Πεδίο μάχης το Ηράκλειο: Συνεχίζεται ο αναβρασμός στο κέντρο της πόλης μετά την εκκαθάριση του «Ευαγγελισμού»

10:00 π.μ. - Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2023
10:10 π.μ. - Τρί, 03/00/2023
Image: Πεδίο μάχης το Ηράκλειο: Συνεχίζεται ο αναβρασμός στο κέντρο της πόλης μετά την εκκαθάριση του «Ευαγγελισμού»

Νέα ένταση προκλήθηκε από την επέμβαση των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του “Τηγανίτη”, ενώ το βράδυ της Κυριακής προηγήθηκε “κλεφτοπόλεμος” με χημικά - Η ανακοίνωση της Πρυτανείας για την αξιοποίηση του ιστορικού κτηρίου της οδού Θεοτοκοπούλου

Συνεχίζεται ο αναβρασμός που επικρατεί στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου με φόντο την προ ολίγων 24ώρων εκκένωση από την Αστυνομία του εμβληματικού κτηρίου της πρώην κλινικής “Ευαγγελισμός”, που τελούσε υπό κατάληψη από άτομα του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου για δύο δεκαετίες.

Την ίδια ώρα, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης ανακοίνωσε τα σχέδια για αξιοποίηση του κτηρίου, ενώ για τρίτο 24ωρο χθες εξακολουθούσε να υπάρχει ένταση στην πόλη.

Με “φόντο” την αιφνιδιαστική εκκένωση της κατάληψης τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου με την παράλληλη σύλληψη 10 ατόμων - που έχουν ήδη αφεθεί ελεύθερα - η ένταση μεταξύ Αστυνομίας και μερίδας πολιτών που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο συνεχίστηκε και χθες στο κέντρο του Ηρακλείου.

Αργά το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκε “κλεφτοπόλεμος” στα στενά του κέντρου μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ. Νεαροί πετούσαν πέτρες και αντικείμενα στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με ρίψη χημικών, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα.

Εξάλλου, στιγμές μεγάλης έντασης καταγράφηκαν χθες το απόγευμα έξω από το στέκι του αυτοοργανωμένου τοπικού αθλητικού σωματείου “Τηγανίτης”, στην παραλιακή του Ηρακλείου, σε σχετικά κοντινή απόσταση από τον “Ευαγγελισμό”, το οποίο για μερικές ώρες “πολιορκήθηκε” από την Αστυνομία.

Αν και ουδέποτε διευκρινίστηκε επισήμως η αιτία, θεωρείται πιθανό ότι οι αστυνομικοί αναζητούσαν άτομα που συμμετείχαν στον κλεφτοπόλεμο τα ξημερώματα της Δευτέρας, και τα οποία, σύμφωνα με τους ίδιους, ενδεχομένως να βρίσκονταν στο στέκι του “Τηγανίτη”.

Από εκείνη την ώρα και λίγο μετά τις 7 το απόγευμα βρισκόταν σε εξέλιξη μια... άτυπη “πολιορκία” του χώρου, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένα 60 με 70 άτομα. Σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκομένων, οι αστυνομικοί επεσήμαναν σε αυτούς που βρίσκονταν μέσα στο στέκι ότι, για να εξέλθουν από αυτό, θα πρέπει να επιδεικνύουν την αστυνομική τους ταυτότητα, κάτι που δεν έγινε δεκτό από κανέναν εξ αυτών.

Ωστόσο, το πλήθος των “εγκλωβισμένων” στο στέκι, διαδικτυακά και τηλεφωνικά, απηύθυνε κάλεσμα αλληλεγγύης, που είχε ως αποτέλεσμα από νωρίς να αρχίζει να συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου έξω από το στέκι του “Τηγανίτη”. Μεταξύ αυτών, και πολλοί δικηγόροι-αλληλέγγυοι στο σωματείο του “Τηγανίτη”, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν... δυσάρεστες καταστάσεις.

Για αρκετές ώρες, το “θρίλερ” της πολιορκίας βρισκόταν σε εξέλιξη, ενώ στον αέρα πλανιόταν ως... ερωτηματικό εάν η Αστυνομία θα επιχειρήσει να εισβάλει στο στέκι του “Τηγανίτη”, την ώρα που βρισκόταν εκεί τόσος κόσμος.

Αυτό τέθηκε από νωρίς εν αμφιβόλω, καθώς δεν πρόκειται για κάποιον κατειλημμένο χώρο, παρά για ιδιωτικό χώρο που ενοικιάζεται από τα μέλη του “Τηγανίτη”. Οι δικηγόροι που βρίσκονταν από νωρίς έξω από τον χώρο έθεταν υπόψη των αστυνομικών το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να συνέρχονται ελεύθερα.

Χθες, πάντως, το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν δύο προσαγωγές από την Αστυνομία. Το ένα από τα άτομα που προσήχθησαν είναι μέλος του Δ.Σ. του “Τηγανίτη”.

Ας σημειωθεί ότι με την πάροδο του χρόνου, χθες το απόγευμα, η αριθμητική δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. μειωνόταν, ενώ... αυξανόταν ο αλληλέγγυος κόσμος έξω από το στέκι. Το θρίλερ έληξε τελικά... λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν από το σημείο. Με την πλήρη αποχώρηση των αστυνομικών, οι αλληλέγγυοι έγιναν “ένα” με τους επί ώρες αποκλεισμένους στο εσωτερικό του στεκιού και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα και να χειροκροτούν.

Ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο Κρήτης - Τα σχέδια για την αξιοποίηση του κτηρίου

Επισημαίνεται ότι χθες Δευτέρα η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης τοποθετήθηκε επισήμως για τον “Ευαγγελισμό”, επισημαίνοντας αφενός ότι η απόδοση του ιστορικού κτηρίου αποτελεί πάγιο αίτημα των πρυτανικών Αρχών και της πανεπιστημιακής κοινότητας, αφετέρου ότι το κτήριο θα ανακαινιστεί, ούτως ώστε να αποτελέσει την “καρδιά” του Πανεπιστημίου στην πόλη του Ηρακλείου.

«Η απόδοση του ιστορικού κτηρίου του “Ευαγγελισμού” στο Πανεπιστήμιο Κρήτης αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των πρυτανικών Αρχών και της πανεπιστημιακής κοινότητας τα τελευταία 20 χρόνια.

Με την αρωγή της Πολιτείας, το εμβληματικό κτήριο θα αποκατασταθεί και θα ανακαινιστεί, για να αποτελέσει την “καρδιά” του Πανεπιστημίου Κρήτης στην πόλη του Ηρακλείου.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, πιστό στην αποστολή του, θα δημιουργήσει έναν πολυχώρο εκπαίδευσης, πολιτισμού, προσφοράς στην κοινωνία και προβολής των δράσεών του, αντάξιο της ιστορικής του διαδρομής. Ένα εμβληματικό κτήριο, συνδετικό κρίκο με την πόλη και την κοινωνία της Κρήτης», αναφέρει αυτούσια η ανακοίνωση της Πρυτανείας.

Νωρίς χθες το απόγευμα βρισκόταν σε εξέλιξη συνέλευση του αυτοοργανωμένου αντιφασιστικού σωματείου “Τηγανίτης” επί της οδού Σκορδυλών. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης μετέβη έξω από το στέκι του “Τηγανίτη” ισχυρή αστυνομική δύναμη, με άνδρες των ΜΑΤ σε πλήρη εξάρτυση που παρατάχθηκε έξω ακριβώς από τον χώρο.

neakriti.gr