Παυλάκης για το εμβόλιο κορωνοϊού: «Θα πονάει λίγο παραπάνω, αλλά θα είναι παροδικό»

11:50 π.μ. - Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2020
11:12 π.μ. - Σάβ, 05/50/2020
Image: Παυλάκης για το εμβόλιο κορωνοϊού: «Θα πονάει λίγο παραπάνω, αλλά θα είναι παροδικό»

«Πρέπει να κάνουμε όσα ξεβολεύουν τον ιό, όχι όσα βολεύουν εμάς» σημειώνει ο ερευνητής

Η ώρα που τo εμβόλιο από το οποίο προσδοκούν όλοι να αποτελέσει το μεγάλο όπλο για να νικήσει η ανθρωπότητα τον κοροναϊό πλησιάζει.

Ωστόσο, μέχρι να φτάσουμε στην ανοσία μέσω του εμβολιασμού έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν ότι η τήρηση των μέτρων προστασίας αποτελεί βασικό πυλώνα περιορισμού της διασποράς του ιού. Αυτό τόνισε ο ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης.

«Η λύση περιλαμβάνει το εμβόλιο, αλλά όχι μόνο αυτό. Το εμβόλιο θα κάνει τεράστια διαφορά, αλλά δεν είναι το μόνο όπλο. Ίσως είναι το καλύτερο μαζί με την καραντίνα. Το εμβόλιο θα «δουλέψει» σε μερικούς μήνες μαζί με τα άλλα μέτρα όμως. Για να έχουμε ένα υποφερτό καλοκαίρι» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη στην Ελλάδα αργήσαμε να πάρουμε μέτρα για να περιορίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας. «Οι ειδικοί από τον Αύγουστο προειδοποιούσαν ότι έρχεται νέο κύμα» είπε. «Πρέπει να κάνουμε όσα ξεβολεύουν τον ιό, όχι όσα βολεύουν εμάς» σημειώνει ο ερευνητής.

Όσον αφορά το πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα, ο κ. Παυλάκης, μιλώντας στο Open, αναφέρει ότι αυτό θα καθοριστεί από το πότε θα εγκριθούν τα εμβόλια στην Ευρώπη. «Η Ελλάδα δεν θα πάρει 2 εκατ. αμέσως. Θα γίνεται συνεχώς παραλαβή νέων παρτίδων. Θα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Τα εμβόλια που θα έρθουν στην Ελλάδα είναι τσεκαρισμένα, δεν υπάρχει κίνδυνος. Σε σχέση με άλλα εμβόλια, αυτό θα πονάει λίγο παραπάνω. Θα είναι όμως κάτι παροδικό» εξηγεί.

Αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 42 εμβόλια βρίσκονται σε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους, ενώ δέκα βρίσκονται σε μελέτες της τελικής φάσης 3.

Συνολικά πάνω από 180 εμβόλια διαφορετικών ειδών βρίσκονται σε διάφορα στάδια εξέλιξης. Μεγάλες κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τρία εμβόλια ξεπερνούν το 90% σε αποτελεσματικότητα, χωρίς κάποιο να έχει ιδιαίτερα ανησυχητικά ευρήματα ως προς την ασφάλεια. Τα εμβόλια των Pfizer, Moderna και AstraZeneca έχουν δείξει ότι επάγουν ανοσολογική απάντηση ικανή να προστατέψει από τη λοίμωξη COVID-19. Και τα τρία είναι δύο δόσεων με απόσταση εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και δεύτερης.

in.gr