Παρέμβαση της Κατερίνας Σπυριδάκη στη Βουλή για την κατάργηση του ΚΕΘΕΑ

9:50 π.μ. - Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου 2024
09:01 π.μ. - Πέμ, 04/50/2024
Image: Παρέμβαση της Κατερίνας Σπυριδάκη στη Βουλή για την κατάργηση του ΚΕΘΕΑ

Σύμφωνα με διαρρεύσεις πληροφοριών αλλά και τις δηλώσεις του Υφυπουργού Υγείας, υπευθύνου για θέματα Ψυχικής Υγείας, κ. Βορτζόπουλου, το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να καταθέσει Νομοσχέδιο με σκοπό την Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης

Σε αυτό το Νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται και η σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Στο πλαίσιο αυτό, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, υπέβαλε εγγράφως ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με το φλέγον ζήτημα της επικείμενης κατάργησης του ΚΕΘΕΑ και της ριζικής αλλαγής του τοπίου της απεξάρτησης.

Με τη σύσταση αυτού του «Υπεροργανισμού» καταργούνται και απορροφούνται εγκεκριμένοι φορείς με μεγάλη ιστορία και σπουδαίο κοινωνικό έργο στον τομέα της Πρόληψης, Αντιμετώπισης και Θεραπείας των Εξαρτήσεων, καθώς επίσης και στην Κοινωνική Επανένταξη των θεραπευόμενων. Ανάμεσα στους «πεσόντες» βρίσκεται και το ΚΕΘΕΑ “ΑΡΙΑΔΝΗ” με το Πολυδύναμο Κέντρο ΚΕΘΕΑ Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο και το Παράρτημα του ΚΕΘΕΑ στην Ιεράπετρα.

Για άλλη μία φορά η Κυβέρνηση χωρίς καμία έρευνα αποτελεσματικότητας, με παντελή έλλειψη διαβούλευσης και ερήμην των εμπλεκόμενων φορέων, σπεύδει να δημιουργήσει έναν γραφειοκρατικό μονόλιθο που θα αφαιρέσει τη δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων μέσω του διαλόγου και της σύνθεσης, την ευελιξία και την εξειδίκευση που απαιτούνται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Το πιο επικίνδυνο, όμως, είναι ότι ομογενοποιεί επιστημονικές και θεραπευτικές πρακτικές καταργώντας έτσι την επιστημονική ελευθερία και τον θεραπευτικό πλουραλισμό.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Σπυριδάκη, το επικείμενο νομοσχέδιο δεν έχει συμπεριλάβει πουθενά σαν κατηγορία τους έφηβους. Σε μία μετά-COVID εποχή, που η εφηβική παραβατικότητα σημειώνει δραματική άνοδο και τα φαινόμενα των «συμμοριών ανηλίκων» όλο και πολλαπλασιάζονται, η Πολιτεία επιλέγει να τους αποκλείσει. Συγκεκριμένα, στο Πολυδύναμο Κέντρο Λασιθίου το ποσοστό αύξησης των εφήβων που εξυπηρετήθηκαν από τη δομή σε σχέση με πέρυσι ήταν 180% (!). Σύμφωνα με μαρτυρίες των μελών του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ “ΑΡΙΑΔΝΗ”, η φετινή σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει με ραγδαία άνοδο των εκκλήσεων όχι τόσο για δράσεις ενημέρωσης στα σχολεία, όσο για παρέμβαση, εξέλιξη που αποτυπώνει πλήρως τον κίνδυνο που διαφαίνεται μπροστά μας.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται και στο κείμενο της Ερώτησης, το νομοσχέδιο αυτό δεν κάνει καμία ρητή αναφορά στον εθισμό του αλκοόλ και των τυχερών παιχνιδιών, φαινομένων που σημειώνουν μία ανησυχητική ανοδική πορεία. Χαρακτηριστικό αυτής της τάσης είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Πολυδύναμου Κέντρου Λασιθίου το 2023 η αύξηση των Νόμιμων Εξαρτήσεων σε Ενήλικες άγγιξε το ποσοστό του 43% (!). Στοιχεία που όφειλαν να αποτυπώνονται επαρκώς και αποτελεσματικά στο επικείμενο νομοσχέδιο, ιδιαίτερα όταν η νέα γενιά των εφήβων είναι ολοένα και πιο εκτεθειμένη στον εθισμό των τυχερών παιχνιδιών.

Σε επίπεδο διοικητικό, σύμφωνα με τη δομή του νεοσύστατου ΕΟΠΑΕ, όχι μόνο διατηρείται ο κεντρικός έλεγχος και διορισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από το Υπουργείο Υγείας, αλλά εγείρονται και ζητήματα διασφάλισης του απορρήτου ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, μία εξέλιξη που πιθανώς να ωθήσει αρκετούς να γυρίσουν την πλάτη τους από φόβο στα προγράμματα απεξάρτησης.

Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Σπυριδάκη, με την ερώτησή της καλεί τον Υπουργό Υγείας να τοποθετηθεί σε ερωτήματα που άπτονται αρχικώς της επιβίωσης των εγκεκριμένων φορέων απεξάρτησης όπως το ΚΕΘΕΑ, της διασφάλισης του θεραπευτικού συνεχούς και του απορρήτου των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, και τέλος αιτείται την ενίσχυση και τη στελέχωση των αποκεντρωμένων φορέων απεξάρτησης και την εξασφάλιση ενός τοπίου με θεραπευτικό πλουραλισμό.