Πείραμα στο Φινοκαλιά για τον ακριβή τρόπο που «ταξιδεύει» η σκόνη από την Αφρική στη χώρα μας

11:35 π.μ. - Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2018
11:11 π.μ. - Κυρ, 04/35/2018
Image: Πείραμα στο Φινοκαλιά για τον ακριβή τρόπο που «ταξιδεύει» η σκόνη από την Αφρική στη χώρα μας

Ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης προβλέπουν οι μετεωρολόγοι και για σήμερα, σε ένα φαινόμενο που τείνει να γίνει ολοένα και πιο συχνό

Αέριες μάζες που θερμαίνονται ιδιαίτερα, ανεβαίνουν ψηλότερα στην ατμόσφαιρα, άρα μπορούν να ταξιδέψουν μακρύτερα, υπερνικώντας τις εξασθενημένες ψυχρές μάζες. Οταν ωθούνται από νοτιοδυτικούς ανέμους, που εκδηλώνονται συχνά στη Βόρεια Αφρική, τότε μπορούν να μεταφέρουν αυξημένες –σε σχέση με παλιότερα– ποσότητες σκόνης», εξηγεί στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Αλέξανδρος Παπαγιάννης, διευθυντής Εργαστηρίου Οπτοηλεκτρονικής, Lasers και Εφαρμογών τους (2017-2020), που μελετά συστηματικά την ποιότητα της ατμόσφαιρας.
 
Για να φωτιστεί ο ακριβής τρόπος που «ταξιδεύει» η σκόνη από την Αφρική στη χώρα μας, έχει ξεκινήσει από τις 5 Απριλίου στην Κρήτη πείραμα, με την ονομασία Pre-TECT. Το πείραμα που θα διαρκέσει ένα μήνα διοργανώνεται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και αποτελεί μια διεθνούς εμβέλειας ερευνητική προσπάθεια. Ο προηγμένος επιστημονικός εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί στο πείραμα, θα συγκεντρωθεί στο ατμοσφαιρικό παρατηρητήριο του Φινοκαλιά στον νομό Λασιθίου, το οποίο λειτουργεί συνεχώς τα τελευταία 20 χρόνια από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Θα χρησιμοποιηθούν επίσης drones και ένα αεροπλάνο της γερμανικής Διαστημικής Υπηρεσίας. «Η πειραματική εκστρατεία Pre-TECT αφορά τη μελέτη των άγνωστων μηχανισμών που επηρεάζουν τη μεταφορά της ερημικής σκόνης από τις ερήμους σε απομακρυσμένες περιοχές», δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος του πειράματος Βασίλης Αμοιρίδης, ερευνητής του ΕΕΑ. Τα ευρήματα του πειράματος αναμένονται με εύλογο ενδιαφέρον.
 
 
anatolh.com