Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια

7:39 π.μ. - Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016
07:11 π.μ. - Τετ, 16/39/2016
Image: Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια

Σφοδρές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών στα στενά γύρω από το Πολυτεχνείο και στην πλατεία Εξαρχείων ακολούθησαν τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις εναντίον της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.

Περισσότεροι από 200 με 300 αναρχικοί συμμετείχαν έως αργά χθες τη νύχτα σε επεισόδια, ρίχνοντας δεκάδες βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς των ΜΑΤ στις οδούς Στουρνάρη, Τοσίτσα, Σολωμού και στην οδό Πατησίων, ενώ στις 9 μ.μ. ομάδα κουκουλοφόρων εκτόξευσε μολότοφ στο Α.Τ. Εξαρχείων στην οδό Καλλιδρομίου.
 
Τα επεισόδια ξεκίνησαν στις 8 μ.μ. και συνεχίζονταν με μεγάλη ένταση έως αργά τη νύχτα με επίκεντρο το κτίριο του Πολυτεχνείου, όπου οι ομάδες των αντιεξουσιαστών είχαν κρύψει μεγάλο αριθμό μολότοφ και άλλων πολεμοφοδίων. Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ απαντούσαν στις επιθέσεις των κουκουλοφόρων με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.
 
Νωρίτερα, στις 7.40 μ.μ., και ενώ ο κύριος όγκος των διαδηλωτών βρισκόταν στην οδό Σταδίου, νεαροί διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον φραγμό στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αμερικής, ενώ κουκουλοφόροι εκτόξευσαν και βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών.
 
Συλλήψεις
 
Μέχρι αργά χθες το βράδυ, η ΕΛ.ΑΣ. είχε προχωρήσει σε πέντε συλλήψεις από την οδό Πανεπιστημίου, ενώ στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής ομάδες αναρχικών εγκατέλειψαν τρία σακίδια με άθικτες βόμβες μολότοφ, κοντάρια και άλλα αντικείμενα στην προσπάθειά τους να μη συλληφθούν από αστυνομικούς των ΜΑΤ που τους είχαν κυκλώσει.
 
Σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ, στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας συμμετείχαν 8.000 άτομα, ανάμεσα στα οποία 5.000 μέλη του ΠΑΜΕ. Χθες το πρωί, αρκετές ώρες πριν από την έναρξη των επεισοδίων, κλιμάκιο αστυνομικών της κρατικής ασφάλειας εντόπισε σακίδιο με επτά βόμβες μολότοφ δίπλα σε κάδο απορριμμάτων στην οδό Κοραή στη Νέα Σμύρνη.
 
Συναγερμό στην ασφάλεια σήμανε και η ληστρική επιδρομή κουκουλοφόρων σε σούπερ μάρκετ στα Εξάρχεια, το βράδυ της Δευτέρας. Κι αυτό, διότι οι περίπου 30 νεαροί που συμμετείχαν στη ληστεία αφαίρεσαν από τα ράφια του σούπερ μάρκετ γκαζάκια, οινόπνευμα, χλωρίνη και ποσότητες λαδιού που πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή εμπρηστικών και εκρηκτικών βομβών μολότοφ.
 
Μέτρα και σήμερα
 
Δρακόντεια θα είναι και σήμερα τα μέτρα ασφαλείας κατά τις μετακινήσεις του Αμερικανού προέδρου και μέχρι την αναχώρησή του από την Ελλάδα στις 3 μ.μ. Επίκεντρο της προσοχής των Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων ασφαλείας θα είναι ο Ιερός Βράχος και το Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς και το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», που βρίσκονται στο πρόγραμμα επισκέψεων του Μπαράκ Ομπάμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης συνοδευόμενος μόνο από τους αστυνομικούς της προσωπικής του φρουράς. Σε 370 ανήλθαν οι Αμερικανοί πράκτορες που ζήτησαν –όπως προβλέπεται– προσωρινές άδειες οπλοφορίας για το διάστημα της παραμονής τους στην Αθήνα.
 
kathimerini.gr