Πέφτει η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων – Πρόστιμα στους «ξεχασιάρηδες»

8:28 π.μ. - Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019
08:07 π.μ. - Δευ, 29/28/2019
Image: Πέφτει η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων – Πρόστιμα στους «ξεχασιάρηδες»

Εκπνέει, σήμερα Δευτέρα, η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και όπως όλα δείχνουν και οι τελευταίοι φορολογούμενοι πήραν την απόφαση μέσα στο Σαββατοκύριακο να συνωστισθούν στο… Taxis

Παρά το γεγονός ότι ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, έχει διαμηνύσει ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση τις τελευταίες ημέρες έχουν υποβληθεί δεκάδες αιτήματα από λογιστές και τις ενώσεις που ζητούν να παραταθεί η διαδικασία
 
Οι πιθανότητες να δοθεί νέα περιορίζονται δεδομένου ότι στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ενδείξεις πως ελάχιστοι είναι πλέον εκείνοι που κινδυνεύουν να μην υποβάλουν εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους. Και αυτό διότι μόνο το Σάββατο υποβλήθηκαν στο σύστημα 72.412 δηλώσεις Ε1 και την Κυριακή ξεπέρασαν πλέον τα 6 εκατομμύρια οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος Ε1 και έτσι απέμεναν λιγότερες από 200.000 δηλώσεις για να υποβληθούν από το μεσημέρι χθες μέχρι και απόψε το βράδυ της Δευτέρας.
 
Η πληρωμή της δόσης
 
Ως την Τετάρτη οι οφειλέτες καλούνται να καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.
 
Έτσι, φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα μπορούν να εξοφλήσουν το φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την Τετάρτη 31 Ιουλίου, η δεύτερη δόση έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
 
Έχουν τη δυνατότητα όμως να πληρώσουν σε 12 δόσεις είτε πληρώνοντας με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις είτε μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων, για τις οποίες όμως οι φορολογούμενοι θα καταβάλλουν επιτόκιο 5%.
 
Τσουχτερά πρόστιμα
 
Τα πρόστιμα για όσους δεν καθυστερήσουν ή υποβάλλουν με σημαντικά λάθη τις φορολογικές δηλώσεις αναμένεται να είναι «τσουχτερά» και ανέρχονται σε:
 
100 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
250 ευρώ, για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα (έσοδα από μπλοκάκι).
500 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
 
 
in.gr