Παρέμβαση Πανταζή στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τα ανακυκλώσιμα γεωργικά υπολείμματα

11:26 π.μ. - Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020
11:12 π.μ. - Δευ, 14/26/2020
Image: Παρέμβαση Πανταζή στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τα ανακυκλώσιμα γεωργικά  υπολείμματα

Αναλυτικά η παρέμβαση της δημοτικής παράταξης Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα δια του εκπροσώπου της Αργύρη Πανταζή

Σε παρέμβαση για θέματα ανακύκλωσης στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ προχώρησε ο Αργύρης Πανταζής

Ανακύκλωση, η επόμενη μέρα

Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, με τίτλο:

«Προώθηση της Ανακύκλωσης-Ενσωμάτωση των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης(Ε.Ε) και η τροποποίηση τους για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας >> προχώρησε η δημοτική παράταξη ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ δια του εκπροσώπου της Αργύρη Πανταζή.

Δυο τα μεγάλα και σοβαρά θέματα που έθιξε ο κ. Πανταζής, θέματα που έχουν να κάνουν με την διαχείριση και την ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων φύλλων νάϋλον θερμοκηπίου και την ανακύκλωση των πλαστικών και χάρτινων συσκευασιών φυτοφαρμάκων. Ως γνωστών η ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο με αφορμή τις παράνομες εναποθέσεις πλαστικών φύλλων θερμοκηπίου σε αγρούς. Η διαχείριση των υλικών αυτών είναι βραχνάς για τις υπηρεσίες περιβάλλοντος και καθαριότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Από την έναρξη της ανακύκλωσης στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει μέχρι και σήμερα ουσιαστικές παρεμβάσεις παρά μόνο από ιδιώτες, προκειμένου να εκλείψουν φαινόμενα ρύπανσης του περιβάλλοντος σε περιοχές που έχουν αναπτύξει το πρωτογενή τομέα των υπό κάλυψη αγροτικών προϊόντων. Έχει έρθει η ώρα των απαιτούμενων αλλαγών και η εναρμόνιση της Ελλάδας στις κοινοτικές οδηγίες που έχουν κατά καιρούς εκδοθεί.

Στα πλαίσια της διαβούλευσης που έληξε στις 04/12/2020 ο κος Πανταζής αναφέρει την άμεση ανάγκη δημιουργίας νέου ‘’κυττάρου’’ διαχείρισης- ανακύκλωσης πλαστικών φύλλων νάϋλον στις Περιφερειακές ενότητες Κρήτης και Πελοποννήσου που αριθμούν μεγάλο ύψος καλλιεργειών υπό κάλυψη αγροτικών προϊόντων. Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα των παραγωγών που απομακρύνουν από τη στέγη του θερμοκηπίου τους αλλά και από το έδαφος, τα φύλλα νάϋλον χωρίς να γνωρίζουν κάθε φορά τι θα πρέπει να κάνουν για την απομάκρυνση των φύλλων από την αγροτική εκμετάλλευση τους.

Η δημιουργία νέου κυττάρου στην Περιφέρεια Κρήτης είναι το μόνο όπλο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διαχείρισης των πλαστικών φύλλων, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος που θα πρόκυψη με την επεξεργασία και την ανάκτηση αυτών των υλικών.

Για το θέμα της ανακύκλωσης και ανάκτησης των συσκευασιών κάθε είδους φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και διαφυλλικών σκευασμάτων ο κος Πανταζής εξέφρασε την άποψη του για την δημιουργία νέου ρεύματος περισυλλογής των παραπάνω υλικών με την τοποθέτηση ειδικών πορτοκαλή κάδων (όπως στην Κύπρο) στα σημεία πώλησης των αγροτικών εφοδίων. Η μοναδική υποχρέωση του παραγωγού, η εναπόθεση των συσκευασιών αυτών στους κάδους που θα βρίσκονται στα σημεία πώλησης αγροτικών εφοδίων.

Με τα παραπάνω ο κος Πανταζής κάνει γνωστές τις θέσεις της παράταξης του για τα θέματα της ανακύκλωσης πλαστικών στον πρωτογενή τομέα.

Εμείς, στην δημοτική παράταξη ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ βάζουμε ως στόχο την αύξηση των ποσοτήτων των υλικών που καταλήγουν στην ανακύκλωση έχοντας ως γνώμονα την εξοικονόμηση πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος. Θέτουμε και προτείνουμε την στιγμή που πρέπει την ανάγκη των αλλαγών που χρειάζεται να γίνουν προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την ανακύκλωση και την ορθή διαχείριση των υλικών που προκύπτουν από το πρωτογενή τομέα. Με προτάσεις που ωφελούν τους δημότες και τους παραγωγούς στην περιοχή μας. Δεν αρκούμαστε στην δημιουργία εσπερίδων για να διαχειριστούμε το θέμα επικοινωνιακά βγάζοντας φωτογραφίες. Προχωράμε σε ουσιαστικές παρεμβάσεις για ένα καλύτερο και πιο καθαρό μέλλον στον τόπο μας.

Μένουμε κοντά στους δημότες, αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο

Για την δημοτική παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι:

Μεραμβελλιωτάκης Νίκος 

Σαρρής Παναγιώτης

Χατζάκης Σταύρος

Ο Επικεφαλής

 Πανταζής Θ. Αργύρης