρος της κοινότητας την 1/9/19. Το γεγονός αρνηθήκατε σε απάντηση αναφοράς μου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, το γνωρίζουν και το επιβεβαιώνουν όμως οι συμπολίτες μας. Να σημειωθεί ότι η παραχώρηση εγίνετο σε συγκεκριμένο υποψήφιο της παράταξη σας και όχι σε όλα τα μέλη του ψηφοδελτίου σας. Θεωρείτε νόμιμη και θεμιτή την πρακτική αυτή;

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, με την εκλογή του νέου συμβουλίου ο πρόεδρος της κοινότητας με όλους τους τρόπους παρέκαμπτε τις αποφάσεις του τοπικού οργάνου, είχε μη αρμόζουσες, συχνά υβριστικές συμπεριφορές, δίχαζε με την συμπεριφορά του τους κατοίκους, δημιουργούσε διχασμό ανάμεσα στα χωριά, διαχειριζόταν τους πόρους της κοινότητας με αδιαφανή τρόπο. Καταγγέλθηκαν και καταγραφηκαν όλα αυτά στα πρακτικά των συνεδριάσεων και ζητήθηκαν εξηγήσεις, λήφθηκαν αποφάσεις, ζητήθηκαν απαντήσεις για τρέχοντα θέματα. Ούτε μία απάντηση δεν λάβαμε, δείγμα ότι, όχι μόνο καλύπτετε αλλά και εγκρίνετε παρόμοιες πρακτικές.

Να σας θυμίσω για παράδειγμα ότι προ εξαμηνου -στο τελευταίο συμβούλιο που συγκαλέστηκε- ζητήθηκε, και καταγραφηκε στα πρακτικά, να δοθούν εξηγήσεις με ποιό τρόπο χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα της παγίας προκαταβολής απο τον πρόεδρο, εν αγνοία των μελών του τοπικού συμβουλίου, κατα παράβαση της νομοθεσίας. Ζητήθηκε να αναφερθούν συγκεκριμένες εργασίες που εγιναν και τα μεροκάματα που απαιτήθηκαν. Για λόγους διαφάνειας και σεβασμού προς το δημόσιο χρήμα. Απαξιώσατε να απαντήσετε και φροντίσατε ο επόμενος πρόσφατος καθαρισμός των χωριών να γινει με απευθείας ανάθεση απο εσάς, παρακάμπτοντας το τοπικό συμβούλιο, με το αιτιολογικό της απολύμανσης λόγω...covid. Και βεβαίως όλως τυχαίως τα χωριά καθαρίσθηκαν με τα χρήματα αυτά ακριβώς με την ευκαιρία της πρόσφατης επίσκεψης και της φωτογραφησης σας στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι το ίδιο είχε συμβεί και με την περισυνή σας επίσκεψη. Ηταν απο τις σπάνιες φορές τότε που είδαμε συνεργείο καθαρισμού του Δήμου στην περιοχή μας.

Να σας θυμίσω επίσης ότι τρέχουν επείγοντα θέματα της καθημερινότητας με τα οποία η δημοτική αρχή απαξιώνει ή είναι ανίκανη να ασχοληθεί. Υπάρχουν γειτονιές στα χωριά μας που πίνουν νερό απο απηρχαιωμένο και σκουριασμένο δίκτυο. Είχε έλθει συνεργείο του Δήμου προεκλογικά, τον Απρίλιο του 2019, και ειχε σημειώσει στην άσφαλτο που θα γίνουν οι νέες συνδέσεις. Εκτοτε, παρα τα αιτήματα μας, αυτο το τόσο απλό για την ποιότητα ζωής μας, δεν έχει προχωρήσει. Ισως τώρα, με αφορμή την επιστολή μου, πραγματοποιηθεί χωρίς να χρειασθεί να περιμένουμε την επόμενη προεκλογική περίοδο. Στο μεταξύ οι κάτοικοι αγοράζουνε εμφιαλωμένο νερό με την σχετική οικονομική επιβάρυνση. Πάνω απο εκατό (100) ευρω ετησίως, εκτός απο την περιβαλλοντική επιβάρυνση των τουλάχιστον εξακοσίων(600) πλαστικων φιαλών, κοστίζει σε κάθε νοικοκυριό η ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού! Αν θέλετε μία ένδειξη ποιότητας ζωής ίσως το γεγονός αυτό θα ήταν απο τα πιο αντιπροσωπευτικά.

Υπάρχουν πολλά ακόμη παραδείγματα της ανικανότητας της δημοτικής αρχής να διαχειρισθεί ζητήματα ποιότητας υγιεινής και ασφάλειας των κατοίκων. Οι πάγιες ανάγκες καθαριότητας των χωριων καλύπτονται με το ανεπαρκές ποσόν των χιλίων (1000) ευρω ετησίως, τα οποία ξοδεύονται μέσα σε λιγότερο απο ένα μήνα! Ετοιμόρροπο και πολύ επικίνδυνο κτίριο, ιδιοκτησίας του Δήμου, μέσα στο Κάτω Χωριό δεν βρέθηκε τρόπος να στηριχθεί ή να κατεδαφισθεί παρότι υπάρχει αίτημα γειτόνων και προσωπική επιστολή προς εσάς, απόφαση του τοπικού συμβουλίου και το θέμα έχει τεθεί υπόψιν σας προ πλέον του ενός έτους. Ουδεμία απάντηση προς τον συμπολίτη μας ή προς το τοπικό συμβούλιο υπήρξε. Πρέπει να υπάρξουν θύματα για να παρέμβετε; Ζημιές σε δημόσιους χώρους, που είναι επικίνδυνες και που εγιναν απο τις πλημμύρες του 2019 δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί!

Συγχρόνως, θεωρείτε επένδυση που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής στα χωριά μας την δαπάνη 480.000 ευρω(!) για την κατασκευή προπονητικού κέντρου που θα δοθει με συμβαση παραχωρησης σε ομάδα, της οποίας πρόεδρος είναι επικεφαλής παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο και ο οποίος μάλιστα προτίθεται να την πωλήσει. Δεν είχαμε καμμία ενημερωση στο συμβούλιο οπότε μεταφέρω ότι πληροφορηθήκαμε απο τα μμε. Προσωπικη μου γνώμη είναι ότι η <προίκα> αυτή είναι περισσότερο εξόφληση πολιτικού γραμματίου προς τον επιχειρηματία, παρά επένδυση για όφελος των συμπολιτών μας. Υποπολλαπλάσιο μέρος του ποσού αυτού αν κατευθυνόταν σωστά θα ήταν σωτήριο για τα χωριά μας.. Οπως και να είναι, σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα, ο δεχόμενος την προίκα θα είχε πρίν παραιτηθεί απο το δημότικό συμβούλιο, για να μην υπάρχουν υπόνοιες πολιτικής συναλλαγής με χρήματα των πολιτών. Και εννοείται θα είχε γίνει επίσημη ενημέρωση προς το τοπικό συμβούλιο. Γενικώς στην χώρα μας τα αυτονόητα έχουν πλέον καταργηθεί.

Τα πολλά καθημερινά προβλήματα που αφορούν την ποιότητα ζωής απαιτούν την στενη συνεργασία του συμβουλίου με την δημοτική αρχή ώστε να αντιμετωπισθούν. Με όραμα και όχι για λόγους εντυπώσεων. Με σχεδιασμό και όχι αποσπασματικά,. Είναι ενδεικτικό ότι το συμβούλιο και οι φορείς της περιοχής δεν έχουν λάβει γνώση του επιχειρησιακού τεχνικού προγραμματος του Δήμου για τα χωριά μας. Οπως είπε και η αντιδήμαρχος Οικονομικών σε συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου <ο Δήμος ξέρει καλύτερα τις ανάγκες της κοινότητας> . Ισως, αλλά μας το κρατά μυστικό...

Τα συγκεκριμένα σημεία που αναφέρω είναι μόνον λίγα απο τα πολλά γεγονοτα που καταδεικνύουν την πρόθεση και πρακτική της παράταξης σας και της δημοτικής αρχής να καταστεί διακοσμητικός ο ρόλος του τοπικού συμβουλίου στο οποίο τιμήθηκα απο τους συμπολίτες μου να συμμετέχω.

Προσωπικά πιστεύω ότι ο τρόπος αυτός άσκησης της εξουσίας, συγκεντρωτικός, ευνοιοκρατικός, με αποκλεισμό οποιασήποτε διαφορετικής άποψης, είναι συμβατός με τον χαρακτηρα σας αλλά και με τον τρόπο άσκησης της εξουσίας αυτης της δημοτικής αρχής γενικότερα. Πιστεύω όμως ότι στην περίπτωση της κοινότητας μας έχει να κάνει και με την απόφαση σας (για λόγους που εσείς γνωρίζετε) να προχωρήσει, με όποιο κόστος και παρα τις αντιδράσεις, η πραγματοποίηση της επένδυσης για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στον ενιαίο αρχαιολογικό χώρο της του βόρειου μερους του Ισθμού της Ιεράπετρας, κοντα στην Επισκοπή. Αυτό την κατέστησε για εναν παραπάνω λόγο σημαντική για εσάς.

Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά ότι πλήν της πρώτης (Φεβ 2019) ομόφωνης απόφασης, του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου αναγκαστήκατε να συμφωνήσετε, καταδίκης της επένδυσης μέσα στον αρχαιολογικό χώρο όλες οι επόμενες ενέργειες σας αποσκοπούσαν στο αντίθετο.

Σας απέστειλε η Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας όλα τα στοιχεία που συνιστούσαν κατάφωρες παραβιάσεις της νομοθεσίας σχετικά με την επένδυση αυτήν τον Μάρτιο του 2019. Για να τα δούν οι δικηγόροι σας ώστε να προσφύγετε, όπως είχατε πεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ουδεποτε μας ενημερωσατε με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Μονο μετα δύο χρόνια απαντησατε ότι οι δικηγόροι δεν τα βρήκαν αξιόπιστα. Τελικά, στο μεταξύ, άλλοι δικηγόροι τα βρήκαν αξιόπιστα, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων τα πίστεψε και συνυπέγραψε την αιτηση ακύρωσης των πολιτών στο ΣτΕ, της οποίας και αναμενεται η συζήτηση.

Ολες οι παράνομες ενέργειες της εταιρίας μέσα στον αρχαιολογικό χώρο (έργα χωρις παρουσία αρχαιολόγου, παράνομες διανοίξεις δρόμων, διαπλάτυνση της οδού πρόσβασης σε μήκος 1,5χλμ, ανατίναξη με δυναμίτες της κορυφής του λόφου, κα.) έγιναν χωρίς να αντιληφθούν οτιδήποτε οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και όπου επιλήφθηκε η Δικαιοσύνη και κατατέθησαν μηνυσεις αυτό συνέβη κατόπιν ενεργειών μελών της Επιτροπής Πολιτών Ιεράπετρας.

Στα πλαίσια της εκστρατείας που κάνουν όλες αυτές οι εταιρείες να κερδίσουν την εύνοια των ντόπιων, εκτός απο μικροδωράκια που κάνουν, επιθυμούν να εμφανίζονται ως τοπικοί ευεργετες με έργα κοινής ωφελείας. Στα πλαίσια αυτά δώρισαν και μπετά αξίας 15.000 ευρω με τα οποία ο πρόεδρος ασφαλτόστρωσε αγροτικό δρόμο, σε εκταση 500 μέτρων, που οδηγεί σε ένα και μόνο οικημα που τυγχαίνει να είναι ιδιοκτησίας του (του ιδίου και της οικογένειας του). Χωρίς την νόμιμη διαδικασία καταβολής φόρων, χωρίς το συμβούλιο να το γνωρίζει (το μάθαμε απο δημοσιογράφους!), χωρις την γνώση και την άδεια της τεχνικής και της οικονομικής υπηρεσίας. Και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κάλυψε την ενέργεια του προέδρου <το έκανε για το καλό του χωριού> και η αντιδήμαρχος Οικονομικών έπραξε το ίδιο. Οπως είπε στο τοπικό συμβούλιο <αν ακολουθούνταν οι νόμιμες διαδικασίες δεν θα εκανε κανεις δωρεες> Ναι αλλά μιλάμε κα αντιδήμαρχε για δωρο (όχι δωράκι) που εξυπηρετεί εναν συγκεκριμένο άνθρωπο και όχι το χωριό και μάλιστα για μια επένδυση που συναντά ισχυρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Το γεγονός, που απο μόνο του δεν είναι μεμπτό, ότι στην επενδύουσα εταιρία συμμετεχουν και στενοί της συγγενείς θα έπρεπε να την κάνει, τουλάχιστον, πιο προσεκτική. Η ίδια μάλιστα σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ισχυρίσθηκε ότι <είναι κακόβουλη κριτική, ο πρόεδρος δεν κατοικεί εκεί>(?!) λές και αυτό είναι το ζητούμενο και όχι σε ποιόν ανήκει το συγκεκριμένο ακίνητο και το παρακείμενο νεοκτισθέν θερμοκήπιο.

Είναι γνωστό ότι η προώθηση της συγκεκριμένης, και παρόμοιων, επενδύσεων είναι πολιτική εντολή. Εντολή που υπαγορεύεται απο ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που δεν έχουν καμμία σχέση με πράσινες επενδύσεις. Είναι γνωστός επίσης ο ρόλος υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και της ίδιας της Υπουργού στην προώθηση της συγκεκριμενης επένδυσης. Οι ευθύνες αυτές σύντομα θα αναδειχθούν. Δεν είναι όμως κατανοητό πώς μια διευθύντρια εφορείας αρχαιοτήτων ζητά απο εναν δήμαρχο και απο έναν πρόεδρο κοινότητας (παρα την αντιθετη ομόφωνη απόφαση του τοπικού συμβουλίου)να στείλουν συγκεκριμένου περιεχομένου επιστολές στήριξης της εταιρίας. Και πώς αυτοί δέχονται χωρίς να ενημερωσουν τα συμβούλια! Οι επιστολές στέλνονται εν κρυπτώ, απευθύνονται στην ίδια την διευθύντρια (που μετα τις αποστέλλει στην υπουργό) ώστε να χρησιμοποιηθούν στην συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της 2/6/20 όπου η εταιρία ήταν κατηγορούμενη. Προφανώς σε συνεργασία με την νομική υπηρεσία της εταιρίας. Η συνέπεια ήτο η εταιρία να αθωωθεί. Οι επιστολές ήλθαν στην δημοσιότητα μετα απο ενέργειες της Επιτροπής Πολιτών και δημοσιογραφους.

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε κε Δήμαρχε πώς, όπως είπατε στο δημοτικό συμβούλιο, <η κήρυξη αρχαιολογικής Ζώνης Α θα είναι καταστροφή για τον τόπο> ενω συγχρόνως η τοποθέτηση ανεμογεννητριών τον ...αναβαθμίζει και προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης. Δυο (!) άτομα προσελήφθηκαν ως φύλακες οι οποίοι απολύθηκαν μόλις ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση. Συγχρόνως η εγκατασταση ακυρώνει οποιαδήποτε προσπάθεια ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου που θα ήταν μια ανάσα ανάπτυξης για τον τόπο. Προφανώς έχετε μια πολύ ιδιαίτερη αντίληψη της <ανάπτυξης>.

Δεν καταλαβαίνουμε επίσης την άρνηση σας να συναντήσετε την Επιτροπή Πολιτών όπως και το γεγονός ότι παρεμβασεις διακεκριμένων αρχαιολόγων και καθηγητών Πανεπιστημίου, χιλιάδες υπογραφες στήριξης, αποφάσεις τοπικών συμβουλίων και αίτημα άνω των διακοσίων πολιτών προς το Δημοτικό Συμβούλιο δεν αρκούν για να προκαλέσουν μια ουσιαστική δημόσια συζήτηση για το θέμα αυτό.

Σε όλη αυτην την πορεία ήταν πάγια πολιτική σας η ακύρωση οποιουδήποτε λόγου διαφωνει με τις επιλογές σας, η απενεργοποίηση του συμβουλίου το οποίο επιθυμείτε ως διακοσμητικό στοιχείο. Αρνούμαι για λόγους συνείδησης και σεβασμού της ψήφου των συμπολιτών μου να συμμετεχω σε αυτην την συμπαιγνία σκοπιμοτήτων. Για τους λόγους αυτούς θέτω την παραίτηση μου στην διάθεση σας και παρακαλώ όπως γίνει αποδεκτή. Οσον με αφορά θα συνεχίσω να συμμετέχω σε προσπάθειες και αγώνες στην κατεύθυνση της συμμετοχικής δημοκρατίας, της προστασίας του αγροπολιτισμικού τοπίου, της αυτάρκειας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Θα παρακαλούσα, αν κάνετε την τιμή να απαντήσετε τούτο να αφορά και τα πραγματικά καταγγελόμενα περιστατικά και να μην περιοριστειτε στους συνήθεις αφορισμούς. Διατηρώ βέβαια το δικαίωμα να επανέλθω διότι παρέλειψα πολλά. Κάποια απο αυτά ντρέπομαι και να αναφέρω, είναι υποτιμητικο ακόμα και να τα συζητάω. Δυστυχώς άλλοι δεν ντράπηκαν να τα κανουν...

Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στο τοπικό συμβούλιο του Κάτω Χωριού με την νέα σύνθεση του.

Γιώργος Τομαδάκης

Αγρότης

Κάτω Χωριό

Ο κ. Τομαδάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 αναλύοντας τους λόγους της παραίτησης.