Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την αποφυλάκιση Σειραγάκη

5:42 μ.μ. - Πέμπτη, 7 Μαΐου 2020
05:05 μ.μ. - Πέμ, 07/42/2020
Image: Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την αποφυλάκιση Σειραγάκη

Ο εισαγγελέας του ΑΠ ζήτησε το βούλευμα της αποφυλάκισης του καταδικασμένου για παιδεραστία

Άμεσα παρενέβη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας μόλις πληροφορήθηκε την αποφυλάκιση του πρώην προπονητή παιδικών τμημάτων μπάσκετ Νίκου Σειραγάκη, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 401 ετών για παιδεραστία σε βάρος 36 ανήλικων αγοριών

Ο Νίκος Σειραγάκης αποφυλακίστηκε από φυλακές Γρεβενών, αφού εξέτισε 8 χρόνια και 5 μήνες τη στιγμή που ανώτατο όριο φυλάκισης είναι τα 25 έτη, ανεξάρτητα εάν έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 401 ετών.

Ήδη ο κ. Πλιώτας έχει ζητήσει και διαβιβάζεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η δικογραφία και το βούλευμα της αποφυλάκισης του Νίκου Σειραγάκη, ενώ παράλληλα έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για να διαπιστωθεί εάν χωρεί άσκηση ένδικου μέσου κατά του επίμαχου βουλεύματος.

Σύμφωνα με την ποινική νομοθεσία σε αυτό το στάδιο, μπορεί μέσα σε ένα μήνα να ασκήσει έφεση ο εισαγγελέας (η προθεσμία λήγει στις 22 Μαΐου 2020), ενώ σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να ασκήσει αναίρεση ο ίδιος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Πάντως, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, τα περιθώρια που έχουν οι δικαστές, μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα είναι προκαθορισμένα και δεν αφήνουν περιθώριο επιλογών.

Με αφορμή την αποφυλάκιση του Νίκου Σειραγάκη, κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης επισημαίνουν ότι ο υπουργός, Κωνσταντίνος Τσιάρας έχει επισημάνει κατ΄ επανάληψη ότι οι συνέπειες που επέφεραν οι αλλαγές που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα λόγω εφαρμογής του ευμενέστερου νόμου θα φαίνονταν εν καιρώ.

Ο κ. Τσιάρας αυστηροποίησε τις ποινές και για τις υποθέσεις παιδεραστίας, επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, που παρακολουθεί την εφαρμογή των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα θα αξιολογήσει και αυτό το ζήτημα.

Ο Νίκος Σειραγάκη είχε συλληφθεί επ' αυτοφώρω στο Ρέθυμνο Κρήτης, τον Δεκέμβριο του 2011, για κατάχρηση σε ασέλγεια σε βάρος τριών ανηλίκων αγοριών.

Τον Μάιο του 2013 καταδικάστηκε για κατάχρηση σε ασέλγεια και απόπειρα κατάχρησης, σε βάρος 36 παιδιών. Το 2016 το Εφετείο του επέβαλε την ίδια ποινή, καθώς για τα εγκλήματα αυτά δεν προβλέπεται ισόβια κάθειρξη.

O Νίκος Σειραγάκης αποφυλακίστηκε από τις φυλακές των Γρεβενών στις 22 Απριλίου 2020, έχοντας εκτίσει 8 χρόνια και 5μήνες κάθειρξης, από τα συνολικά 25 έτη που προβλέπονται ως ανώτατη εκτιτέα ποινή, δηλαδή τα 2/5 της συνολικής του ποινής. Σύμφωνα με την πρόταση του διευθυντή του σωφρονιστικού καταστήματος Γρεβενών, είχε συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια, ενώ είχε επιδείξει πολύ καλή συμπεριφορά εντός της φυλακής, χωρίς να έχει διαπράξει παραπτώματα. Παράλληλα, είχε συμπληρώσει και 1.300 μεροκάματα στο κυλικείο των φυλακών για όσο χρονικό διάστημα ήταν στην φυλακή.

cretalive News