Παράταση για τα 30 ευρώ στο ελαιόλαδο και εξηγήσεις Υπουργείου για μη κατ' επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς

5:41 μ.μ. - Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020
05:11 μ.μ. - Παρ, 27/41/2020
Image: Παράταση για τα 30 ευρώ στο ελαιόλαδο και εξηγήσεις Υπουργείου για μη κατ' επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς

Μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την ενίσχυση των 30 ευρώ το στρέμμα σε κατ’ επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς.

Την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου και όχι τα μεσάνυχτα της 27ης Νοεμβρίου θα κλείσει η πλατφόρμα στην οποία κατατίθενται οι αιτήσεις πληρωμής των κατ’ επάγγελμα ελαιοπαραγωγών για την έκτακτη ενίσχυση μέσω του μέτρου 21 του ΠΑΑ στο ελαιόλαδο.

Αποδείχθηκε ότι η αρχική προθεσμία των 10 ημερών που έληγε την Παρασκευή δεν επαρκούσε για τον όγκο αιτήσεων που έπρεπε να αναρτηθούν, αφού από τους 145.000 δικαιούχους στους οποίους θα κατανεμηθούν 126 εκατ. ευρώ, μέχρι πριν από μερικά 24ωρα είχαν ολοκληρώσει την διαδικασία 106.000, με σχεδόν 40.000 δικαιούχους να μην έχουν προλάβει ακόμα. Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι το μεσημέρι της 27ης Νοεμβρίου οι αιτήσεις έφτασαν τις 135.000 περίπου.

Ο πληροφορίες λένε ότι η παράταση των 5 ημερών επήλθε έπειτα από συνομιλία του βουλευτή Λέσβου, Χαράλαμπου Αθανασίου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη.

Εξηγήσεις Υπουργείου για τους μη κατ' επάγγελμα

Στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο υπουργός Μάκης Βορίδης, στέκεται στην «προτεραιοποίηση των κατά κύριο επάγγελμα γεωργών», σύμφωνα με τον ίδιο, που «υπαγορεύεται και από το γεγονός ότι πλήττονται περισσότερο από τους ετεροεπαγγελματίες, οι οποίοι έχουν έσοδα από άλλες κύριες πηγές εισοδήματος και κατ΄ επέκταση δυνατότητα αποζημίωσης από τα λοιπά μέτρα στήριξης που έχει λάβει η Κυβέρνηση, εφόσον βεβαίως πλήττεται η κύρια δραστηριότητά τους από τις επιπτώσεις της πανδημίας.»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτημάτων πληρωμής για ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών με 126 εκατομμύρια ευρώ έπειτα από απόφαση του ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον των ελαιοπαραγωγών για συμμετοχή στο Μέτρο 21 «Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020που συνεχίζει να καταγράφεται, αποφάσισε τη χορήγηση ολιγοήμερης παράτασης υποβολής αιτήσεων με στόχο την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σύμφωνα με την τροποποίηση της σχετικής Πρόσκλησης που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Κ. Μπαγινέτας, χορηγείται παράταση έως και την Τετάρτη, 02/12/2020 και ώρα 11:59 μ.μ.

Επισημαίνεται ότι έως το πρωί της Παρασκευής 27/11/2020, καταληκτικής ημερομηνίας της Πρόσκλησης, είχαν υποβληθεί πάνω από 135 χιλιάδες αιτήσεις ενίσχυσης.

Με αφορμή δε, συχνές ερωτήσεις που απευθύνουν οι ενδιαφερόμενοι στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διευκρινίζεται ότι το συγκεκριμένο Μέτρο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 κατόπιν σχετικής τροποποίησής του στη βάση των προβλεπομένων του Κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013, εξαντλώντας τις χρηματοδοτικές δυνατότητες κοινοτικής συνδρομής (2% των πόρων της συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) στο ΠΑΑ κάθε Κ-Μ).

Ειδικότερα, το νέο Μέτρο αφορά σε κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς, όπως άλλωστε τα περισσότερα εκ των Μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο ως βασικές του προτεραιότητες έχει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα και τη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος των Ελλήνων γεωργών.

Άλλωστε, η προτεραιοποίηση των κατά κύριο επάγγελμα γεωργών, υπαγορεύεται και από το γεγονός ότι πλήττονται περισσότερο από τους ετεροεπαγγελματίες, οι οποίοι έχουν έσοδα από άλλες κύριες πηγές εισοδήματος και κατ΄ επέκταση δυνατότητα αποζημίωσης από τα λοιπά μέτρα στήριξης που έχει λάβει η Κυβέρνηση, εφόσον βεβαίως πλήττεται η κύρια δραστηριότητά τους από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί, σύμφωνα με τη σχετική έγκριση που έχει λάβει το Μέτρο από την Ε.Ε., θα πρέπει να ήταν εγγεγραμμένοι/χαρακτηρισμένοι ως τέτοιοι στο Μητρώο Αγροτών &Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (οικονομικό έτος 2019) και είχαν δηλώσει στο ΟΣΔΕ (έτους 2019), καλλιέργεια ελιάς (ελαιοποιήσιμης ή/και διπλής κατεύθυνσης με εξαίρεση την Καλαμών διπλής κατεύθυνσης). Τονίζεται δε ότι η εγγραφή στο «Μητρώο Αγροτών &Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ)» είναι υποχρεωτική, καθώς και η επικαιροποίησή της, η οποία και συνιστά υποχρέωση των παραγωγών σύμφωνα με τον Ν. 3874/2010.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις του σχετικού Κανονισμού της Ε.Ε., η ενίσχυση χορηγείται ως κατ΄ αποκοπή εφάπαξ ποσό και όχι ανά στρέμμα, καθώς έχει την έννοια της έκτακτης στήριξης για τη διατήρηση της γεωργικής δραστηριότητας και την παροχή ρευστότητας, στη βάση τεκμηρίωσης των συνολικών επιπτώσεων της πανδημίας στον συγκεκριμένο κλάδο παραγωγής και όχι της εξατομικευμένης απώλειας εισοδήματος. Για τον λόγο αυτό και η ενίσχυση χορηγείται σε κλάσεις επιλέξιμης έκτασης και όχι ανά στρέμμα.

Με την ευκαιρία του χθεσινού πρώτου επίσημου εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς εν μέσω πανδημίας, όπως επικυρώθηκε κατά την 40η σύνοδο της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO το 2019, το παρόν Μέτρο καθώς και το έκτακτο Μέτρο Κρατικών Ενισχύσεων για την επιτραπέζια ελιά Καλαμών, αποδεικνύουν την ουσιαστική στήριξη της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, σε μία δύσκολη για τον κλάδο συγκυρία.