Παρεμβάσεις από Εισαγγελέα και ΕΣΡ για τη «μαγική κρέμα» Βελόπουλου κατά του κορονοϊού

6:20 μ.μ. - Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020
06:03 μ.μ. - Τετ, 11/20/2020
Image: Παρεμβάσεις από Εισαγγελέα και ΕΣΡ για τη «μαγική κρέμα» Βελόπουλου κατά του κορονοϊού

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας σχετικά με το προϊόν «Βυζαντινόν»

Την ώρα που ολοένα αυξάνονται τα κρούσματα από τον κορονοϊο στη χώρα μας, ενώ έκτακτα μέτρα παίρνονται για πρόληψη, υγειονομική παρακολούθηση και περιορισμό της διάδοσης της νόσου, ένας αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος φαίνεται να έχει βρει την απάντηση σε όλα αυτά.Ο λόγος για τον αρχηγό της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος στην τηλεοπτική εκπομπή του, σε μία προσπάθεια να διαφημίσει πόσο αποτελεσματική είναι μία κρέμα έφτασε να λέει για τον κορωνοϊό.

«Ο κορωνοϊός είναι ένα θέμα. Με την “Βυζαντινόν”, αποτρέπετε κάθε μικρόβια από τα χέρια σας. Είναι φυσικό, φόρμουλα με βότανα μέσα. Μία επάλειψη θα κάνετε το πρωί, μία το μεσημέρι και μία το βράδυ και θα είστε οκ. Μετά μπορείτε να κάνετε και 17 χειραψίες. Έχει μέσα ένα κοκτέιλ ουσιών. Και κάποια από τα βότανα υπάρχουν μόνο στην Αυστραλία. Ούτε να φοβάσαι τον κορωνοϊό. Ούτε τίποτα. Έχει από τα λίγα βότανα που είναι δυσεύρετα. Ούτε κορονοϊό, ούτε να φοβάστε ιώσεις, ούτε βακτήρια ούτε να φοβάστε τίποτα».

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, Βασίλης Πλιώτας, διαβίβασε στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών σχετική αναφορά του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής ζητώντας να προχωρήσει στις δικές του ενέργειες.

Στην επίμαχη αναφορά ο ΦΣΑ υποστηρίζει ότι «με τις δήθεν προστατευτικές ιδιότητες της εν λόγω κρέμας, ο κ. Βελόπουλος αποβλέπει σε αύξηση των πωλήσεων». Τονίζει δε, ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης «αγνοεί επιδεικτικά τις επίσημες οδηγίες των υγειονομικών αρχών, οι οποίες είναι και οι μόνες αρμόδιες για την υπόδειξη των μέτρων προστασίας του πληθυσμού». «Κατά αυτό τον τρόπο θέτει σε σοβαρή έκθεση, όσους τον εμπιστευτούν και κατ’ επέκταση σε διακινδύνευση τη δημόσια υγεία» καταλήγει.

Παράλληλα, οι διαφημίσεις του Βελόπουλου προκάλεσαν και την παρέμβαση του ΕΣΡ:

«Σύμφωνα με καταγγελίες, ο τηλεοπτικός σταθμός ALERT μετέδωσε, κατά την εκπομπή «Κόντρα και Ρήξη», ψευδή πληροφόρηση ως αληθή, και ειδικότερα: απέδωσε σε εμπορικό προϊόν (αλοιφή χεριών), αποκαλούμενο «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΝ», ιδιότητες που δήθεν προστατεύουν όσους (το αγοράζουν και ) το χρησιμοποιούν από τον κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό COVID19, θέτοντας έτσι δυνητικά σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και ιδίως (ακόμα και) σε κίνδυνο ζωής τηλεθεατές που ενδέχεται να εκλάβουν τις σχετικές διαβεβαιώσεις ως σοβαρές και αληθείς.

Σχηματίσθηκε φάκελος, ορίσθηκε εισηγητής και εκλήθη η λειτουργούσα τον σταθμό εταιρία σε ακρόαση για την Τρίτη 17 Μαρτίου 2020 και ώρα 10.30.

Ερευνώνται καταγγελίες για προβολή παρόμοιων εκπομπών και σε άλλους σταθμούς».

Πηγή The  Pressprogect