Παυλάκης: Οδηγία του State Department να μην έρθουν διακοπές στην Ελλάδα οι Αμερικανοί

9:30 π.μ. - Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021
09:04 π.μ. - Πέμ, 22/30/2021
Image: Παυλάκης: Οδηγία του State Department να μην έρθουν διακοπές στην Ελλάδα οι Αμερικανοί

Ανησυχητικά ψηλά τα κρούσματα

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, αναφορικά με τις αποφάσεις για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά και ποιες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις του ανοίγματος της κοινωνίας στην πανδημία.

«Δεν άκουσαν εμένα που δεν φύγαμε το Πάσχα, την απλή λογική άκουσαν. Με 3.000 κρούσματα τη μέρα, το πεδίο χειρισμών είναι ελάχιστο. Ευτυχώς ο πρωθυπουργός το πήρε πάνω του και δεν επετράπη η μετακίνηση εκτός νομού. Είχα πει ότι αν δεν πέσουν τα κρούσματα δε θα πάμε καλά, το έλεγα πριν το Πάσχα για να σωθεί και το Πάσχα, ήταν σχετικά εφικτό. Τώρα είναι εφικτό να σωθεί το καλοκαίρι αν πέσουν τα κρούσματα. Οι Πορτογάλοι είχαν πενταπλάσιο κύμα από την Ελλάδα, και το έκοψαν μαχαίρι. Αν το κάνει και η Ελλάδα αυτό, το καλοκαίρι θα πάει καλά. Σε λιγότερο από ένα μήνα θα ανοίξει ο τουρισμός, και όλα θα έχουν ανοίξει με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, πριν ανοίξει ο τουρισμός. Χρειάζεται μια καμπάνια να δείξει τους κινδύνους, και τα καλά παραδείγματα άλλων χωρών», είπε ο κ. Παυλάκης.

«Βλέπανε να πέφτει η καμπύλη, αλλά τα λύματα ανεβαίνουν ξανά. Η μέτρηση αυτή σου λέει τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον. Τα λύματα δεν πέφτουν στην Αττική, αντίθετα έχουν μια ανησυχητική τάση να αυξάνονται. Το Πάσχα θα είναι δύσκολα τα πράγματα, το βλέπετε μπροστά σας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει επιπέδωση των κρουσμάτων. Οι θάνατοι μπορούν να πάνε και παραπάνω δυστυχώς. Αλλά και η επιπέδωση των κρουσμάτων στα νούμερα που βρισκόμαστε δεν είναι κάτι καλό. Ήδη στην Αμερική εχθές το State Department έβγαλε οδηγία ότι η Ελλάδα υποβιβάζεται άλλη μια σκάλα στις σχετικές ταξιδιωτικές οδηγίες, με αφορμή το θέμα της πανδημίας. Η Μεγάλη Βρετανία έμεινε σε αυτόν τον κατάλογο. Η Ελλάδα μπήκε τώρα», συνέχισε ο ίδιος σχετικά με όσα περιμένουμε από εδώ και πέρα.

«Για πολύ καιρό, πολλοί κάνουν τις επιθυμίες τους πραγματικότητα αντί να καταλάβουν ότι ο ιός είναι φυσικό φαινόμενο. Ο ιός έχει επεκταθεί, έχουμε τεράστιο ιικό φορτίο. Υπήρχαν επικοινωνιακά στοιχεία στην ομιλία του πρωθυπουργού. Κρατούσε μεγάλο καρότο και μικρό μαστίγιο. Το καρότο είναι ότι άνοιξε η πλατφόρμα για νεότερες ηλικίες, αλλά τα εμβόλια είναι τα ίδια. Το βλέπω σαν μια προπληρωμή που έκανε, ότι ανοίγουν όλα, αλλά σας παρακαλούμε να κατεβάσετε τα κρούσματα, να σταματήσετε τις πλατείες. Αυτό στις κοινωνίες δε δουλεύει», σχολίασε ο κ. Παυλάκης αναφορικά με τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

«Το άνοιγμα της εστίασης τώρα έγινε. Οι καταστηματάρχες θα στοκάρουν από τη Μεγάλη Βδομάδα και θα κάτσουν να τα κοιτούν. Θα μπορούσαν να ανοίξουν στις 4-5 του μήνα. Υγειονομικά για το άνοιγμα της εστίασης, εδώ θα είμαστε και θα δούμε. Λένε ότι θα γίνει με αναγκαστικά self-tests, εγώ λέω ότι πρέπει να γίνουν σταδιακά τα πράγματα», ανέφερε ο κ. Παυλάκης σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης.

«Ξέρουμε τη συνταγή της επιτυχίας. Η Ελλάδα νίκησε τον ιό και πέρασε το περασμένο καλοκαίρι σχετικά καλά. Η ίδια συνταγή μπορούσε να εφαρμοστεί και για αυτό το Πάσχα. Καθίστε σπίτι με την οικογένειά σας, δείτε τις λειτουργίες από την τηλεόραση, και δε χρειάζεται να πάμε σε ένα μέρος να συνωστιστούμε. Αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας. Είναι πολύ απλό», τόνισε κλείνοντας ο κ. Παυλάκης.

cretalive.gr